Humájúnova hrobka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Robot: Upravuji šablonu: Světové dědictví - Indie
Zvětšení textu
Řádek 14: Řádek 14:
}}
}}
[[Soubor:Plán měst Delhi a New Delhi.jpg|thumb|left|Poloha Humájúnovy hrobky (pod názvem „Hrob Humajúnův“) na mapě meziválečného Dillí]]
[[Soubor:Plán měst Delhi a New Delhi.jpg|thumb|left|Poloha Humájúnovy hrobky (pod názvem „Hrob Humajúnův“) na mapě meziválečného Dillí]]
V této majestátní stavbě, která se svou rozlohou a velikostí '''podobá pozdějšímu Taj Mahalu''', je pochován druhý mughalský císař Humájún. Humájúnova hrobka je zařazena na seznam UNESCO. Nechala ji postavit v 16. století (1562-1571) manželka zesnulého císaře Hadži Begum narozená v Persii. Jedná se o první velké mauzoleum mughalské architektury s výraznou zahradou. Dnes patří Humájánova hrobka mezi '''oblíbené cíle indických novomanželských párů'''. Na rozdíl od slavného Taj Mahalu se zde mohou s impozantní stavbou v pozadí nerušeně vyfotografovat.
'''Humájúnova hrobka''' je komplex budov v [[Indie|Indii]] v [[Nové Dillí|Novém Dillí]], které byly postaveny za účelem uchování ostatků historicky druhého panovníka [[Mughalská říše|Mughalské říše]], císaře [[Humájún]]a. Budovy slouží jako majestátní hrobka, která je dnes již klasickou ukázkou [[mughalská architektura|mughalské architektury]]. Právě podle jejího vzoru byl vystavěn v pozdější době [[Tádž Mahal]].
----
----Obrovská hrobka je vystavěna v '''komplexu rozsáhlých zahrad''' se stranami dlouhými 357 a 350 m. Celá plocha zabírá přes 30 akrů. Humajánova hrobka je umístěna v těsné blízkosti '''hrobu svatého Hazrata Nizamuddina Auliya''', jednoho z největších muslimských svatých Indie. Celý areál obklopuje vysoká zeď ze S, J a Z strany. Na východní straně je zahrada lemována řekou Džamunou. V současné době se jako hlavní vstup používá západní brána, která je 16 m vysoká a je ozdobena 6ti cípými hvězdami, ornamentální ozdobou mughalské doby. Původně však byla zřejmě používána J brána, která je ještě větší.


=== Architektonický skvost ===
Od roku [[1993]] je Humájúnova hrobka součástí [[světové dědictví|světového dědictví]] [[UNESCO]].
Stavba stojí na dvou podstavcích, z nichž horní je vysoký 7 m. Ve středu stavby je '''osmiboká síň, kde je umístěna rakev vládce'''. Kolem se vyskytuje osm menších místností. Osmička totiž představuje v islámské kosmologii absolutní vrchol, ráj všeho. Centrální síň je zastřešena dvojitou kopulí. Vyšší kopule je kvůli estetickému dojmu zhotovena z mramoru a je ozdobená 6m vysokou měděnou věžičkou. Nižší kopule (25 m) má naopak prvořadý význam díky perfektní akustice.

Na terase a v rohových místnostech je '''mnoho kamenných náhrobků'''. Bohužel jen málo z nich může být identifikováno. Většinou patří dalším členům rodiny Mughalů. Předpokládá se, že jsou zde pochováni Muhammad Shah, Jahandar Shah, Farrukh Siyar, Ahmad Shah a Alamgir II, čímž bývá Humajánova hrobka nazývána "Dům Timurů" ("House of Timor"). Náhrobky na terase jsou místa skutečného zpopelnění v kryptách nižšího podlaží. Právě v těchto kryptách se předpokládá, že se '''ukrýval poslední mughalský vládce Bahadur Šáh Zafar''' a jeho synové před úderem Britů v roce 1857 na Dillí.

Na severní straně Humajúnovy hrobky je velká studna, která tvoří hlavní zdroj vody pro zahradní kanály. Uprostřed východní strany se nachází pavilon s pískovcovými oblouky, který byl postaven v 18.-19. století pravděpodobně jako náhrada dřívějšího vodního systému. Humajánova hrobka je '''první z velkých imperiálních staveb''' se zahradou okolo, což se považuje za největší inovaci mughalské architektury. Zahrada s hrobkou v ústředí zabírá přes 30 akrů a je rozdělena cestičkami na čtverce o délce 14 metrů. Cestičky jsou lemovány obrubníky a uprostřed jsou úzké vodní kanály.


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==

Verze z 24. 4. 2017, 15:46

Humájúnova hrobka v Dillí
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státIndieIndie Indie
Souřadnice
Typkulturní dědictví
Kritériumii, iv
Odkaz232 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení1993 (17. zasedání)
Poloha Humájúnovy hrobky (pod názvem „Hrob Humajúnův“) na mapě meziválečného Dillí

V této majestátní stavbě, která se svou rozlohou a velikostí podobá pozdějšímu Taj Mahalu, je pochován druhý mughalský císař Humájún. Humájúnova hrobka je zařazena na seznam UNESCO. Nechala ji postavit v 16. století (1562-1571) manželka zesnulého císaře Hadži Begum narozená v Persii. Jedná se o první velké mauzoleum mughalské architektury s výraznou zahradou. Dnes patří Humájánova hrobka mezi oblíbené cíle indických novomanželských párů. Na rozdíl od slavného Taj Mahalu se zde mohou s impozantní stavbou v pozadí nerušeně vyfotografovat.



Obrovská hrobka je vystavěna v komplexu rozsáhlých zahrad se stranami dlouhými 357 a 350 m. Celá plocha zabírá přes 30 akrů. Humajánova hrobka je umístěna v těsné blízkosti hrobu svatého Hazrata Nizamuddina Auliya, jednoho z největších muslimských svatých Indie. Celý areál obklopuje vysoká zeď ze S, J a Z strany. Na východní straně je zahrada lemována řekou Džamunou. V současné době se jako hlavní vstup používá západní brána, která je 16 m vysoká a je ozdobena 6ti cípými hvězdami, ornamentální ozdobou mughalské doby. Původně však byla zřejmě používána J brána, která je ještě větší.

Architektonický skvost

Stavba stojí na dvou podstavcích, z nichž horní je vysoký 7 m. Ve středu stavby je osmiboká síň, kde je umístěna rakev vládce. Kolem se vyskytuje osm menších místností. Osmička totiž představuje v islámské kosmologii absolutní vrchol, ráj všeho. Centrální síň je zastřešena dvojitou kopulí. Vyšší kopule je kvůli estetickému dojmu zhotovena z mramoru a je ozdobená 6m vysokou měděnou věžičkou. Nižší kopule (25 m) má naopak prvořadý význam díky perfektní akustice.

Na terase a v rohových místnostech je mnoho kamenných náhrobků. Bohužel jen málo z nich může být identifikováno. Většinou patří dalším členům rodiny Mughalů. Předpokládá se, že jsou zde pochováni Muhammad Shah, Jahandar Shah, Farrukh Siyar, Ahmad Shah a Alamgir II, čímž bývá Humajánova hrobka nazývána "Dům Timurů" ("House of Timor"). Náhrobky na terase jsou místa skutečného zpopelnění v kryptách nižšího podlaží. Právě v těchto kryptách se předpokládá, že se ukrýval poslední mughalský vládce Bahadur Šáh Zafar a jeho synové před úderem Britů v roce 1857 na Dillí.

Na severní straně Humajúnovy hrobky je velká studna, která tvoří hlavní zdroj vody pro zahradní kanály. Uprostřed východní strany se nachází pavilon s pískovcovými oblouky, který byl postaven v 18.-19. století pravděpodobně jako náhrada dřívějšího vodního systému. Humajánova hrobka je první z velkých imperiálních staveb se zahradou okolo, což se považuje za největší inovaci mughalské architektury. Zahrada s hrobkou v ústředí zabírá přes 30 akrů a je rozdělena cestičkami na čtverce o délce 14 metrů. Cestičky jsou lemovány obrubníky a uprostřed jsou úzké vodní kanály.

Externí odkazy