Oříšek: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Editace uživatele 86.49.49.72 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je OJJ
m linky
Řádek 8: Řádek 8:
# jde o plod nepukavý
# jde o plod nepukavý


Oříšky jsou např. plody lísky (lískové oříšky), lípy či některých stromů a keřů z čeledi [[ořešákovité]] (nikoli však samotný ořešák, jehož plody, tzv. [[Vlašský ořech|vlašské ořechy]], jsou z morfologického hlediska peckovicemi). Laicky se však jako „ořechy“ označují i plody, které přesně vzato nejsou oříšky, ale většinou patří mezi zmíněné peckovice (vlašský ořech, kokosový ořech, [[mandle (plod)|mandle]]). Známé "burské oříšky" ("arašídy") jsou lusky podzemnice olejné.
Oříšky jsou např. plody [[Líska obecná|lísk]]<nowiki/>y (lískové oříšky), [[Lípa (rod)|lípy]] či některých stromů a keřů z čeledi [[ořešákovité]] (nikoli však samotný ořešák, jehož plody, tzv. [[Vlašský ořech|vlašské ořechy]], jsou z morfologického hlediska [[peckovice]]<nowiki/>mi). Laicky se však jako „ořechy“ označují i plody, které přesně vzato nejsou oříšky, ale většinou patří mezi zmíněné peckovice (vlašský ořech, [[kokosový ořech]], [[mandle (plod)|mandle]]). Známé "[[Podzemnice olejná|burské oříšky]]" ("arašídy") jsou [[lusk]]<nowiki/>y podzemnice olejné.


== Literatura ==
== Literatura ==

Verze z 6. 4. 2017, 10:52

Lískový oříšek
Tento článek je o plodu některých vyšších rostlin. O ostatních významech slova pojednává článek Oříšek (rozcestník).

Oříšek (nux) je v botanickém názvosloví typ pravého plodu. Jako oříšek se plod klasifikuje, pokud jsou splněny tyto podmínky:

  1. suchý s tvrdým oplodím (zdřevnatělý semeník)
  2. jednosemenný (někdy se připouští i dvousemenný), tvořený jedním nebo dvěma plodolisty
  3. osemení se jen volně dotýká oplodí, není srostlé
  4. jde o plod nepukavý

Oříšky jsou např. plody lísky (lískové oříšky), lípy či některých stromů a keřů z čeledi ořešákovité (nikoli však samotný ořešák, jehož plody, tzv. vlašské ořechy, jsou z morfologického hlediska peckovicemi). Laicky se však jako „ořechy“ označují i plody, které přesně vzato nejsou oříšky, ale většinou patří mezi zmíněné peckovice (vlašský ořech, kokosový ořech, mandle). Známé "burské oříšky" ("arašídy") jsou lusky podzemnice olejné.

Literatura

Související články

Externí odkazy