Wikipedie:Senioři píší Wikipedii/Metodika/Jak pracovat se seniory: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
[[File:Senioři píší Wikipedii, Masarykova univerzita, 2016-04-04 (06).JPG|náhled|Kurz Senioři píší Wikipedii na Masarykově Univerzitě v Brně]]
[[File:Senioři píší Wikipedii, Masarykova univerzita, 2016-04-04 (06).JPG|náhled|Kurz Senioři píší Wikipedii na Masarykově Univerzitě v Brně]]
* '''mluvit nahlas a pomalu''', důležité a složitější věci opakovat
* '''Mluvte nahlas a pomalu''', důležité a složitější věci opakujte.
* zvětšit a zkontrastnit '''kurzor''' (ve Windows klávesová zkratka Win+U)
* Zvětšete a zkontrastujte '''kurzor''' (ve Windows klávesová zkratka Win+U).
* '''zvětšit písmo''' v prohlížeči (pozor, při příliš velkém zvětšení se začnou tlačítka Zobrazit historii a další skrývat do rozbalovací nabídky; tomu je lepší se vyhnout)
* '''Zvětšete písmo''' v prohlížeči (pozor, při příliš velkém zvětšení se začnou tlačítka Zobrazit historii a další skrývat do rozbalovací nabídky; tomu je lepší se vyhnout).
* na jednotlivé lekce '''choďte včas''', ideálně s větším předstihem (klidně i 20 minut) – mnozí senioři chodí velice brzy a jen málokteří pozdě; před hodinou je pak čas připravit učebnu, ověřit funkčnost techniky, případně i vyřešit nějaké jednodušší dotazy účastníků
* Na jednotlivé lekce '''choďte včas''', ideálně s větším předstihem (klidně i 20 minut) – mnozí senioři chodí velice brzy a jen málokteří pozdě; před hodinou je pak čas připravit učebnu, ověřit funkčnost techniky, případně i vyřešit nějaké jednodušší dotazy účastníků.
* dospělí a starší lidé potřebují k osvojení nových dovedností mnohem více '''praxe''' než děti a mladí lidé, teorie jde zvládnout dobře, navíc je k dispozici v psané podobě, jádro kurzů proto musí spočívat v praxi, tedy ve zkoušení si práce s Wikipedií a především v opakování (jak v hodinách, tak během týdne v rámci domácí přípravy)
* Dospělí a starší lidé potřebují k osvojení nových dovedností mnohem více '''praxe''' než děti a mladí lidé, teorie jde zvládnout dobře, navíc je k dispozici v psané podobě, jádro kurzů proto musí spočívat v praxi, tedy ve zkoušení si práce s Wikipedií a především v opakování (jak v hodinách, tak během týdne v rámci domácí přípravy).
*většinou rychle rozpoznáte, který z účastníků má jaký potenciál; přitom lidé, se kterými je méně práce mají většinou lepší výsledky než ti, do kterých musíte investovat hodně času a pozornosti, aby se v kurzu "chytli"; mezi účastníky v zásadě platí [[Paretův princip]] (20 % účastníků má na svědomí zhruba 80 % editací), takže je důležité se lidem s velkým potenciálem věnovat, aby ho mohli plně rozvinout, přestože vás třeba během lekcí nebudou potřebovat; zároveň je ale potřeba se věnovat i lidem s "nízkým potenciálem", protože jste se jednak mohli mýlit v úsudku a jednak není cílem kurzu pouze počet editací a nových článků, ale péče o všechny účastníky; je proto potřeba v tomto "dilematu" najít nějakou rovnováhu
* Většinou rychle rozpoznáte, který z účastníků má jaký potenciál; přitom lidé, se kterými je méně práce mají většinou lepší výsledky než ti, do kterých musíte investovat hodně času a pozornosti, aby se v kurzu "chytli"; mezi účastníky v zásadě platí [[Paretův princip]] (20 % účastníků má na svědomí zhruba 80 % editací), takže je důležité se lidem s velkým potenciálem věnovat, aby ho mohli plně rozvinout, přestože vás třeba během lekcí nebudou potřebovat; zároveň je ale potřeba se věnovat i lidem s "nízkým potenciálem", protože jste se jednak mohli mýlit v úsudku a jednak není cílem kurzu pouze počet editací a nových článků, ale péče o všechny účastníky; je proto potřeba v tomto "dilematu" najít nějakou rovnováhu.
*když ukazujete, jak se něco dělá, předvádějte to velmi '''pomalu''', účastníci totiž musí v tu chvíli dělat několik věcí najednou: pozorovat vás, poslouchat výklad a pokoušet se mu porozumět, dívat se na promítací plátno, zároveň se dívat na svou obrazovku a pokoušet se replikovat vaši ukázku; vždy proto po pár krocích či klicích zastavte a dejte lidem čas; v tu chvíli můžete buď kroky zopakovat nebo přejít od plátna k lidem a zkontrolovat, jak jim to jde, případně rovnou někomu pomoci
* Když ukazujete, jak se něco dělá, předvádějte to velmi '''pomalu''', účastníci totiž musí v tu chvíli dělat několik věcí najednou: pozorovat vás, poslouchat výklad a pokoušet se mu porozumět, dívat se na promítací plátno, zároveň se dívat na svou obrazovku a pokoušet se replikovat vaši ukázku; vždy proto po pár krocích či klicích zastavte a dejte lidem čas; v tu chvíli můžete buď kroky zopakovat nebo přejít od plátna k lidem a zkontrolovat, jak jim to jde, případně rovnou někomu pomoci.
*i když se nikdo nehlásí, že by měl problém, je třeba seniory obejít a zkontrolovat, že mají opravdu vše hotovo - někteří se mohou stydět, či jim může být trapné, že nezvládají, a nepřihlásí se
* I když se nikdo nehlásí, že by měl problém, je třeba seniory obejít a zkontrolovat, že mají opravdu vše hotovo - někteří se mohou stydět, či jim může být trapné, že nezvládají, a nepřihlásí se.
* Vaše hlavní pozornost musí být upřena na '''lidi''', ne na to, co říkáte nebo co máte na slidech; pokud budete mít skvěle připravenou prezentaci, ale nevšimnete si, že vám vlastně nikdo nerozumí, je to k ničemu.
* Pozor na práci s '''pojmy''', slova jako editor, reference apod. mají mimo Wikipedii často trochu posunutý význam, pozor i na používání velkého množství synonym (wikipedista, editor, uživatel, autor, přispěvatel,... horní menu, uživatelská nabídka, editační panel, horní lišta,...); k porozumění vždy pomůže, když slova užíváte s rozmyslem a ty, u kterých hrozí nepochopení, jasně vysvětlíte.
* '''Maximální počet účastníků''' na jednoho lektora '''je 6''' (samozřejmě záleží na pokročilosti účastníků). Pokud je účastníků více, je třeba mít asistenta (běžně na kurzech pomáhají další wikipedisté či knihovníci).
* Doporučujeme ušetřit si čas na lekci tím, že účastníkům před začátkem '''připravíme počítače''' (zapneme, případně přihlásíme), aby mohli hned začít pracovat s internetovým prohlížečem.
* Pokud se chystáte se seniory psát článek na pískovišti, můžete jim navrhnout, ať si ho doma '''připraví v textovém editoru''', na lekci pak ušetříme čas, který by strávili psaním.



Více inspirace najdete v '''[http://www.skipcr.cz/dokumenty/rovny_pristup.pdf Metodické příručce pro práci knihoven se seniory]'''
Více inspirace najdete v '''[http://www.skipcr.cz/dokumenty/rovny_pristup.pdf Metodické příručce pro práci knihoven se seniory]'''

Verze z 8. 3. 2017, 16:43

Kurz Senioři píší Wikipedii na Masarykově Univerzitě v Brně
  • Mluvte nahlas a pomalu, důležité a složitější věci opakujte.
  • Zvětšete a zkontrastujte kurzor (ve Windows klávesová zkratka Win+U).
  • Zvětšete písmo v prohlížeči (pozor, při příliš velkém zvětšení se začnou tlačítka Zobrazit historii a další skrývat do rozbalovací nabídky; tomu je lepší se vyhnout).
  • Na jednotlivé lekce choďte včas, ideálně s větším předstihem (klidně i 20 minut) – mnozí senioři chodí velice brzy a jen málokteří pozdě; před hodinou je pak čas připravit učebnu, ověřit funkčnost techniky, případně i vyřešit nějaké jednodušší dotazy účastníků.
  • Dospělí a starší lidé potřebují k osvojení nových dovedností mnohem více praxe než děti a mladí lidé, teorie jde zvládnout dobře, navíc je k dispozici v psané podobě, jádro kurzů proto musí spočívat v praxi, tedy ve zkoušení si práce s Wikipedií a především v opakování (jak v hodinách, tak během týdne v rámci domácí přípravy).
  • Většinou rychle rozpoznáte, který z účastníků má jaký potenciál; přitom lidé, se kterými je méně práce mají většinou lepší výsledky než ti, do kterých musíte investovat hodně času a pozornosti, aby se v kurzu "chytli"; mezi účastníky v zásadě platí Paretův princip (20 % účastníků má na svědomí zhruba 80 % editací), takže je důležité se lidem s velkým potenciálem věnovat, aby ho mohli plně rozvinout, přestože vás třeba během lekcí nebudou potřebovat; zároveň je ale potřeba se věnovat i lidem s "nízkým potenciálem", protože jste se jednak mohli mýlit v úsudku a jednak není cílem kurzu pouze počet editací a nových článků, ale péče o všechny účastníky; je proto potřeba v tomto "dilematu" najít nějakou rovnováhu.
  • Když ukazujete, jak se něco dělá, předvádějte to velmi pomalu, účastníci totiž musí v tu chvíli dělat několik věcí najednou: pozorovat vás, poslouchat výklad a pokoušet se mu porozumět, dívat se na promítací plátno, zároveň se dívat na svou obrazovku a pokoušet se replikovat vaši ukázku; vždy proto po pár krocích či klicích zastavte a dejte lidem čas; v tu chvíli můžete buď kroky zopakovat nebo přejít od plátna k lidem a zkontrolovat, jak jim to jde, případně rovnou někomu pomoci.
  • I když se nikdo nehlásí, že by měl problém, je třeba seniory obejít a zkontrolovat, že mají opravdu vše hotovo - někteří se mohou stydět, či jim může být trapné, že nezvládají, a nepřihlásí se.
  • Vaše hlavní pozornost musí být upřena na lidi, ne na to, co říkáte nebo co máte na slidech; pokud budete mít skvěle připravenou prezentaci, ale nevšimnete si, že vám vlastně nikdo nerozumí, je to k ničemu.
  • Pozor na práci s pojmy, slova jako editor, reference apod. mají mimo Wikipedii často trochu posunutý význam, pozor i na používání velkého množství synonym (wikipedista, editor, uživatel, autor, přispěvatel,... horní menu, uživatelská nabídka, editační panel, horní lišta,...); k porozumění vždy pomůže, když slova užíváte s rozmyslem a ty, u kterých hrozí nepochopení, jasně vysvětlíte.
  • Maximální počet účastníků na jednoho lektora je 6 (samozřejmě záleží na pokročilosti účastníků). Pokud je účastníků více, je třeba mít asistenta (běžně na kurzech pomáhají další wikipedisté či knihovníci).
  • Doporučujeme ušetřit si čas na lekci tím, že účastníkům před začátkem připravíme počítače (zapneme, případně přihlásíme), aby mohli hned začít pracovat s internetovým prohlížečem.
  • Pokud se chystáte se seniory psát článek na pískovišti, můžete jim navrhnout, ať si ho doma připraví v textovém editoru, na lekci pak ušetříme čas, který by strávili psaním.


 Více inspirace najdete  v Metodické příručce pro práci knihoven se seniory