Anna Gonzagová: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Robot: oprava formátování infoboxu
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m oprava nepojmenovaného parametru infoboxu
Řádek 4: Řádek 4:
| titul = falcko-simmernská hraběnka
| titul = falcko-simmernská hraběnka
| obrázek = Anne gonzague.jpg
| obrázek = Anne gonzague.jpg
| 256px
| popisek =
| popisek =
| vláda =
| vláda =

Verze z 20. 2. 2017, 21:23

Šablona:Infobox - panovnice Anna Gonzagová (1616 - 6. července 1684) byla italsko francouzská šlechtična a salonistka. Nejmladší dcera mantovského a montferratského vévody Karla I. Gonzagy a Kateřiny Lotrinské (dcera Karla z Mayenne), se provdala za Eduarda Falckého, vnuka Jakuba I. Stuarta a strýce Jiřího I. Eduardovi porodila tři dcery. Kdyby Anna nepřesvědčila Eduarda ke konverzi ke katolictví, anglický trůn mohli zdědit jejich potomci.

Rodina a dětství

Anna Marie Gonzagová se narodila v Paříži do vedlejší francouzské větve vévodského rodu Gonzaga, který vládnul Mantově v severní Itálii. Vypuknutím války o dědictví mantovské vyvolalo částečné nároky jejího v Paříži narozeného otce na vévodství Mantova a Montferrat. S přislíbenou podporou francouzské koruny, která přirozeně dávala přednost jako italskému vládci francouzkému pairovi, dorazil Karel v lednu 1628 do Mantovy a prohlásil se panovníkem.

Přes své jméno a patrilinearitu (Anne Gonzague de Clèves-Nevers) byla Anna Mantovankou, narodila se však a žila převážně ve Francii. Nejspíš zůstala ve Francii i po otcově rekultivaci rodového města Mantova.

Anna se narodila jako nejmladší ze šest dětí mantovského vévodského páru. Měla tři bratry, včetně Karla II. Gonzagy, a dvě starší sestry, včetně polské královny Ludoviky Marie Gonzagové. Její matka, Kateřina de Mayenne, zemřela v roce 1618, když byly Anně dva roky. Původně její rodina plánovala že se Anna stane jeptiškou, po otcově smrti roku 1637 však byla Anna této povinnosti zbavena a následně vedla dobrodružný život.

Vévoda de Guise

Anna se vášnivě zamilovala do svého mateřského bratrance z druhého kolena, Jindřicha II. de Guise, později prohlašovala, že s ním v roce 1639 uzavřela tajný sňatek, on to popřel. V roce 1640 se Anna přestrojila za muže a připojila se k němu v Sedanu, on ji však již v následujícím roce 1641 odhalil. Podala proti němu žalobu a požadovala, aby ji uznával jako svou manželku.

Manželství a potomci

24. dubna 1645 se v Paříži, bz velkého nadšení, provdala za Eduarda Falckého, devatenáctiletého bezzemka a nemajetného německého šlechtice, který byl o devět let mladší než ona. Měla s ním tři dceryː

Vývod z předků

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Anne Gonzaga na anglické Wikipedii.