Muhammad Atta: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎USA: typo
Řádek 23: Řádek 23:
<div style="float:right;">
<div style="float:right;">
{{poslech|nazev_souboru=Mohamed Atta to ATC-2.ogg |titulek=Mohamed Atta v 08:33|popis=Promluva Atty k pasažérům letu 11 American Airlines zachycená střediskem řízení letového provozu: "''Nehýbejte se prosím. Vracíme se na letiště. Nezkoušejte dělat žádné hloupé pohyby.''"}}</div>
{{poslech|nazev_souboru=Mohamed Atta to ATC-2.ogg |titulek=Mohamed Atta v 08:33|popis=Promluva Atty k pasažérům letu 11 American Airlines zachycená střediskem řízení letového provozu: "''Nehýbejte se prosím. Vracíme se na letiště. Nezkoušejte dělat žádné hloupé pohyby.''"}}</div>
10. září 2001 se setkal s jedním ze spoluúnosců a 11. září brzy ráno letěli z [[Portland]]u do [[Boston]]u, kde přesedali na [[Let American Airlines 11]]. Před odletem ještě Attovi volal jeden z dalších spoluúnosců, kteří se připojili v Bostnu. V osm hodin ráno let American Airlines 11 odstartoval a o patnáct minut později únosci ovládli letadlo, Atta zasedl na místo pilota. Atta v průběhu únosu také mluvil do palubního rozhlasu a uklidňoval pasažéry, několikrát však zmáčknul špatné tlačítko a místo do palubního rozhlasu omylem promlouval k řízení letového provozu. Ve tři čtvrtě na devět letadlo pilotované Attou narazilo do severní věže [[Světové obchodní centrum|Světového obchodního centra]].
10. září 2001 se setkal s jedním ze spoluúnosců a 11. září brzy ráno letěli z [[Portland]]u do [[Boston]]u, kde přesedali na [[Let American Airlines 11]]. Před odletem ještě Attovi volal jeden z dalších spoluúnosců, kteří se připojili v Bostonu. V osm hodin ráno let American Airlines 11 odstartoval a o patnáct minut později únosci ovládli letadlo, Atta zasedl na místo pilota. Atta v průběhu únosu také mluvil do palubního rozhlasu a uklidňoval pasažéry, několikrát však zmáčknul špatné tlačítko a místo do palubního rozhlasu omylem promlouval k řízení letového provozu. Ve tři čtvrtě na devět letadlo pilotované Attou narazilo do severní věže [[Světové obchodní centrum|Světového obchodního centra]].


==Reference==
==Reference==

Verze z 1. 2. 2017, 22:21

Muhammad Atta
Muhammad Atta
Muhammad Atta
Rodné jménoMohamed Mohamed el-Amir Awad el-Sayed Atta
Narození1. září 1968
Kafr aš-Šajch
Úmrtí11. září 2001 (ve věku 33 let)
Světové obchodní centrum
Příčina úmrtíLet American Airlines 11
Alma materKáhirská univerzita
Hamburg University of Technology
Povoláníterorista
Nábož. vyznánísunnitský islám
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Muhammad Atta (1. září 1968 Kafr aš-Šajch11. září 2001 New York) byl vůdce skupiny únosců letadel během teroristických útoků 11. září 2001, který sám navedl let American Airlines 11 do Severní věže Světového obchodního centra.[1][2][3]

Začátky

Narodil se v egyptském městě Kafr al-Šajh v deltě Nilu. Jeho otec byl právník, matka byla z bohaté rodiny. Když mu bylo 10 let, přestěhovali se do Káhiry. Od roku 1985 Atta studoval na Káhirské technické univerzitě, v roce 1990 promoval jako architekt. Během studia také navštěvoval kurzy angličtiny na Americké univerzitě v Káhiře. Po vystudování pracoval na káhirské radnici na odboru územního plánování.

Při práci začal navštěvovat kurzy němčiny v místním Goethe-Institutu. V roce 1992 na přání otce odjel studovat architekturu na Technickou univerzitu v Hamburku. Během studií jako silně věřící navštěvoval místní mešitu, kde se seznámil se skupinou dalších studentů, kteří stejně jako on smýšleli protiizraelsky a protiamericky. V roce 1998 zformovali tzv. Hamburskou buňku, když se Atta, Marwan al-Shehhi a Ramzi bin al-Shibh společně přestěhovali do velkého bytu (nájemní smlouva byla na Attu). Zde pořádali pravidelná setkání s dalšími podobně smýšlejícími studenty. Scházelo se zde hned několik pozdějších únosců teroristických útoků 11. září.

Hamburská buňka

Dům v Hamburku, ve kterém členové buňky bydleli v letech 1998 - 2001

Začátkem roku 1999 Atta dokončil svou diplomovou práci a srpnu 1999 jí úspěšně obhájil. Koncem roku 1999 se Atta spolu s dalšími čtyřmi členy buňky rozhodli odcestovat do Čečenska a bojovat v druhé čečenské válce. Dva z nich se však náhodně ve vlaku seznámili s osobou, která jim doporučila kontaktovat Mohameda Ould Slahiho, spolupracovníka Al-Káidy, a probrat s ním jejich plány. Ten je přesvědčil, aby místo cesty do Čečenska jeli raději na výcvik do Afghánistánu. Doporučil jim cestovat do pákistánského Karáčí a poté v Kvétě vyhledat v kanceláři Tálibánu Umara al-Masuriho.

Skupina pěti členů buňky se tak postupně přepravila do Pákistánu, Atta letěl v listopadu 1999. Společně pak v Kvétě vyhledali "Umara al-Masuriho", což nebyla existující osoba ale signál pro osazenstvo kanceláře Tálibanu, aby byli dopraveni do Kandaháru. Zde se stali členy Al-Káidy a osobně se setkali s Usámou bin Ládinem, který jim nabídl účast na sebevražedné misi proti USA. Všichni souhlasili a Atta byl vybrán jako vedoucí operace. Atta se vrátil zpět do Německa v únoru 2000.

V březnu 2000 začal Atta e-mailem obesílat letecké školy v USA, ve kterém je žádal o letecký výcvik na profesionální piloty pro sebe a skupinu dalších arabských studentů. Těchto e-mailů odeslal přes 50. V květnu 2000 si zažádal o americké vízum, které jako dlouhodobě bydlící v Německu a vysokoškolsky vzdělaný bez problémů hned druhý den dostal. 2. června odjel autobusem do Prahy, odkud druhý den odletěl do USA.

USA

Zde se o pár dní později Atta setkal s Marwanem al-Shehhím a společně bydleli po hotelech. Pokračovali v kontaktování letových škol, několik jich osobně navštívili. Nakonec se rozhodli pro školu ve floridském Venice. Zde od července 2000 intenzivně studovali. Další z únosců a člen Hamburské buňky Ziad Jarrah, studoval ve stejném městě v jiné škole. V listopadu 2000 získal Atta pilotní průkaz pro malá letadla a pokračoval ve studiu na větší stroje. Mimo jiné navštěvoval i simulátor Boeingu 767, který později při útocích pilotoval. V dubnu 2001 pomáhal, když do USA přiletěli pozdější únosci nepiloti. V červenci 2001 Atta odjel do Španělska, kde se setkal s Ramzím bin al-Shibhehem. Ten se po několika neúspěšných pokusech dostat americká víza stal spojkou mezi Attou a Al-Káidou. Ve Španělsku spolu s Attou dokončovali plán útoků. Ještě během července 2001 se Atta vrátil do USA a pokračoval v přípravách na útok.

Promluva Atty k pasažérům letu 11 American Airlines zachycená střediskem řízení letového provozu: "Nehýbejte se prosím. Vracíme se na letiště. Nezkoušejte dělat žádné hloupé pohyby."
Problémy s přehráváním? Nápověda.

10. září 2001 se setkal s jedním ze spoluúnosců a 11. září brzy ráno letěli z Portlandu do Bostonu, kde přesedali na Let American Airlines 11. Před odletem ještě Attovi volal jeden z dalších spoluúnosců, kteří se připojili v Bostonu. V osm hodin ráno let American Airlines 11 odstartoval a o patnáct minut později únosci ovládli letadlo, Atta zasedl na místo pilota. Atta v průběhu únosu také mluvil do palubního rozhlasu a uklidňoval pasažéry, několikrát však zmáčknul špatné tlačítko a místo do palubního rozhlasu omylem promlouval k řízení letového provozu. Ve tři čtvrtě na devět letadlo pilotované Attou narazilo do severní věže Světového obchodního centra.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mohamed Atta na anglické Wikipedii.

  1. FOUDA, Yosri. The laughing 9/11 bombers. The Sunday Times. London: 2006-10-01. Dostupné online [cit. 2010-09-04]. 
  2. FOUDA, Yosri. Chilling message of the 9/11 plots. The Sunday Times. London: October 1, 2006. Dostupné online [cit. September 24, 2008]. 
  3. Video of 9/11 ringleader Mohammed Atta posted by British news site. USA Today. October 1, 2006. Dostupné online [cit. September 24, 2008].