Lodní šroub: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
značky: nevhodný zdroj editace z Vizuálního editoru
Verze 14626386 uživatele 109.239.72.177 (diskuse) zrušena, exp
Řádek 16: Řádek 16:
* [[Vrtule]]
* [[Vrtule]]
* [[Voith-Schneider (lodní šroub)]]
* [[Voith-Schneider (lodní šroub)]]
* <ref>{{Citace monografie|titul=Kolesový parník|url=https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Kolesov%C3%BD_parn%C3%ADk&oldid=14083951|poznámka=Page Version ID: 14083951|jazyk=cs}}</ref>


[[Kategorie:Konstrukce plavidel|Šroub]]
[[Kategorie:Konstrukce plavidel|Šroub]]

Verze z 30. 1. 2017, 19:57

Lodní šroub v Gdaňské loděnici

Lodní šroub je součást lodí, která svým rotačním pohybem vytváří sílu, která loď pohání. Šroub urychluje masu vody směrem vzad a výsledkem je reakční síla využitá k pohybu lodi.

První ručně poháněné šrouby pro pohon své ponorky „Želva“ použil již v roce 1775 David Bushnell. Pohon lodě pomocí parního stroje a šroubu vlastní konstrukce si nechal patentovat český vynálezce Josef Ressel v roce 1827. Během druhé poloviny 19. století pak lodě poháněné lodním šroubem postupně vytlačily kolesové parníky. A fungují dodnes. Hlavním důvodem přechodu od koles k lodnímu šroubu byla větší účinnost lodního šroubu. Použití lodního šroubu místo koles také vedlo k odstranění negativního vlivu příčného naklánění lodi, například při velkých vlnách. Příčným nakláněním lodi se mohla kolesa krátkodobě dostat nad hladinu, což vedlo ke snížení účinnosti pohonu a k ovlivnění směru jízdy lodi.

Na lopatkách lodních šroubů vzniká jev zvaný kavitace. Srovnej s heslem vrtule.

Související články