Gema: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎Druhy: překlepy
Řádek 12: Řádek 12:
== Druhy ==
== Druhy ==
V běžné řeči se často chybně zaměňují, každý má odlišný významː
V běžné řeči se často chybně zaměňují, každý má odlišný významː
* '''Gema''' nebo latinské ''gemma'' je obecné označení pro drobnou rytinu či plastiku ve tvrdém materiálu, nejčastěji drahokamuči ve skle.
* '''Gema''' nebo latinské ''gemma'' je obecné označení pro drobnou rytinu či plastiku ve tvrdém materiálu, nejčastěji v drahokamu či ve skle.
* '''[[Intaglie]]''' je gema s motivem vybroušeným do hloubky, tj. v negativu, aby se dala otiskovat, a to u pečetidel a pečetních prstenů - [[signet]]ů.
* '''[[Intaglie]]''' je gema s motivem vybroušeným do hloubky, tj. v negativu, aby se dala otiskovat, a to u pečetidel a pečetních prstenů - [[signet]]ů.
* '''[[Kamej]]''' je gema, která má vypuklý, tj. pozitivně řezaný [[Reliéf (sochařství)|reliéf]], jde o miniaturu basreliéfu. Často pro zvýraznění, resp. kontrast, využívá různobarevných vrstev darhokamů, jako jsou odrůdy [[turmalín]]u, proužkový [[achát]], černo-bílý [[onyx]] či černo-hnedo-červeno-bílý sardonyx. Pokud je gema vyhotovena do hloubky, nazývá se [[intaglie]]. ].
* '''[[Kamej]]''' je gema, která má vypuklý, tj. pozitivně řezaný [[Reliéf (sochařství)|reliéf]], jde o miniaturu basreliéfu. Často pro zvýraznění, resp. kontrast, využívá různobarevných vrstev drahokamů, jako jsou odrůdy [[turmalín]]u, proužkový [[achát]], černo-bílý [[onyx]] či černo-hnědo-červeno-bílý sardonyx. Pokud je gema vyhotovena do hloubky, nazývá se [[intaglie]].


== Galerie ==
== Galerie ==

Verze z 23. 1. 2017, 21:06

Lucretia Borgia a Alfonso d´Este (kamej, achát, kolem 1550)
Římský císař Caracalla (Intaglie, ametyst, kolem 250)
Mimořádně velká Gemma Augustea, kolem roku 10 (kamej, onyx 19 x 23 cm, Kunsthistorisches Museum Vídeň)

Gema (lat. gemma, drahokam) je drobná plastika, vybroušená nebo vyřezaná do drahého kamene nebo do skla a užívaná jako část šperku nebo amulet.

Historie

Glyptika, velmi jemné vybrušování do drahých kamenů a polodrahokamů, vznikla patrně na Blízkém Východě a v údolí Indu, kde se od 2. tisíciletí př. n. l. vyráběly pečetní válečky a pečetidla. Brousilo se dřevěnými nebo kovovými hroty, na něž se nanášel prášek z korundu a roztlučených drahokamů. Nástroj se točil svidříkem, později na jednoduchém šlapacím soustruhu. Práce byla nesmírně zdlouhavá a náročná.

Ve Středomoří se technika objevuje v Egyptě a na Krétě, od 7. století př. n. l. v Řecku a později v Římě, kde dosáhla velké dokonalosti. Gemy se zasazovaly do zlatých, často zdobených obrub, do závěsů a pečetních prstenů. Starověké a byzantské gemy se ve středověku používaly k ozdobě bohoslužebných předmětů, od 15. století byly velmi oblíbené jako šperky a vyráběly se hlavně v Itálii.

Druhy

V běžné řeči se často chybně zaměňují, každý má odlišný významː

  • Gema nebo latinské gemma je obecné označení pro drobnou rytinu či plastiku ve tvrdém materiálu, nejčastěji v drahokamu či ve skle.
  • Intaglie je gema s motivem vybroušeným do hloubky, tj. v negativu, aby se dala otiskovat, a to u pečetidel a pečetních prstenů - signetů.
  • Kamej je gema, která má vypuklý, tj. pozitivně řezaný reliéf, jde o miniaturu basreliéfu. Často pro zvýraznění, resp. kontrast, využívá různobarevných vrstev drahokamů, jako jsou odrůdy turmalínu, proužkový achát, černo-bílý onyx či černo-hnědo-červeno-bílý sardonyx. Pokud je gema vyhotovena do hloubky, nazývá se intaglie.

Galerie

Odkazy

Literatura

  • Ottův slovník naučný, heslo Gemma. Sv. 9, str. 1007

Související články

Externí odkazy