Mikuláš Galanda: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Robot: přidání kategorie Absolventi Akademie výtvarných umění v Praze; kosmetické úpravy
Řádek 45: Řádek 45:
[[Kategorie:Muži]]
[[Kategorie:Muži]]
[[Kategorie:Absolventi Akademie výtvarných umění v Praze]]
[[Kategorie:Absolventi Akademie výtvarných umění v Praze]]
[[Kategorie:Pohřbení na Národním hřbitově v Martině]]

Verze z 16. 1. 2017, 19:43

Mikuláš Galanda
Narození4. května 1895
Turčianske Teplice
Úmrtí5. června 1938 (ve věku 43 let)
Bratislava
Místo pohřbeníNárodný cintorín
Alma materMaďarská univerzita výtvarných umění (1914–1916)
Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze (1923–1927)
Povolánímalíř, grafik, ilustrátor a kreslíř
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mikuláš Galanda (4. května 1895, Turčianske Teplice, Uhersko5.června 1938, Bratislava, Československo) byl významný slovenský malíř, grafik a ilustrátor. Patří k výrazným průkopníkům a propagátorům moderního umění na Slovensku. Je pochován je na Národním hřbitově v Martině.

Studium

Po absolvování gymnázia v Lučenci, začal v roce 1914 studovat malbu na Akademii výtvarných umění v Budapešti. Studium však musel po dvou letech pro válečné události 1. světové války zanechat.

V roce 1922 odjíždí do Prahy, kde začal studovat na Uměleckoprůmyslové škole u prof. V. H. Brunnera. Po roce přestoupil na pražskou Akademii výtvarných umění a studoval u prof. A. Thieleho a prof. Augusta Brömse. V době studia v Praze se spřátelil s Martinem Benkem.

Práce

Po ukončení studia vyučoval Mikuláš Galanda od roku 1929 malbu a kreslení na střední škole v Bratislavě. V roce 1933 se stal řádným profesorem na tamější Škole uměleckých řemesel.

Na počátku 30. let 20. století vystoupil Mikuláš Galanda spolu s přítelem Ľudovítem Fullou před veřejnost s manifestem „Súkromné listy Fullu a Galandu“, ve kterých: „vyslovili potrebu skoncovať so starými, nič nehovoriacimi umeleckými metódami a zabehanými manierami a žiadali preraziť a uvoľniť cestu novým výrazovým prostriedkom a postupom, ktoré by zodpovedali dynamickým premenám, ktoré boli charakteristické pre život človeka a spoločnosti 20. storočia.“

Smrt

Mikuláš Galanda byl pochován v Turčianských Teplicích a v roce 1978 byly jeho tělesné ostatky převezeny na Národní hřbitov v Martině. V jeho rodném domě v Turčianských Teplicích je od roku 1991 zpřístupněna galerie se stálou expozicí jeho děl.

Výstavy a díla

Kromě množství výstav po celém Československu vystavoval Mikuláš Galanda svoje díla v New Yorku, v Moskvě a v roce 1937 i na Světové výstavě v Paříži, kde získal stříbrnou medaili za knižní grafiku a ilustrace.

Mezi jeho nejznámějšie obrazy patří:

  • Matka
  • Stojíci ženský akt
  • Slovenská rodina
  • Zbojníci

Odkazy

Externí odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mikuláš Galanda na slovenské Wikipedii.