William Holden: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
HypoBOT (diskuse | příspěvky)
m Přidání šablony Commonscat dle ŽOPP z 28. 7. 2016
m pomlčka
Řádek 28: Řádek 28:
}}
}}


'''William Holden''', vlastním jménem '''William Franklin Beedle Jr.''', hereckou [[přezdívka|přezdívkou]] též '''The golden boy''' či jen '''Bill''' ([[17. duben|17. dubna]] [[1918]], O'Fallon, [[Illinois]], [[Spojené státy americké|USA]] - [[16. listopad]]u [[1981]] v [[Santa Monica]], [[Kalifornie]], [[Spojené státy americké|USA]]) byl americký [[herec]], nositel [[Oscar]]a, muž jenž se celkem šestkrát umístil na žebříčku mezi 10 nejlepšími americkými herci.
'''William Holden''', vlastním jménem '''William Franklin Beedle Jr.''', hereckou [[přezdívka|přezdívkou]] též '''The golden boy''' či jen '''Bill''' ([[17. duben|17. dubna]] [[1918]], O'Fallon, [[Illinois]], [[Spojené státy americké|USA]] [[16. listopad]]u [[1981]] v [[Santa Monica]], [[Kalifornie]], [[Spojené státy americké|USA]]) byl americký [[herec]], nositel [[Oscar]]a, muž jenž se celkem šestkrát umístil na žebříčku mezi 10 nejlepšími americkými herci.


== Biografie ==
== Biografie ==

Verze z 10. 1. 2017, 20:30

William Holden
Rodné jménoWilliam Franklin Beedle, Jr.
Narození17. duben 1918
USA O'Fallon, Illinois
Úmrtí12. listopad 1981 (63 let)
USA Santa Monica, Kalifornie
AliasGolden Boy
Alma materPasadena City College
South Pasadena High School
Aktivní roky1939 – 1981
ChoťBrenda Marshall (1941 – 1971)
Partner(ka)Stefanie Powers
Oscar
Nejlepší herec v hlavní roli
1953 Stalag 17
Cena Emmy
Nejlepší herec v hlavní roli v minisérii nebo filmu
1974 The Blue Knight
Některá data mohou pocházet z datové položky.

William Holden, vlastním jménem William Franklin Beedle Jr., hereckou přezdívkou též The golden boy či jen Bill (17. dubna 1918, O'Fallon, Illinois, USA16. listopadu 1981 v Santa Monica, Kalifornie, USA) byl americký herec, nositel Oscara, muž jenž se celkem šestkrát umístil na žebříčku mezi 10 nejlepšími americkými herci.

Biografie

Pocházel z poměrně vážené a dobře situované středostavovské rodiny. Své dětství strávil v kalifornském městě Pasadena. Jíž během svých studií začal vystupovat ve rozhlasových hrách, které vysílalo místní rádio. Po ukončení středoškolské docházky studoval po vzoru svého otce chemii. K filmu se dostal pouze díky tomu, že byl objeven hledačem talentů z hollywoodské firmy Paramount Pictures. Poprvé si ve filmu této firmy zahrál v roce 1938, první větší roli ztvárnil v roce 1939 ve filmu Golden Boy, jenž způsobil i jeho pozdější filmovou přezdívku. Kromě Paramountu hrál i pro firmu Columbia Pictures. V době 2. světové války narukoval k americkému letectvu USAF, kde sloužil v hodnosti poručíka a natáčel různé instruktážní a výcvikové armádní filmy. Jeho bratr Robert Beedle také sloužil u amerického námořního letectva jakožto válečný pilot a tragicky zahynul ve službě v lednu 1945.

K natáčení hraných filmů se vrátil až po válce, kde největším životním úspěchem byl dnes již svým způsobem legentární snímek Sunset Boulevard vynikajícího amerického režiséra Billyho Wildera. Tento film získal hned 11 nominací na Oscara, z nichž tři nakonec i obdržel. Další legendární snímek Stalag 17 téhož režiséra přinesl Oscara i Williamu Holdenovi za herecký výkon v hlavní roli. Jeho hvězdná kariéra úspěšně pokračovala řadou dalších výrazných snímků, kde jeho filmovými partnerkami byly slavné filmové hvězdy jako byla Grace Kellyová, Audrey Hepburnová či Sofia Lorenová a další. Zahrál si i v dalším legendárním filmu Most přes řeku Kwai. Nicméně kvalita jeho filmů v 60. letech pozvolna upadala. Následovala řada dalších snímků, z nich českému divákovi je patrně nejznámější film Skleněné peklo, kde si zahrál po boku Paula Newmana a Steve McQueena.

V Hollywoodu měl pověst velkého bouřliváka, bonvivána a milovníka krásných žen (mezi jeho přítelkyně prý patřila řada ženských hereckých hvězd, mimo jiné i Audrey Hepburnová), nicméně pravda byla také to, že značnou část života trpěl velkými psychickými depresemi, které často léčil alkoholem. Tento jeho osobní sklon navíc zhoršila jeho spoluúčast na tragické autonehodě pod vlivem alkoholu v roce 1966, při které zemřel člověk, na což reagoval ještě větším pitím. V letech 19591967 pobýval často v Evropě a v Africe, kde se aktivně věnoval ochraně divoce žijící africké zvěře, působil zde dokonce v jednu dobu jakožto správce jedné z místních přírodních rezervací. Měl velmi rád umění, sbíral různé umělecky cenné předměty pocházející zejména z Asie.

Svým politickým založením byl republikán, ale na rozdíl od svého přítele herce Ronalda Reagana, se politice systematicky nijak nevěnoval. Nicméně v roce 1947 se aktivně přidal ke skupině republikánských politiků, kteří vystupovali proti hollywoodské černé listině.

Zemřel tragicky (patrně se tak stalo pod vlivem alkoholu) pádem ze skály na pobřežních útesech ve svém sídle v kalifornské Santa Monice.

Filmografie (výběrová)

Externí odkazy

Šablona:Oscar – nejlepší herec 1941–1960