Encrypting File System: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vytvoření článku
 
Adam Zivner (diskuse | příspěvky)
m Stránka Šifrovaný systém souborů přemístěna na stránku Encrypting File System
(Žádný rozdíl)

Verze z 2. 5. 2007, 12:10

EFS (Encrypting File System) je šifrovaný soborový systém dostupný od Microsoft Windows 2000 a novější. Vznikl jako nadstavba NTFS, aby chránil před neoprávněným přístupem k datům ze strany útočníků, kteří mají fyzický přístup k počítači. Je to řešeno tak, že každý uživatel vlastní svůj veřejný a privátní klíč a heslo systémového účtu, pomocí nichž jsou data šifrována a dešifrována. Veřejný a privátní klíč se vytvoří při prvním ukládaní šifrovaného souboru. Při změně hesla dojde i k přeměně klíčů. Jestli-že dojde ke ztrátě nebo poškození jednoho z klíčů, nelze data žádným způsobem obnovit, pokud jsme nestanovili agenta obnovení (kterým je většinou administrátor). Ten vlastní zotavovací klíč (recovery key), který je možno data zašifrovaná běžným uživatelem dešifovat. EFS šifruje soubry použitím hromadné symetrické šifry ( také známou pod zkratkou FEK -File Encryption Key), protože zašifrování a dešifrování velkého objemu dat trvá kratší dobu, než použitím asymetrické šifry.

Bezpečnost

Ve Windows 2000 existují dvě bezpečnostní chyby.

Dešifrování souborů s účtem administrátora.

Ve Windows 2000 je administrátor výchozí obnovovací agent, který může veškerá data zašifrovaná v EFS dešifrovat. Windows 2000 nedokáží fungovat bez obnovacího agenta, takže vždy bude existovat někdo, kdo bude moci zašifrovaná data uživatele dešifrovat. Windows XP obnovovacího agenta nevyžadují, takže přístup k datům může mít jen uživatel.

Resetování údajů privátního klíče

Ve Windows 2000 není privátní klíč sám o sobě uložen v zašifrované podobě. Pokud útočník získá fyzický přístup k počítači a podaří se mu resetovat uživatelské heslo(použitím speciálních programů), tak se může přihlásit jako uživatel(nebo zotavovací agent) a získá přístup k privátnímu klíči a šifrovaným datům. Ve Windows XP je privátní klíč zaheslován výtahem (hash) z hesla a uživatelského jména a proto nelze privátní klíč použít bez znalosti hesla.

Externí odkazy