Oskar Brázda: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Nahrazení automaticky vkládané kategorie Úmrtí
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Robot přidal {{Autoritní data}}
Řádek 55: Řádek 55:


{{DEFAULTSORT:Brázda, Oskar}}
{{DEFAULTSORT:Brázda, Oskar}}
{{Autoritní data}}


[[Kategorie:Čeští výtvarníci]]
[[Kategorie:Čeští výtvarníci]]

Verze z 22. 12. 2016, 11:25

Oskar Brázda
Malíř a jeho model
Malíř a jeho model
Narození30. září 1887
Rosice nad Labem
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí19. prosince 1977 (ve věku 90 let)
Líčkov
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Alma materAkademie výtvarných umění ve Vídni
Povolánímalíř a sochař
Manžel(ka)Amelie Posse-Brázdová
DětiJan Brázda
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oskar Brázda (30. září 1887 Rosice nad Labem19. prosince 1977 LíčkovŽatce) byl český malíř a výtvarník.

Život

Oskar Brázda se narodil v Rosicích nad Labem. Tady prožil své dětství i část prvních školních let. Jeho otec podnikal v pohostinství. Rodina se několikrát stěhovala. Poměrně záhy odešla do Prahy, kde otec provozoval známou kavárnu Slavia naproti Národnímu divadlu. V Praze navštěvoval Brázda gymnázium. Roku 1904 vstoupit na Akademii výtvarných umění ve Vídni. Jeho profesory tam byli především Rudolf Bacher (1862-1945) a Kasimir Pochwalski (1855-1940).

Studium úspěšně ukončil na Akademii výtvarných umění ve Vídni a poté, díky císařskému stipendiu, studoval v Itálii. V roce 1915 se v Římě oženil s Amelií Posse. V průběhu 1. světové války se seznámili s Edvardem Benešem a aktivně se účastnili i 1. československého odboje. Oba byli dokonce v letech 19151916, jako nepřátelští cizinci, internováni na Sardinii ve městě Algheru. V roce 1925 se změnila politická situace v Itálii, a proto ji s rodinou opustil a vrátil se zpět do vlasti. Kvůli krásné krajině v okolí koupil spolu se svou ženou Amelií Posse-Brázdovou barokní zámek Líčkov nedaleko Žatce, tehdy již 50 let neobydlený, kam se spolu s ní a se svými dvěma syny přestěhoval a intenzivně tvořil.

Po začátku 2. světové války musel zámek opustit a nějaký čas strávil i ve vězení, ze kterého byl propuštěn až po intervenci ze zahraničí. Po válce se vrátil na zámek, ale ten mu byl v roce 1948 vyvlastněn a přišel i o část obrazů, kterými státu zaplatil tzv. milionářskou dávku. Na zámku však zůstal. Po roce 1989 jeho druhá žena Marie, rozená Weisová, získala díky restitucím manželův majetek zpět a na zámku Líčkov vytvořila Galerii Oskara Brázdy, kde návštěvníci zámku mohou vidět množství jeho děl i osobních věcí.

Literatura

Externí odkazy