Beryl Markham: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Infobox osoba
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
m kategorie
Řádek 26: Řádek 26:
[[Kategorie:Úmrtí 1986]]
[[Kategorie:Úmrtí 1986]]
[[Kategorie:Ženy]]
[[Kategorie:Ženy]]
[[Kategorie:Narození 26. října]]
[[Kategorie:Úmrtí 3. srpna]]

Verze z 8. 11. 2016, 23:59

Beryl Markham
Narození26. října 1902
Leicester
Úmrtí3. srpna 1986 (ve věku 83 let)
Nairobi
Povolánítrenérka koní, pilotka a spisovatelka
OceněníWomen in Aviation, International
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Beryl Markham, roz. Clutterbuck (26. října 1902 Ashwell, Rutland, Spojené království3. srpna 1986 Nairobi, Keňa) byla pilotka britského původu a trenérka koní. Jako první žena přeletěla Atlantik při sólovém letu z východu na západ.

Životopis

Narodila se ve Velké Británii v rodině uznávaného trenéra koní. Když jí byly čtyři roky, odstěhovala se rodina do Keni, která tehdy byla britským protektorátem. Její matka se brzy vrátila do Anglie, ale Beryl zůstala s otcem v Keni. Prožila zde dobrodružné dětství a od otce se naučila mít ráda koně a rozumět jim. Jako první žena pak v Keni získala trenérskou licenci.

Byla přítelkyní Karen Blixenové, s níž se seznámila za jejího pobytu v Keni. Díky ní poznala také Denyse Finche Hattona, aristokrata a letce. Dalším mužem, který ji přivedl k létání, byl Tom Campbell Black, který se stal jejím leteckým instruktorem a přítelem. Začala pracovat jako pilotka, jejímž úkolem bylo ze vzduchu hlásit lovcům, kde se nachází zvěř.

Když se rozhodla letět přes Atlantik, doufala, že získá dva rekordy - jednak v té době ještě nikdo neletěl přímo z Evropy do New Yorku, jednak tuto trasu náročnějším směrem na západ neabsolvovala žádná žena sama (několik jich nicméně při takovém pokusu přišlo o život).

Dne 4. září 1936 vzlétla z Anglie se strojem Percival Vega Gull a po dvacetihodinovém letu, během nějž jí kvůli zamrznutí potrubí došlo palivo, nouzově přistála v kanadském Novém Skotsku. Ačkoli první cíl se jí tak splnit nepodařilo, druhý ano.

Svůj dobrodružný život popsala v knize West with the Night, vydané roku 1942. Žila pak ve Spojených státech, v roce 1952 se však vrátila zpátky do Keni, kde se stala úspěšnou trenérkou koní.

Osobní život

Byla třikrát vdaná, příjmení Markham převzala od svého druhého manžela, s nímž měla syna.

Reference