Wapiti: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Řádek 21: Řádek 21:
| podřazené taxony=
| podřazené taxony=
}}
}}
'''Jelen wapiti''', někdy jen '''Wapiti''' (''Cervus canadensis'') je druh [[jelen]]a, dříve považovaný za poddruh [[jelen lesní|jelena lesního]]. Žije především v [[Holubice|Holubicích]] ve [[Skalnaté hory|Skalnatých horách]] ale také ve [[Východní Asie|Východní Asii]]. Tento poznatek odpovídá i genovým analýzám, které naznačují, že do Severní Ameriky se zřejmě dostal v době, kdy byl Beringův průliv zamrzlý (přesněji společný předek i s některými druhy amerického soba).
'''Jelen wapiti''', někdy jen '''Wapiti''' (''Cervus canadensis'') je druh [[jelen]]a, dříve považovaný za poddruh [[jelen lesní|jelena lesního]]. Žije především v [[Severní Amerika|Severní Americe]] ve [[Skalnaté hory|Skalnatých horách]] ale také ve [[Východní Asie|Východní Asii]]. Tento poznatek odpovídá i genovým analýzám, které naznačují, že do Severní Ameriky se zřejmě dostal v době, kdy byl Beringův průliv zamrzlý (přesněji společný předek i s některými druhy amerického soba).


== Biologie ==
== Biologie ==

Verze z 7. 11. 2016, 12:37

Tento článek je o zvířeti. O britském víceúčelovém letadle pojednává článek Westland Wapiti.
Jak číst taxoboxWapiti
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídasavci (Mammalia)
Podtřídaživorodí (Theria)
Řádsudokopytníci (Artiodactyla)
Podřádpřežvýkavci (Ruminantia)
Čeleďjelenovití (Cervidae)
Rodjelen (Cervus)
Binomické jméno
Cervus canadensis
Erxleben, 1777
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jelen wapiti, někdy jen Wapiti (Cervus canadensis) je druh jelena, dříve považovaný za poddruh jelena lesního. Žije především v Severní Americe ve Skalnatých horách ale také ve Východní Asii. Tento poznatek odpovídá i genovým analýzám, které naznačují, že do Severní Ameriky se zřejmě dostal v době, kdy byl Beringův průliv zamrzlý (přesněji společný předek i s některými druhy amerického soba).

Biologie

Fyziologie

Tak jako jiní přežvýkavci má čtyři žaludky. Měří obvykle v plecích 1,5 m a je 2,4 m dlouhý. Váží v průměru 315 kg. Jeho specifikací oproti jiným druhům jelena je mohutný ohryzek, tak jako u lidí však toto platí jenom pro samce.

Chování

Po většinu roku zůstávají jeleni Wapiti ve skupinách oddělených podle pohlaví. V době říje soutěží dospělí jeleni o pozornost samic a snaží se chránit samice ve svém harému. Nejdříve se pokouší přilákat samice specifickým řevem (podle jeho intenzity také samice poznají vyvinutého jedince). Také rozprostírají po svém těle moč, aby nabyli pachu, který přitahuje samice. [2][3] Následně samci–konkurenti vyzývají dominantní samce na souboj. .[4]V rámci něho paralelně ustupují a přibližují se. Pokud žádný z nich neustoupí, začnou zápasit parohy, což často ústí ve vážná zranění.

Dominantní jeleni se drží se skupinou samic v době říje, od října do brzké zimy. Alfa-samci musí chránit svůj harém, běžně sestávající z 20 samic jak před jeleními opononenty, tak před predátory.[5] Pouze dospělí býci mají harém, jejich reprodukční vrchol nastává asi v osmi letech.

Jelen v říji se výjimečně pase a s harémem často ztratí až 20% své tělesné hmotnosti.

Odkazy

Reference

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. YOUNGQUIST, Robert S; THRELFALL, Walter R. Current Therapy in Large Animal Theriogenology. books.google.com. 2006-11-23. Dostupné online. ISBN 978-1-4377-1340-4. 
  3. Elk [online]. Washington Department of Fish and Wildlife [cit. 2010-12-04]. Dostupné online. 
  4. KECK, Stu. Elk Behavior and Habits [online]. Bowhunting [cit. 2010-12-04]. Dostupné online. 
  5. Elk (Cervus elaphus) [online]. South Dakota Department of Game, Fish and Parks [cit. 2010-12-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2006-09-05. 

Externí odkazy