Hugo Münsterberg: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Infobox osoba
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
m kategorie
Řádek 24: Řádek 24:
[[Kategorie:Němečtí psychologové]]
[[Kategorie:Němečtí psychologové]]
[[Kategorie:Muži]]
[[Kategorie:Muži]]
[[Kategorie:Narození 1. června]]
[[Kategorie:Úmrtí 19. prosince]]

Verze z 7. 11. 2016, 00:14

Hugo Münsterberg
Narození1. června 1863
Gdaňsk
Úmrtí16. prosince 1916 (ve věku 53 let)
Cambridge
Příčina úmrtíinfarkt myokardu
Alma materLipská univerzita
Univerzita Heidelberg
Povolánípsycholog, vysokoškolský učitel, filozof a spisovatel
ZaměstnavateléHarvardova univerzita
Freiburská univerzita
DětiMargarete Münsterberg
FunkcePresident of the American Psychological Association (1898)
PodpisHugo Münsterberg – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Hugo Münsterberg

Hugo Münsterberg (1. června 1863, Gdaňsk16. prosince 1916) byl německo-americký filozof a psycholog, představitel bádenské novokantovské školy. Věnoval se problémům filozofie hodnot. Byl průkopníkem pracovní, experimentální a klinické psychologie. Také byl zastáncem behaviorismu, zkoumal význam modliteb a postavil problém efektivity výpovědí očitých svědků. Pomohl redefinovat wundtovskou psychologii do jejího modernější podoby. Od roku 1910 se zaměřil na aplikaci psychologie do průmyslu. Byl profesorem Harvardovy univerzity.

Život

Narodil v Gdaňsku, který byl tehdy německým městem. Jeho otec, Moritz Munsterberg, pracoval jako obchodník s dřevem, který nakupoval dřevo v Rusku a v Anglii ho pak prodával. Jeho matka, Anna Munsterbergová, byla umělkyní, která si i přes péči o své čtyři syny našla čas pro kresby a malby. Díky atmosféře otevřenosti a úcty k umění prožil šťastné a bezstarostné dětství. Školku i základní školu absolvoval v rodném Gdaňsku. Jako dvanáctiletému mu zemřela matka. V roce 1882 maturoval na gymnáziu v Gdaňsku a rozhodl se vyrazit do světa. Zapsal se na semestr na Ženevské univerzitě, kde si zlepšil nejen francouzštinu, ale i znalosti literatury. V září téhož roku se začalo jeho seriózní studium, a to na Univerzitě v Lipsku, kde začal v oblasti sociální psychologie a později ho zlákala medicína. V roce 1883 měl tu čest navštěvovat přednášky Wilhelma Wundta, které ho okouzlily natolik, že se rozhodl zasvětit svůj život psychologii. Vstoupil do týmu známé první psychologické laboratoře v Lipsku. V roce 1885 získal titul PhD ze psychologie a o dva roky později dokončil studium medicíny v Heidelbergu. Později v roce 1891 získal profesuru a zúčastnil se první mezinárodní konference v Paříži, kde se poprvé setkal s dalším průkopníkem psychologie Williamem Jamesem. Od té doby byly ve stálém spojení několik let. James byl natolik okouzlen Munsterbegovým géniem, že ho v roce 1892 pozval na 3 roky na Harvard, aby převzala odpovědnost za psychologickou laboratoř. Byl natolik úspěšným učitelem, že dostal trvalou nabídku působit na Harvardu jako profesor. V roce 1898 byl zvolen prezidentem American Psychological Association (APA). On a jeho studenti sestrojili množství vynalézavých testů, kterými testovali personál v amerických továrnách.

Dílo

Věnoval se zejména pracovní psychologii, v níž dodržoval přísně experimentální orientaci. Zaměřil se na problémy s monotónností práce, pozorností a únavou. Zajímaly ho i psychologické a sociální dopady na výkonnost a účinnost reklamy a rozvoj ekonomické psychologie. Napsal: "Stimulovat práci je jediným cílem této studie". Také věděl, že další rozpracování pracovní psychologie bude muset stavět na spolupráci. Povaha výše zmíněných problémů bude vyžadovat relativně velký počet subjektů, které budou podrobeny experimentálnímu testování. Často zdůrazňoval důležitost tohoto faktu ve svých výzkumech. Poznatky z oblasti pracovní psychologie shrnul do své nejvýznamnější knihy Psychology and Industrial Efficiency (Psychologie a efektivnost průmyslu).

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hugo Münsterberg na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy