Konzervatoř: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Vřed (diskuse | příspěvky)
m →‎Související články: Již je v článku.
Řádek 41: Řádek 41:
== Související články ==
== Související články ==
* [[Vzdělávání v Česku]]
* [[Vzdělávání v Česku]]
* [[ISCED]]
* [[Ivo Váňa Psota]]
* [[Ivo Váňa Psota]]



Verze z 9. 10. 2016, 01:52

Konzervatoř Nikolaje Rimského-KorsakovaPetrohradu
Janáčkova konzervatoř v Ostravě.
Budova Pražské konzervatoře

Konzervatoř je vzdělávací instituce se zaměřením zejména na nevýtvarné umělecké vzdělání – hudbu, zpěv, tanec. V Česku má konzervatoř v současné době v rámci českého vzdělávacího systému obvykle postavení obdobné jako vyšší odborná škola (VOŠ), resp. pokud jde o dosažený stupeň vzdělání (ISCED), tedy nejedná se o vysokou školu. Vzdělávání na konzervatoři se řídí, stejně jako na VOŠ, školským zákonem (nikoliv vysokoškolským zákonem) a též úspěšní absolventi konzervatoře mohou od roku 2005 používat označení (neakademický titul) diplomovaný specialista (ve zkratce DiS. uváděné za jménem a oddělené od něj čárkou), stejně tak jako absolventi VOŠ. Vzdělávání na konzervatoři je zpravidla šestileté a je zakončeno maturitní zkouškou (po čtyřech letech) a absolutoriem (v šestém ročníku, tedy opět jako na VOŠ). Existují různé typy konzervatoří, např. hudební a taneční.

Vzdělávání na konzervatoři

Většina hudebních konzervatoří, vedle klasického hudebního a pěveckého (praktického i teoretického) vzdělání, nabízí obvykle rovněž vzdělání v souvisejících oborech.
Mezi povinné předměty pro všechny studenty hudebních oborů (netýká se oborů herectví) patří obligátní hodiny hry na klavír, hudební teorie a rytmus, dějiny hudby, sborový neboli ansámblový zpěv, pro hudebníky je obvykle povinná účast ve školním orchestru.
Mezi základní předměty konzervatoří patří hlavní obor, tzn. konkrétní praktické zaměření: hudební nástroj, zpěv, případně hudební skladba, dirigentství či sbormistrovství či herectví atp.
Mezi všeobecné předměty pak například patří například výuka cizích jazyků, jevištní řeč a herectví (pro studenty pěveckých oborů), tělesná výchova a další předměty.

Konzervatoře v Česku

Významné zahraniční konzervatoře

Související články

Externí odkazy