Svatý Kryštof: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
m {{Infobox - osoba}}
Řádek 1: Řádek 1:
{{Infobox - osoba}}
[[Soubor:Saint christopher de ribera.jpeg|thumb|Sv. Kryštof na obraze [[José de Ribera|José de Ribery]]]]
'''Svatý Kryštof''' († kolem 250) je svatý, mučedník a jeden ze [[Čtrnáct svatých pomocníků|čtrnácti sv. pomocníků]]. Je uznávaný římskokatolickou a pravoslavnou církví. Církevní svátek má 25. července, v občanském kalendáři má [[Kryštof]] svátek 18. září.
'''Svatý Kryštof''' († kolem 250) je svatý, mučedník a jeden ze [[Čtrnáct svatých pomocníků|čtrnácti sv. pomocníků]]. Je uznávaný římskokatolickou a pravoslavnou církví. Církevní svátek má 25. července, v občanském kalendáři má [[Kryštof]] svátek 18. září.



Verze z 11. 9. 2016, 08:30

Svatý Kryštof
Narození3. století
Kanaán
Úmrtí251
Malá Asie
Příčina úmrtípoprava stětím
Nábož. vyznáníkatolická církev
pravoslaví
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Kryštof († kolem 250) je svatý, mučedník a jeden ze čtrnácti sv. pomocníků. Je uznávaný římskokatolickou a pravoslavnou církví. Církevní svátek má 25. července, v občanském kalendáři má Kryštof svátek 18. září.

Legenda

Svatý Kryštof s psí hlavou

Legend o sv. Kryštofovi je několik. Liší se svým pojetím ve východní církvi a v církvi západní. Nejznámějším příběhem je příběh o muži jménem Reprobus. Byl to muž obrovité postavy, který chtěl sloužit pouze největšímu z králů. Když zjistil, že se jeho král bojí ďábla, dal se do služeb ďábla. Shledal, že se ďábel bojí znamení bílého kříže. Od jednoho poutníka se dozvěděl, že Ježíš Kristus je ten, koho se ďábel bojí. Reprobus mu chtěl sloužit. Poutník mu řekl, že bude Kristu sloužit tím, když bude přepravovat pocestné přes rozvodněnou řeku. Jednou přenášel přes řeku dítě. Dítě bylo stále těžší a těžší. Obr se tomu velice divil a požádal dítě o vysvětlení. Dítě mu řeklo, že je Ježíš Kristus, král, kterého hledal. Nesl spolu s ním na ramenou všechnu tíhu světa. Obr mu nevěřil a požádal dítě o zázrak. Obrova mohutná hůl, o kterou se opíral při přenášení lidí přes řeku, se zazelenala a později se na ní objevily květy a plody. Ježíš obra pokřtil a dal mu jméno Christophorus, což v řečtině znamená Ten, kdo nosí Krista.

Atributy

Kryštof je zobrazován s dítětem na ramenou a s mohutnou zelenající se holí.

Patron

Svatý Kryštof je patronem poutníků, řidičů, cestujících, horských cest a horníků. Je také patronem leteckých záchranářů.[1] V Česku je volacím znakem vrtulníků letecké záchranné služby kombinace jména Kryštof a čísla.[2] Tento volací znak je používán také v některých dalších evropských zemích – na Slovensku Krištof, v Německu Christoph, v Rakousku Christophotus. Svatý Kryštof je také přímluvcem od nenadálé smrti.

Odkazy

Reference

  1. Sv. Kryštof patron LZS [online]. Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje [cit. 2012-03-04]. Dostupné online. 
  2. NOVÝ, Petr. Letecká záchranná služba [online]. Novinky.cz [cit. 2012-03-04]. Dostupné online. 

Literatura

  • CHLUMSKÝ, Jan. Vzory křesťanského života. Třebíč: ARCA JIMFA, 1991. 184 s. ISBN 80-900 280-6-3. S. 112.