Silicon Valley: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Popchock (diskuse | příspěvky)
Nejznámější firmy, přidána Tesla.
Řádek 62: Řádek 62:
* [[Solyndra]]
* [[Solyndra]]
* [[Symantec]]
* [[Symantec]]
* [[Tesla Motors]]
* [[Yahoo!]]
* [[Yahoo!]]
* [[Youtube]]
* [[Youtube]]

Verze z 17. 8. 2016, 18:20

San José přezdívané „hlavní město Sillicon Valley“

Silicon Valley (česky Křemíkové údolí) je přezdívka nejjižnější části aglomerace San Francisco Bay Area v Severní Kalifornii ve Spojených státech amerických. Rozkládá se v údolí Santa Clara, které na severu hraničí se Sanfranciským zálivem. Název pochází z roku 1971, kdy v americkém časopise Electronic News začala vycházet týdenní rubrika „Silicon Valley USA“ od Dona Hoeflera o velké koncentraci společností zabývajících se křemíkovými mikročipy a počítači. Tyto společnosti postupně vytlačily ovocné sady, které daly této oblasti její původní jméno - Údolí potěchy srdce.

Města

Samotné Silicon Valley se skládá z více měst. Za centrum je považováno San José s téměř dvěma miliony obyvatel.

Historie

Sanfranciské pobřeží bylo dlouhou dobu využíváno americkým námořnictvem, které zde provádělo výzkumy. Mnoho firem zabývajících se vývojem technologií se usadilo v oblasti, aby pracovaly pro námořnictvo. Poté co „mariňáci“ opustili tuto oblast, část jejich vybavení převzalo NASA a zaměřilo se na letecký výzkum. Většina firem v oblasti zůstala a přibývaly nové.

Mapa firem v Silicon Valley

Dnes je Silicon Valley světovým centrem počítačového a technologického průmyslu. Pozemky na nejlukrativnějších místech stojí tolik co na newyorském Manhattanu.

Nejznámější firmy v oblasti

Odkazy

Externí odkazy