Tim Kaine: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Řádek 12: Řádek 12:


=== Působení ve funkci guvernéra Virginie ===
=== Působení ve funkci guvernéra Virginie ===
[[Soubor:Tim Kaine parade.jpg|thumb|Tim Kaine na oslavách Svátku práce (Labor Day) 4. září 2006 v Covingtonu.]]
V roce 2005 se Kaine ucházel o post guvernéra Virginie. Proti někdejšímu státnímu prokurátorovi, [[Republikánská strana (USA)|republikánskému]] kandidátovi Jerrymu W. Kilgoremu byl Kaine považován za outsidera. Přes všechna očekávání a průzkumy veřejného mínění Kaine nakonec zvítězil se ziskem více než jednoho milionu hlasů (51,7%). Dne [[14. leden|14. ledna]] [[2006]] složil Kaine oficiální přísahu.
V roce 2005 se Kaine ucházel o post guvernéra Virginie. Proti někdejšímu státnímu prokurátorovi, [[Republikánská strana (USA)|republikánskému]] kandidátovi Jerrymu W. Kilgoremu byl Kaine považován za outsidera. Přes všechna očekávání a průzkumy veřejného mínění Kaine nakonec zvítězil se ziskem více než jednoho milionu hlasů (51,7%). Dne [[14. leden|14. ledna]] [[2006]] složil Kaine oficiální přísahu.



Verze z 23. 7. 2016, 11:46

Tim Kaine
Rodné jménoTimothy Michael Kaine
Narození26. února 1958 (66 let)
Saint Paul
BydlištěKansas City
Honduras
Richmond
Alma materUniversity of Missouri (do 1979)
Harvard Law School (do 1983)
Rockhurst High School
Povolánípolitik, advokát, misionář a vysokoškolský učitel
ZaměstnavatelUniversity of Richmond School of Law (od 1987)
Oceněnívelkokříž Řádu Isabely Katolické (2017)
Politická stranaDemokratická strana
Nábož. vyznáníkatolicismus
ChoťAnne Holton (od 1984)
Funkcečlen zastupitelstva obce (zastupitelstvo obce; 1994–1998)
Mayor of Richmond, Virginia (1998–2001)
Lieutenant Governor of Virginia (2002–2006)
guvernér Virginie (2006–2010)
předseda (Democratic National Committee; 2009–2011)
… více na Wikidatech
PodpisTim Kaine – podpis
Webwww.kaine.senate.gov
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Timothy Michael Kaine (známý jako Tim Kaine) (26. února 1958, Saint Paul, Minnesota) je americký politik za Demokratickou stranu, od roku 2012 senátor za stát Virginie. Dne 22. července 2016 oznámila Hillary Clintonová, že si Kaina vybrala jako kandidáta na viceprezidenta do amerických listopadových voleb.

Původ a mládí

Kaine se narodil v hlavním městě amerického státu Minnesota jako nejstarší ze tří synů. Jeho otec, Albert Alexander Kaine mladší, svářeč a majitel malého železářství, je skotského a irského původu. Matka Mary Kathleen, má irské předky. Své dětství prožil v oblasti Kansas City. Maturoval na soukromé jezuitské střední škole Rockhurst High School. Je římský katolík.

V roce 1979 získal na University of Missouri bakalářský titul v oboru ekonomie. Začal pracovat v neziskové organizaci Coro Foundation v Kansas City. Poté začal studovat práva na Harward Law School. Studium vzápětí načas přerušil, aby se zapojil do práce jezuitského dobrovolnického sboru v Hondurasu, kde od roku 1980 do roku 1981 pomáhal misionářům ve městě El Progreso řídit katolickou školu. Díky této zkušenosti hovoří Kaine plynně španělsky. Na univerzitě promoval v roce 1983.

Politická kariéra

V hlavním městě státu Virginie, v Richmondu, působil Kaine sedmnáct let v oblasti práva, specializoval se zastupování klientů diskriminovaných kvůli jejich rase či postižení. Již tehdy byl veřejně činný, byl kupř. zakládajícím členem tamní koalice za ukončení bezdomovectví (Virginia Coalition to End Homelessness), byl členem správní rady státu za rovné příležitosti v bydlení apod. V květnu 1994 byl zvolen do městské rady města Richmond. V roce 1998 byl zvolen na post starosty Richmondu. V této funkci působil do roku 2001. Kromě rozsáhlých reforem v sociální oblasti (např. díky jeho prosazení zákona o přísnějších trestech pro ozbrojené zločince se ve městě snížila kriminalita o 55%) se Kaine velkou měrou podílel na politice rasového smíření (na počátku svého působení ve funkci se černošskému obyvatelstvu veřejně omluvil za otroctví).

Působení ve funkci guvernéra Virginie

Tim Kaine na oslavách Svátku práce (Labor Day) 4. září 2006 v Covingtonu.

V roce 2005 se Kaine ucházel o post guvernéra Virginie. Proti někdejšímu státnímu prokurátorovi, republikánskému kandidátovi Jerrymu W. Kilgoremu byl Kaine považován za outsidera. Přes všechna očekávání a průzkumy veřejného mínění Kaine nakonec zvítězil se ziskem více než jednoho milionu hlasů (51,7%). Dne 14. ledna 2006 složil Kaine oficiální přísahu.

Za svého působení v této funkci se stal jedním z nejhlasitějších odpůrců Bushovy domácí i zahraniční politiky, ať už se jednalo o kritiku republikánského omezení studentských půjček, stálé snižovaní daní či americkou účast v Iráku. Jako guvernér vyvíjel aktivní ekologickou politiku (podařilo se mu zachránit 1 600 km² půdy před developery) a prosazoval opatření na ochranu životního prostředí. V říjnu 2006 podepsal výkonné nařízení zakazující kouření ve všech vládních budovách a atátních automobilech, v březnu 2009 pak zákon zakazující kouření i v restauracích a barech. Virginie se tak stala prvním jižanským státem s těmito pokrokovými opatřeními. V roce 2007 zajistil Kaine desetiprocentní nárůst platů pro zaměstance pracující v pečovatelských službách. Do zdravotnického sektoru navrhl investovat 42 000 000 dollarů.

Velmi úspěšná byla i jeho ekonomická politika - od roku 2006 do roku 2009 se Virginie pravidelně umisťovala na prvním místě v kategorii „Nejlepší státy pro podnikání“ („Best States For Business), kterou zveřejňoval magazín Forbes.

Kandidát na viceprezidenta Spojených států

Spekulace o tom, že by se Kaine mohl stát viceprezidentem USA, se objevily již v roce 2008, kdy se o prezidentský úřad ucházel Barack Obama, který si vybral delawarského senátora Joe Bidena. V roce 2016 vyjádřil Kaine plnou podporu prezidentské kandidatuře Hillary Clintonové a během primárek ji aktivně propagoval v sedmi státech. Dne 22. července Clintonová oficiálně oznámila, že si Kaina vybrala jako kandidáta na viceprezidenta. Deník The New York Times přinesl 20 července zprávu o tom, že pro volbu Kaina jako viceprezidenta se soukromě vyslovil i manžel Hillary Clintonové, bývalý prezident Bill Clinton, který oceňuje Kainovy zásluhy na domácí i národně-bezpečnostní půdě.[1]

Politická stanoviska

Svými názory zapadá Kaine do většinového politického proudu Demokratické strany. Podporuje Obamovu iniciativu o volném obchodu, kterou zahájil již Bill Clinton, aktivně se podílí na politice ochrany životního prostředí (kupř. podporuje nové technologie vývoje ekologických paliv). Silně se staví proti diskriminaci žen. Je zásadním odpůrcem trestu smrti, přestože se mu jej nepodařilo během působení ve funkci guvernéra zrušit (v počtu poprav zůstává Virginie za Texasem). Jakkoliv je věřícím katolíkem, v roce 2013 vyjádřil svoji podporu manželství stejného pohlaví, což ještě v roce 2005 popíral.

Osobní život

V roce 1984 se Kaine oženil s Annou Bright Holtonovou, dcerou bývalého guvernéra Virginie A. Linwooda Holtona mladšího, s níž se seznámil během svých vysokoškolských studií. Mají spolu tři děti: Nata, Woodyho a Anellu.