Wikipedie:WikiProjekt Chráněná území/Grant: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
upozornění na soutěž
Řádek 4: Řádek 4:


<div style="background: #99EE00; border: 4px double #008000; margin: 1em 4em 1em 4em; text-align:center">
<div style="background: #99EE00; border: 4px double #008000; margin: 1em 4em 1em 4em; text-align:center">
'''S projektem CHU teď můžete také soutěžit. Je to jednoduché: prostě vylepšete články, do kterých jste přidali fotky z&nbsp;vašich cest. Pravidla a postup najdete na stránce <span style="background-color: white;">[[Wikipedie:Mediagrant/Soutěž|soutěže]]</span>.'''
'''Grant Chráněná území''' byl ke dni 30. března 2016 opět spuštěn! Můžete tedy znovu cestovat a fotografovat. Do pravidel byla přidána povinnost umisťovat fotografie do Wikipedie (viz oddíl [[#Umístění do Wikipedie]]). Nezapomeňte též na novou podobu šablony <nowiki>{{Mediagrant III|Chráněná území}}</nowiki>.
</div>
</div>



Verze z 16. 7. 2016, 14:50

Facebook Google+
Zelená cedule s dvouocasým lvem – náš cíl.

Tato stránka je věnována grantu ohledně chráněných území a památných stromů. Pokud absolvujete cestu v rámci tohoto grantu, vložte do popisu fotografie prosím i šablonu {{Mediagrant III|Chráněná území}}.

S projektem CHU teď můžete také soutěžit. Je to jednoduché: prostě vylepšete články, do kterých jste přidali fotky z vašich cest. Pravidla a postup najdete na stránce soutěže.

Pravidla podrobně

Pravidla vychází z obecných pravidel Mediagrantu (obecná pravidla se proti dřívějším trochu změnila, přečtěte si, prosíme, tato nová), zde je pouze jejich upřesnění pro potřeby tohoto WikiProjektu.

Základní princip

Cílem projektu je fotografickou cestou dokumentovat chráněná území a památné stromy na území Česka. Pomocí Mediagrantu je možné proplácet cestovní a případně další drobné náklady (vstupenky, parkovné, povolenky k fotografování, mimořádně i ubytování, atd.) vynaložené k dosažení cíle projektu. Čili jednoduše – proplácí se cesty s cílem vyfotit chráněná území či památné stromy pro Wikipedii.

Hodnocení cesty

Za úspěšnou se považuje taková cesta, při které byla pořízená fotografická dokumentace alespoň jednoho chráněného území či několika památných stromů v požadované kvalitě (viz dále). Akceptovány jsou takové cesty, kdy vynaloženým nákladům odpovídá i výsledek (nemá cenu jezdit 100 km tam a zpět pro vyfocení jednoho památného stromu, naopak pro dokumentaci například pěti chráněných území to už cenu má). Pamatujte, že jednu lokalitu je možné navštívit i vícekrát během roku, pokud je k tomu důvod (například sezónní výskyt nějakého jevu). Pokud si nejste jisti přiměřeností cesty, obraťte se na garanty, kterými jsou Jedudedek a Juandev, nejlépe před cestou.

Při cestě samozřejmě fotografujte i jiné objekty, které jsou pro encyklopedii vhodné, můžete fotografovat během jedné cesty pro více projektů hodnocených z mediagrantu najednou.

Kvalita fotografií

Za kvalitní fotografie se považují takové, které splňují následující požadavky:

  • soubor fotografií chráněného území má ukázat celkový charakter navštívené lokality (jednoduše - musí být zřejmé, že jde například o lužní les, vysokohorskou louku, skálu, atd.)
  • soubor fotografií chráněného území by měl prezentovat důvody ochrany (nejčastěji jednotlivé rostliny, hmyz, zvěř, atd.) a to jednotlivě (například rostlina a její detaily) i zasazené do širšího kontextu (prostředí, kde rostlina roste, kde se živočich vyskytuje, atd.). Je tedy lepší fotografovat oblast v hlavním období výskytu jevu (pokud je vůbec časově omezen). Samozřejmě cenné a vítané jsou i fotografie z jiného období, pokud jsou encyklopedicky přínosné (zajímavé mohou být například zimní fotografie lokality, kdy výhledu nebrání listí, vzhled a vývoj v oblasti v rámci ročních období, atd.)
  • soubor fotografií památného stromu by měl prezentovat jeho vztah k okolí (kde roste - na návsi, na mezi, osamoceně,...), měl by obsahovat celkové pohledy na strom i jeho detaily
  • jednotlivé fotografie by měly:
    • být kvalitní, v ideálním případě dle standardů Quality images na Commons
    • obsahovat srozumitelný a konkrétní popis s určením vyfocených druhů
    • ideálně opatřeny souřadnicemi, např. za použití nástroje Geolocator
    • opatřeny všemi náležitostmi požadovaných na Commons (kategorie, autor, datum,...)
    • být licenčně v pořádku
    • opatřeny šablonou Mediagrant III s parametrem Chráněná území – k popisu fotografie vložte {{Mediagrant III|Chráněná území}}

Hodnotí se kvalita a dokumentační schopnost souboru fotografií.

Umístění do Wikipedie

Fotografické cesty děláme hlavně kvůli ilustraci Wikipedie. Proto po svých cestách umístěte svoje fotky do vhodných článků. V každém článku by měla být jedna fotografie v infoboxu, další rozmístěny vhodně v textu. Jinou fotografii umístěte do seznamu (máme zde seznamy chráněnných území a památných stromů) a do jedné cizojazyčné Wikipedie (např. anglické), pokud tam existuje článek.

Vzájemná důvěra

Výše popsaný je 100% stav, v reálu samozřejmě mohou nastat určité nedostatky (fotograf nedokáže určit fotografovanou květinu, fotograf dorazil na místo a díky vrtochu počasí se rojení červených mravenců letos o 14 dní zpozdilo,... ). Jsme všichni dobrovolníci a vždy záleží na domluvě a vzájemné důvěře. Čili se obraťte na garanta projektu a jistě se najde řešení.

Drobné rady

dodělat, zatím jen body

  • Pokud plánujete jet fotografovat a nemáte fotoaparát či si chcete vypůjčit lepší vybavení, máte možnost si zdarma zapůjčit pobočkový fotoaparát. Více informací k fotoaparátu na vlastní podstránce. Jedná se o digitální zrcadlovku Canon EOS 1000D, Canon EOS 600D, nebo Canon EOS 70D s příslušenstvím.
  • Nezapomínejte, že je možné v rámci jedné cesty fotografovat různé tematické okruhy. Kromě chráněných území tak můžete fotografovat obce či lidovou architekturu. Takové spojení může být obzvláště vhodné při dokumentování chráněného území v oblasti na takováto území relativně chudá, či v případě, že se území nachází například na okraji či dokonce uvnitř obce.

Kde jsme ještě nebyli

Některé oblasti ČR jsou již dobře nafoceny a celkově je nafocena přibližně polovina chráněných území, ale jen několik málo památných stromů. Nicméně stále zůstává velká část republiky, odkud je minimum fotografií, navíc přibývají nová chráněnná území. Pokud plánujete vyjet fotografovat, doporučujeme se podívat do jednotlivých článků (začít můžete v kategorii Chráněná území Česka podle krajů a zde si snadno najít cíl fotografování. Pro zjednodušení též kolega Pastorius připravil body nenafocených objektů do mapy (leden 2016), které je možné si stáhnout v podobě KML nebo GPX do navigace. Upozorňujeme ale, že k aktualizaci dochází jen jednou za čas, proto je vždy potřeba zkontrolovat konkrétní články na aktuální stav nafocení. K lokalizaci památných stromů je dobré použít turistické mapy.

Jak cestovat

Než vyrazíte na cestu, je dobré se podívat, co ještě nafoceno není. Nejrychlejší způsob je si ujasnit, do které části republiky chcete jet a podívat se následně do turistické mapy (například na www.mapy.cz či jiném mapovém portálu). Ve vybrané oblasti najít chráněné území a památné stromy a projít články na Wikipedii jestli obsazují fotografie. Doporučujeme si následně vyznačit trasu a sepsat seznam území, které plánujete navštívit pro vlastní potřebu. Do takového seznamu je vhodné si doplnit i předmět ochrany či se podívat do článku, jaké chráněné druhy se na lokalitě dají pozorovat a podívat se, jak vypadají či jaké mají poznávací znaky, abyste je byli schopni v přírodě rozpoznat.

Příklad: Přírodní památka Stříbrná Huť - rostlina ďáblík bahenní, velké zelené listy, kvete bíle a roste ve vodě

Často je vhodné se taky podívat na Commons (nebo si ho najít ve vyhledávači), jak daný druh vypadá a jak moc je fotograficky pokryt. Často se Vám může podařit získat naprosto unikátní fotografii druhu, který na Commons nemá žádnou či jen velmi málo fotografií. Pokud se Vám pak podaří konkrétní druh najít a vyfotografovat, může Vás hřát pocit z dobře vykonané práce dvojnásobně.

Následně zkontrolovat baterie ve fotoaparátu a to, jestli tam máte vloženou kartu. Pokud jste takto vybaveni a vše prověřeno, nezbývá než vyrazit do přírody libovolným dopravním prostředkem. V závislosti na dopravním prostředku Vám bude provedeno vyúčtování. Pokud pojedete autobusem či vlakem, uchovejte si jízdenku, na jejímž základě bude Vaše cesta proplacena. Pokud jedete autem, bude Vám proplacen každý najetý kilometr dle obecných pravidel Mediagrantu.

Až přijedete na lokalitu, chovejte se k ní slušně a snažte se jí nepoškodit a rozhodně nic netrhat a neodnášet, jelikož všechna tato území jsou pod ochranou státu. Naším cílem je zdokumentovat tato území, nikoliv je vyplundrovat. Snažte se vyfotografovat území nejprve z dálky, aby byl vidět jeho vztah k okolí, pokud máte možnost, obejděte území. Více ho prozkoumáte a zjistíte, z jaké strany je nejhezčí a taktéž fotografie, kdy máte slunce v zádech či kolmo na směr focení jsou vždy lepší, než ty, co pořídíte proti světlu. Po celkových fotografiích zkuste udělat dílčí snímky území a pokud budete mít štěstí, v té době objevíte i předmět ochrany. Zkuste jej tedy nafotit. Obdobně postupujte i na dalších lokalitách, které máte ten den v mapě vyznačeny.

Po návratu Vás čeká nahrávání fotografií na Commons, jejich popisování a roztřiďování. Až nahrajete všechny fotografie a umístíte je do článků a seznamů na Wikipedii, zašlete skrze Tracker zprávu o své fotografické cestě s potřebnými údaji jako, které jsou nafocené objekty, kolik byly výdaje atd. Tímto se informace dostanou ke garantovi projektu. Ten následně vyhodnotí, jestli Vaše cesta splňuje všechny náležitosti a zda proběhla čestně a správně. V případě úspěšného hodnocení následně garant odsouhlasí převedení financí na Váš účet a tím je cesta pro Vás uzavřena.

A následně se můžete vrátit na začátek tohoto návodu a opět začít plánovat (další) fotografickou cestu.

Malé rady na závěr

Většinou Vaše kroky budou směřovat do oblastí, kde nikde nikdo není, vezměte si s sebou proto svačinku. Taktéž, není výjimkou, že se k chráněnému území budete muset brodit vodou, bahnem, kopřivami, lány klíšťat, budete nuceni přeskakovat elektrické ohradníky, potoky, prodírat se křovisky, lézt po skalách… Mějte prosím toto všechno na paměti a přizpůsobte tomu svojí obuv a oblečení, případně přibalte repelent a opalovací krém. Není v našem zájmu, abychom po jedné fotografické cestě měli několik wikipedistů na wiki-nemocenské.

Některé turistické mapy nejsou zcela přesné, vždy je proto dobré si vzít sebou GPS, nebo body nenafocených uzemí v mapě v mobilu. Přeci jen nic Vám uprostřed lesa neukáže cestu lépe, než síť družic nad hlavou.

Ukázková 100% cesta

Jelikož zrovna dnes je venku úžasné světlo, nebude pršet a mám dostatek volného času, tak jsem se rozhodl vycestovat v rámci tohoto grantu. Otázkou je, co všechno musím jako účastník udělat?

Ze všeho nejdřív jsem se rozhodl, kam se chci podívat a co není nafoceno. Volba padla na okres Tábor, takže jsem se došel podívat do příslušného seznamu, které místa ještě nejsou nafocena. Dle seznamu jsem viděl, že nafocena není Pacova hora, tudíž to byl cíl mé cesty. S pomocí mapy jsem se podíval po okolí a našel další chráněná území, které je vhodné navštívit a nafotit. Vytvořil jsem si tak pořadí PP Vlásenický potok, PP Granátová skála, PP Stříbrná Huť, PR Pacova hora, PR Kladrubská hora a Přírodní park Polánka. Ke každému cíli jsem se pokusil určit, co je předmětem ochrany a ujasnit si, proč tam jedu a co tam chci nafotit. V případě rostliny ďáblíku bahenního jsem se podíval na internet, jak vypadá, abych ho byl schopen v přírodě určit.

Před samotnou cestou jsem zkontroloval baterku a kartu ve foťáku a po sednutí do auta vynuloval tachometr, abych byl schopen garantovi projektu říci, kolik kilometrů jsem skutečně najel. Je to potřebný údaj pro proplacení (v případě, že bych jel autobusem či vlakem, bylo by potřeba, abych si uschoval jízdenky, které se pak garantovi předkládají a na jejichž podkladě je provedeno vyúčtování). Následně jsem vyjel, objel oblasti a fotografoval.

Co na cestě fotografovat?

Jednotlivá území mají různý charakter a zde uváděný výčet nemusí být kompletní. Snažte se vždy vycházet z lokálních podmínek a z Vašeho citu, co všechno je dobré nafotit.

Kdy fotografovat?

Neexistuje jednoduchá rada, kdy je vhodné vyrazit některou lokalitu fotografovat. Ať už je jaro, léto, podzim či zima, proměny chráněných území v průběhu času jsou pro Wikipedii zajímavé a proto se nebojte vyrazit fotografovat i v době zimy. Například pro geologické lokality, kdy chcete fotit výrazné skalní masívy, je zimní období nejlepší v roce, protože clonící stromy nemají listí. Taktéž zamrzlé plochy a mokřady umožňují snazší průchod a přístup do míst, kam se v letních měsících nedá dostat.

Návrat z cesty

Po návratu z fotografické cesty je potřeba dát světu vědět, že jste cestu uskutečnili. Je potřeba proto napsat do aplikace, tzv. Trackeru, že jste cestu absolvovali. Pro zadání cesty je potřeba se v Trackeru zaregistrovat a vyplnit cestovní zprávu. Zvolíte si, v rámci jakého grantu jste cestu absolvovali, kde všude jste byli, kolik kilometrů jste najeli a další údaje, které zde jsou žádány. Odešlete a můžete se začít věnovat nahrávání a popisování fotografií na Commons. Pokud absolvujete cestu v rámci tohoto grantu, vložte prosím do popisu fotografie i šablonu {{Mediagrant III|Chráněná území}}.

Podrobnější nápovědu naleznete na stránce Wikipedie:WikiProjekt Chráněná území/PřF UK/Jak nahrát obrázek?.

Když se Vám podaří všechny soubory nahrát, je potřeba doplnit cestovní zprávu a dopsat kategorie, do kterých jste fotografie nahráli. Následně zprávu odešlete a tím je celý proces vyřešen. Garant následně Vaší cestu vyhodnotí a v případě schválení je podstoupena administrátorovi grantu, který jí v určitý časový rámec proplatí dle Vámi zvoleného způsobu platby.