Peršané: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m wiki
Bez shrnutí editace
Řádek 8: Řádek 8:
<td> [[Soubor:Cameo Shapur Valerianus Bab360 CdM Paris 2.jpg|60x70px|Shapur I]]
<td> [[Soubor:Cameo Shapur Valerianus Bab360 CdM Paris 2.jpg|60x70px|Shapur I]]
</tr>
</tr>

assghanis afghanis are not persians. all afghan words will be deleted from this article. ugly mongol afghanis.
<tr>
<tr>
<td><div style="background-color:#fee8ab"><small>'''[[Zoroaster]]'''</small></td>
<td><div style="background-color:#fee8ab"><small>'''[[Zoroaster]]'''</small></td>

Verze z 1. 6. 2016, 14:52

Šablona:Infobox etnické skupiny Peršané byli původně západoíránské etnikum v oblasti severně od Perského zálivu, v tzv. Persidě (dnešní íránská provincie Fárs). Dnes se tímto termínem označují lidé íránského původu hovořící perštinou (fársí) a žijící v Íránu. Ve střední Asii hovoří mimoto persky Tádžikové, v Afghánistánu je variantou perštiny darijština. Arabové nazývají Peršany výrazem Adžam, což znamená Nearabové. V průběhu dějin převzali Peršané mnohé prvky od Arabů a Turků, aniž by tím ovšem jejich identita byla dotčena.

V historických pramenech jsou Peršané poprvé zmíněni asi roku 844 př. n. l. jako obyvatelé země Parsua, lokalizované poblíž Urmijského jezera, odtud se přesunuli do dnešního Fársu, kolem roku 700 př. n. l. se zde etablovali jako dominantní etnikum, zůstali však závislí na Médech a Asýrii. Teprve Kýros II. z dynastie Achaimenovců položil v 6. století př. n. l. základy samostatné mocné říše.

Nábožensky jsou dnešní Peršané šíitskými muslimy, vzácně suniity, zarathuštrovci, vyznavači bahá'í či křesťany. Peršané tvoří zhruba 50% obyvatel Íránu a jsou nejdůležitější národnostní skupinou v tomto rozlehlém státě – politicky i kulturně.

Související články

Reference


Externí odkazy

  • Slovníkové heslo Peršan ve Wikislovníku