Doktor filozofie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m mezera
Khaan90 (diskuse | příspěvky)
m Také aktualizováno.
Řádek 1: Řádek 1:
'''Doktor filozofie''' (''{{cizojazyčně|la|philosophiae doctor}}'', ve zkratce '''PhDr.''' psané před jménem) je [[akademický titul]], který je udělován v oblasti humanitních, společenských a (od zrušení udělování titulu [[Doktor pedagogiky|PaedDr.]]) i pedagogických věd na příslušných fakultách. Podmínkou k jeho obdržení je již získaný titul ''magistr'' ([[Mgr.]]) a složení státní [[rigorózní zkouška|rigorózní zkoušky]] ze zvoleného vědního oboru, jejíž součástí je i sepsání a obhájení [[rigorózní práce]].<ref name="dnes">§ 46 odst. 5 písm. b) zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách).</ref> Dnes se jedná o fakultativní zkoušku zpravidla spojenou s poplatky.<ref>{{Citace právního předpisu
'''Doktor filozofie''' (''{{cizojazyčně|la|philosophiae doctor}}'', ve zkratce '''PhDr.''' psané před jménem) je [[akademický titul]], který je udělován v oblasti humanitních, společenských a (od zrušení udělování titulu [[Doktor pedagogiky|PaedDr.]]) i pedagogických věd na příslušných fakultách. Podmínkou k jeho obdržení je již získaný titul ''magistr'' ([[Mgr.]]) a složení [[rigorózní zkouška|státní rigorózní zkoušky]] ze příslušného vědního oboru, jejíž součástí je i zpravidla sepsání a obhájoba [[rigorózní práce]].<ref name="dnes">§ 46 odst. 5 písm. b) zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách).</ref> Dnes se jedná o fakultativní zkoušku (nikoli další studium/vzdělání) zpravidla spojenou s poplatky.<ref>{{Citace právního předpisu
| typ = Zákon
| typ = Zákon
| číslo = 111/1998 Sb.
| číslo = 111/1998 Sb.
Řádek 8: Řádek 8:
}}</ref>
}}</ref>


Hovorově se tituly získané rigorózním řízením obecně označují jako „malé doktoráty“, přičemž ''doktor filozofie'' je také původní význam zkratky [[Ph.D.]] (zkratka z [[latina|latinského]] ''philosophiae doctor''), tzv. „velkého doktorátu“.<ref>Marek Skovajsa: [http://www.lidovky.cz/tiskni.asp?r=ln_noviny&c=A091024_000104_ln_noviny_sko ''Velkovýroba malodoktorů v Česku''], Lidové noviny, 24. října 2009.</ref><ref>{{Citace elektronické monografie
Hovorově se tituly získané rigorózním řízením obecně označují jako „malé doktoráty“, přičemž v překladu ''doktor filozofie'' je také původní význam zkratky [[Ph.D.]] (dnes ''doktor'', původně zkratka z [[latina|lat.]] ''philosophiae doctor''), tzv. „velkého doktorátu“.<ref>Marek Skovajsa: [http://www.lidovky.cz/tiskni.asp?r=ln_noviny&c=A091024_000104_ln_noviny_sko ''Velkovýroba malodoktorů v Česku''], Lidové noviny, 24. října 2009.</ref><ref>{{Citace elektronické monografie
| titul = Internetová jazyková příručka: Pořadí titulů
| titul = Internetová jazyková příručka: Pořadí titulů
| url = http://prirucka.ujc.cas.cz/?ref=782&id=783
| url = http://prirucka.ujc.cas.cz/?ref=782&id=783
| datum přístupu = 2016-03-18
| datum přístupu = 2016-03-18
| vydavatel = Ústav pro jazyk český Akademie věd České republiky
| vydavatel = Ústav pro jazyk český Akademie věd České republiky
}}</ref> Ten je však dosahován dalším (většinou čtyřletým) studiem v [[Doktorský studijní program|doktorském studijním programu]], nejedná se tedy o ekvivalenty.
}}</ref>


== Historie ==
== Historie ==

Verze z 21. 5. 2016, 22:27

Doktor filozofie (philosophiae doctor, ve zkratce PhDr. psané před jménem) je akademický titul, který je udělován v oblasti humanitních, společenských a (od zrušení udělování titulu PaedDr.) i pedagogických věd na příslušných fakultách. Podmínkou k jeho obdržení je již získaný titul magistr (Mgr.) a složení státní rigorózní zkoušky ze příslušného vědního oboru, jejíž součástí je i zpravidla sepsání a obhájoba rigorózní práce.[1] Dnes se jedná o fakultativní zkoušku (nikoli další studium/vzdělání) zpravidla spojenou s poplatky.[2]

Hovorově se tituly získané rigorózním řízením obecně označují jako „malé doktoráty“, přičemž v překladu doktor filozofie je také původní význam zkratky Ph.D. (dnes doktor, původně zkratka z lat. philosophiae doctor), tzv. „velkého doktorátu“.[3][4] Ten je však dosahován dalším (většinou čtyřletým) studiem v doktorském studijním programu, nejedná se tedy o ekvivalenty.

Historie

Doktorát filozofie bylo původně možné v Rakousku získat po absolvování tří rigorózních zkoušek, které byly pevně dány a které pokrývaly základní obory tehdejších studií na filosofických fakultách (filosofie; matematika a fyzika; všeobecné dějiny). Po Thunových školských reformách byl roku 1872 vydán nový rigorózní řád, který pro získání titulu PhDr. zavedl nutnost vypracování a obhájení disertační práce, jenž mohla být sepsána podle konkrétní fakulty německy, česky nebo také latinsky. Zároveň ovšem snížil počet zkoušek na dvě, přičemž kratší první byla opět z filosofie, ale déletrvající druhá už byla zaměřena na vědecký obor podle výběru kandidáta (dějiny a latina nebo řečtina; klasická filologie a starověké dějiny; dvojkombinace z matematiky, fyziky, chemie či jednoho z přírodovědeckých oborů – botaniky, zoologie nebo mineralogie). Taková podoba získání doktorátu, přes pozdější obměny volitelných předmětů, existovala v podstatě až do roku 1950 i v Československu, v oblasti přírodních věd byl ale udělován titul doktor přírodních věd.[5][6][7] Až do roku 1953 používali studenti filosofických fakult, kteří již složili alespoň jednu státní zkoušku, neoficiální kandidátský titul PhC. (philosophiae candidatus).

Po reformě vysokoškolského studia z roku 1950 už nebyly od roku 1953[8] akademické tituly udělovány a návrat titulu doktora filosofie tak znamenal až další zákon o vysokých školách z roku 1966. Tehdy už ale nešlo o nejvyšší akademicko-vědecké ocenění, protože již byly zavedeny po sovětském vzoru tzv. vědecké hodnosti (CSc. a DrSc.). Titul PhDr. nicméně opět nebyl automaticky udělován po absolvování vysoké školy, ale mohl být udělen pouze pokud absolvent opět obhájil písemnou práci a úspěšně složil rigorózní zkoušku ze zvoleného oboru a z jeho širšího vědního základu.[9] Nové zrušení titulu doktora filozofie znamenal rok 1990[10] a další návrat až rok 1998.[1]

Reference

  1. a b § 46 odst. 5 písm. b) zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách).
  2. Zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, ve znění pozdějších předpisů, § 46 odst. 5. [cit. 2016-05-19]. Dostupné online.
  3. Marek Skovajsa: Velkovýroba malodoktorů v Česku, Lidové noviny, 24. října 2009.
  4. Internetová jazyková příručka: Pořadí titulů [online]. Ústav pro jazyk český Akademie věd České republiky [cit. 2016-03-18]. Dostupné online. 
  5. PETRÁŇ, Josef, a kol. Dějiny Univerzity Karlovy III. Praha: Univerzita Karlova, 1997. ISBN 80-7184-320-2. S. 176–178. 
  6. DURDÍK, Petr. Doktor. In: Ottův slovník naučný. Praha: J. Otto, 1893. Dostupné online. S. 773–775.
  7. Nařízení č. 57/1872 ř. z., kterýmž se universitám království a zemí v radě říšské zastoupených vydávají nová ustanovení, jak lze nabýt doktorství na fakultách světských. Dostupné online. Později ve znění nařízení č. 56/1899 ř. z., jímž mění se rigorosní řád pro filosofické fakulty universit království a zemí na říšské radě zastoupených. Dostupné online.
  8. § 36 zákona č. 58/1950 Sb., o vysokých školách, a vládní nařízení č. 60/1953 Sb., o vědeckých hodnostech a o označení absolventů vysokých škol.
  9. § 14 odst. 2 zákona č. 19/1966 Sb., o vysokých školách.
  10. § 21 a § 22 zákona č. 172/1990 Sb., o vysokých školách.

Externí odkazy

  • Slovníkové heslo PhDr. ve Wikislovníku