Pilotní díl: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m narovnání odkazu - Televizní seriál -> Seriál
přepracování, s filmem to nemá asi nic společného
Řádek 1: Řádek 1:
'''Pilotní díl''' (zkráceně '''pilot''', v případě delší stopáže též '''pilotní film''') je samostatný díl [[televizní seriál|televizního seriálu]], jehož účelem je prodej daného pořadu televizní stanici. V době vytváření je pilotní díl jeho tvůrci zamýšlen jako zkušební dílo, které má ukázat, zda může být zamýšlený seriál úspěšný, nebo nikoliv. Vedení televizních stanic následně využívá divácké testy, aby zjistilo, zda je [[premisa]] pilotního dílu a její zpracování lákavé pro diváky. V případě úspěšného pilotního dílu následně televizní stanice seriál objedná. Když je seriál nasazen do vysílání, je právě pilotní díl obvykle tou první úvodní epizodou, kterou diváci uvidí. Oproti zkušebnímu pilotnímu dílu se ten vysílaný může v různé míře odlišovat, což záleží na reakcích z diváckých testů a rozhodnutí stanice i samotných producentů. Pilotní díly, které neuspějí, již obvykle nejsou veřejně vysílány.
'''Pilotní film''', zkráceně '''pilot''', je [[epizoda]] [[film]]u nebo [[Seriál|televizního seriálu]], natočená jako ukázka, zpravidla za účelem hledání financí pro natáčení dalších epizod seriálu nebo filmu, pro [[propagace|propagační]] účely, nebo pro [[divácký test|divácké testy]]. U seriálů jde v drtivé většině případů o první díl nebo epizodu, dost často takovou, která se dá bez dalších (podstatných) změn vysílat/promítat.


Jako ''backdoor pilot'' je označován díl v již vysílaném seriálu, který obsahuje nové prvky a postavy z dalšího zamýšleného seriálu. Jeho smyslem je představit divákům postavy ještě předtím, než se tvůrci rozhodnou, zda s nimi chtějí připravovat odvozený seriál ve formě [[spin-off]]u.
== Odkazy ==

=== Související články ===
== Reference ==
* [[Teaser]]
{{Překlad|en|Television pilot|718358973}}


{{Pahýl}}
{{Pahýl}}
{{Portály|Film}}
{{Portály|Televize}}


[[Kategorie:Teorie filmu]]
[[Kategorie:Pilotní díly televizních seriálů| ]]
[[Kategorie:Televizní terminologie]]
[[Kategorie:Televizní pořady]]
[[Kategorie:Televizní pořady]]
[[Kategorie:Reklama]]

Verze z 14. 5. 2016, 09:46

Pilotní díl (zkráceně pilot, v případě delší stopáže též pilotní film) je samostatný díl televizního seriálu, jehož účelem je prodej daného pořadu televizní stanici. V době vytváření je pilotní díl jeho tvůrci zamýšlen jako zkušební dílo, které má ukázat, zda může být zamýšlený seriál úspěšný, nebo nikoliv. Vedení televizních stanic následně využívá divácké testy, aby zjistilo, zda je premisa pilotního dílu a její zpracování lákavé pro diváky. V případě úspěšného pilotního dílu následně televizní stanice seriál objedná. Když je seriál nasazen do vysílání, je právě pilotní díl obvykle tou první úvodní epizodou, kterou diváci uvidí. Oproti zkušebnímu pilotnímu dílu se ten vysílaný může v různé míře odlišovat, což záleží na reakcích z diváckých testů a rozhodnutí stanice i samotných producentů. Pilotní díly, které neuspějí, již obvykle nejsou veřejně vysílány.

Jako backdoor pilot je označován díl v již vysílaném seriálu, který obsahuje nové prvky a postavy z dalšího zamýšleného seriálu. Jeho smyslem je představit divákům postavy ještě předtím, než se tvůrci rozhodnou, zda s nimi chtějí připravovat odvozený seriál ve formě spin-offu.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Television pilot na anglické Wikipedii.