Červenka (okres Olomouc): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Sjednocení posledních parametrů infoboxu; kosmetické úpravy
→‎Doprava: myslím, že věta říkala opak toho, co autor zamýšlel
Řádek 57: Řádek 57:


== Doprava ==
== Doprava ==
Místní [[Nádraží Červenka|nádraží]], které je vzhledem k velikosti obce poměrně důležitou stanicí na trati [[Železniční trať Česká Třebová - Přerov - Bohumín|Česká Třebová - Přerov - Bohumín]] (součást [[Třetí železniční koridor|3. železničního koridoru]]), prošlo v letech [[2006]]–[[2008]] rekonstrukcí. Odbočuje zde [[regionální dráha]] na [[Železniční trať Červenka - Prostějov|Litovel, Senici na Hané a Prostějov]].
Místní [[Nádraží Červenka|nádraží]] je poměrně důležitou stanicí na trati [[Železniční trať Česká Třebová - Přerov - Bohumín|Česká Třebová - Přerov - Bohumín]] (součást [[Třetí železniční koridor|3. železničního koridoru]]), prošlo v letech [[2006]]–[[2008]] rekonstrukcí. Odbočuje zde [[regionální dráha]] na [[Železniční trať Červenka - Prostějov|Litovel, Senici na Hané a Prostějov]].


== Průmysl ==
== Průmysl ==

Verze z 29. 4. 2016, 14:49

Červenka
Kaple sv. Pavlíny
Kaple sv. Pavlíny
Znak obce ČervenkaVlajka obce Červenka
znakvlajka
Lokalita
Statusobec
Pověřená obecLitovel
Obec s rozšířenou působnostíLitovel
(správní obvod)
OkresOlomouc
KrajOlomoucký
Historická zeměMorava
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel1 453 (2023)[1]
Rozloha11,30 km²[2]
Katastrální územíČervenka
Nadmořská výška236 m n. m.
Počet domů426 (2021)[3]
Počet k. ú.1
Kontakt
Adresa obecního úřaduObecní úřad Červenka
Svatoplukova 16
784 01 Červenka
epodatelna@obeccervenka.cz
StarostaIng. Vladimír Navrátil
Oficiální web: www.obeccervenka.cz
Úřední web: www.obeccervenka.cz
Červenka
Červenka
Další údaje
Kód obce552186
Kód části obce21032
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Červenka (německy Schwarzbach bei Olmütz) je obec v Olomouckém kraji, 18 km severozápadně od Olomouce a 3 km severně od Litovle. Leží na levém břehu potoka Čerlinky, který se u Tří Dvorů vlévá do bývalého ramene řeky Morava.

Historie

První písemná zmínka o obci pochází listiny krále Václava II. z roku 1287, která je uložená v litovelském archívu. Původní obec se skládala z dvou částí - z Velké Červenky a z Malé Červenky, které obě měly původně tvar zástavby ulicového typu. Ty se později spojily v jeden celek.

Obec byla původně nazývána "Czermný", což ve staročeštině znamená "červený". Nejspíš v přepisování bylo písmeno "m" vynecháno a tak vzniknul název "Czerný", tzn. černý. Tento název se používal až do roku 1887, kdy na návrh červenského starosty p. Pospíšila a nadučitele zdejší školy p. Kvapila obec dostává dnešní název Červenka.

V roce 1960 se Červenka organizačně spojila s obcí Tři Dvory, ale později byla Červenka začleněna pod město Litovel. Od roku 1991 je obec opět samostatnou, ovšem už bez Tří Dvorů, které zůstaly pod správou Litovle.

Pamětihodnosti

  • Kostel svatého Alfonse - Základní kámen byl položen v roce 1860 a vysvěcení kostela proběhlo v roce 1862. Kostel je 37,5m dlouhý, 12m široký a 13m vysoký. Po stranách kostela jsou přistavěny 4 kaple.
  • Kaple sv. Pavlíny - Byla postavena v roce 1798 uprostřed bývalé návsi, dnešní ulice Svatoplukova.
  • Mariánský sloup - Je z roku 1756. Původně stál východně od obce na rozcestí polních cest. Socha Panny Marie byla v 90. letech ze sloupu odcizena. V roce 2008 byl sloup přemístěn, odborně ošetřen a na hlavici usazena darovaná soška Panny Marie.
  • Klášter - Rakouský arcivévoda Maxmilián d´Este nechal v roce 1847 postavit vedle nádraží malý zámeček, který sloužil jako jeho osobní čekárna na vlak. V roce 1859 ho daroval řádu Redemptoristů. V roce 1950 byl klášter násilně zrušen, od roku 1960 až do současnosti je budova využívána jako domov důchodců.

Doprava

Místní nádraží je poměrně důležitou stanicí na trati Česká Třebová - Přerov - Bohumín (součást 3. železničního koridoru), prošlo v letech 20062008 rekonstrukcí. Odbočuje zde regionální dráha na Litovel, Senici na Hané a Prostějov.

Průmysl

  • HOPAX s.r.o. Hlavní výrobní oblasti jsou svařované konstrukce strojů včetně opracování, ocelové konstrukce průmyslových hal a jejich monáž, ocelové konstrukce podpěrných konstrukcí pro technologická zařízení a ocelové konstrukce jeřábů. Vše včetně provádění povrchových úprav.
  • AQ s.r.o. Výroba reprosoustav
  • Morávek a Král s.r.o. Dřevoobrábění a zpracování dřeva, výroba dřevěných obalů
  • Lachnit - LERZ, s.r.o. Společnost zabývající se výrobou elektrických rozvaděčů a zařízení nízkého napětí, elektroinstalací, elektromontážemi, zámečnickou výrobou, kovoobráběním a práškovým barvením kovových předmětů
  • DUNAJ - Ostrava CZ s.r.o. Prodej a úprava brambor a zeleniny, výroba polotovarů
  • Papmont, spol. s.r.o. Externí montáže, rekonstrukce a opravy strojů a zařízení pro papírenský průmysl a celulózu

Počet obyvatel

Reference

  1. Český statistický úřad: Počet obyvatel v obcích – k 1. 1. 2023. Praha. 23. května 2023. Dostupné online. [cit. 2023-05-25]
  2. Český statistický úřad: Malý lexikon obcí České republiky - 2017. 15. prosince 2017. Dostupné online. [cit. 2018-08-28]
  3. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-04-18]

Externí odkazy