Řád rudé hvězdy: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
-nadbytečné slovo, typo
Řádek 4: Řádek 4:


== Vzhled vyznamenání ==
== Vzhled vyznamenání ==
Jedná se o rudou pěticípou hvězdu ve smaltu s rudou stuhou. Ve středu se nachází stříbrný ovál se státním znakem. Rub je význačný tím, že je na něm vyraženo matriční číslo. Řád byl založen, aby ocenil zásluhy o obranu Československé republiky. Udílení předcházela slavnostní ceremonie a Řád byl předán z rukou prezidenta. Podmínkou jeho držení byla přímá účast ve válečných bojích. Jeho držitelství provázel příslušný dekret (řádová knížka) opatřený jménem nositele a podpisem ministra. Toto vyznamenání není v dnešní době již udělováno, ani jiným armádním jednotkám, které operují na válečném území.
Jedná se o rudou pěticípou hvězdu ve smaltu s rudou stuhou. Ve středu se nachází stříbrný ovál se státním znakem. Rub je význačný tím, že je na něm vyraženo matriční číslo. Řád byl založen, aby ocenil zásluhy o obranu Československé republiky. Udílení předcházela slavnostní ceremonie a Řád byl předán z rukou prezidenta. Podmínkou jeho držení byla přímá účast ve válečných bojích. Jeho držitelství provázel příslušný dekret (řádová knížka) opatřený jménem nositele a podpisem ministra. Toto vyznamenání bylo po [[Sametová revoluce|listopadu 1989]] zrušeno zákonem č. 404/1990 Sb.


== Podmínky udělení ==
== Podmínky udělení ==

Verze z 5. 4. 2016, 16:23

Možná hledáte: sovětský Řád rudé hvězdy.
Hvězda řádu rudé hvězdy

Řád rudé hvězdy je československé státní vyznamenání udělované na základě vládního nařízení č. 6/1955 Sb. ze dne 8. února 1955.

Vzhled vyznamenání

Jedná se o rudou pěticípou hvězdu ve smaltu s rudou stuhou. Ve středu se nachází stříbrný ovál se státním znakem. Rub je význačný tím, že je na něm vyraženo matriční číslo. Řád byl založen, aby ocenil zásluhy o obranu Československé republiky. Udílení předcházela slavnostní ceremonie a Řád byl předán z rukou prezidenta. Podmínkou jeho držení byla přímá účast ve válečných bojích. Jeho držitelství provázel příslušný dekret (řádová knížka) opatřený jménem nositele a podpisem ministra. Toto vyznamenání bylo po listopadu 1989 zrušeno zákonem č. 404/1990 Sb.

Podmínky udělení

  1. za vynikající bojovou činnost, která přispěla k značnému úspěchu našich vojsk za války,
  2. za jednotlivé bojové činy, vykonané při obraně vlasti v míru,
  3. za vynikající činnost zaměřenou k podstatnému zlepšení a zvýšení vojenské přípravy pracujících Československé republiky v celostátním měřítku,
  4. za vynikající vynálezy a technická zlepšení ve výzbroji a vojenské technice,
  5. za mimořádně úspěšnou činnost, která vedla k zvýšení bojové schopnosti ozbrojených sil a obranné schopnosti republiky.

Externí odkazy