Karel Josef Habsbursko-Lotrinský: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Agamad24 (diskuse | příspěvky)
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
Řádek 54: Řádek 54:


== Zajímavost ==
== Zajímavost ==
Jako historická zajímavost by se mohla jevit skutečnost, že kdykoli došlo k zasnoubení potomků Marie Terezie s dětmi Karla III., zasáhla pokaždé smrt a snoubenka či snoubenec byli nuceni si počkat až na mladší sestru nebo bratra zesnulé či zesnulého. {{Doplňte zdroj}}
Jako historická zajímavost by se mohla jevit skutečnost, že kdykoli došlo k zasnoubení potomků Marie Terezie s dětmi Karla III., zasáhla pokaždé smrt a snoubenka či snoubenec byli nuceni si počkat až na mladší sestru nebo bratra zesnulé či zesnulého.
V případě Karla Josefa, se po jeho smrti stal toskánským velkovévodou Leopold, vládnul jako velkovévoda Pietro Leopold a jeho snoubenku Marii Ludoviku také převzal on. V případě Ferdinand I. Neapolsko-Sicilský, kdy si tento neotesanec měl vzít stejně starou Marii Josefu také zasáhly neštovice a nakonec se manželkou Ferdinanda stala Marie Karolína.
{{Doplňte zdroj}}


== Genealogie ==
== Genealogie ==

Verze z 1. 4. 2016, 10:07

Karel Josef Habsbursko-Lotrinský
Portrét Karla Josefa kolem r. 1760 autor Johann Christoph von Reinsperger
Portrét Karla Josefa kolem r. 1760
autor Johann Christoph von Reinsperger
Narození1. února 1745
Vídeň
Úmrtí18. ledna 1761 (ve věku 15 let)
Vídeň
Příčina úmrtíneštovice
Místo pohřbeníCísařská hrobka ve Vídni
RodičeFrantišek I. Štěpán Lotrinský
Marie Terezie
Rodhabsbursko-lotrinská dynastie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karel Josef Habsbursko-Lotrinský (1. února 1745 Vídeň18. ledna 1761 Vídeň) byl sedmým potomkem a v pořadí druhým mužským potomkem rakouské císařovny Marie Terezie a Františka Štěpána I. Lotrinského.

Mládí

Jako druhý následník trůnu byl malý Karel pokřtěn na Karla Josefa Emanuela Johanna Nepomuka Antona Prokopa. Otec jej na rozdíl od jeho staršího bratra a pozdějšího císaře Josefa ihned pasoval na rytíře. Malý arcivévoda byl velmi bystrý, měl otevřenou povahu a svým šarmem si dokázal získat jak rodiče, tak i sourozence. Marie Terezie mu dávala otevřeně přednost před tvrdohlavým Josefem, jehož cynismus a pesimismus nesnášela. Již jako šestiletý se prý Karel zúčastnil po matčině boku v maďarském kroji zasedání zemského sněmu v Prešpurku a na uvítání odpověděl maďarsky.[1] Spolu s o dva roky mladším Leopoldem jej vychovávali vybraní učitelé. Svou roli budoucího panovníka některé z provincií bral Karel velmi vážně.

Marie Terezie předurčila svého druhorozeného syna za vládce Toskánského velkovévodství (po jeho předčasné smrti se jím však stal jeho mladší bratr Leopold II.). Vzhledem k budoucímu postavení velkovévody bylo třeba uzavřít i odpovídající sňatek. Marie Terezie pro Karla vybrala španělskou infantku Marii Ludoviku z rodu španělských Bourbonů. Byla dcerou španělského krále Karla III. (17161788) a saské princezny Marie Amálie, což se císařovně hodilo do jejích dynastických kalkulací. Ludovika byla navíc stejně stará jako Karel Josef. Nebyla to sice žádná krasavice, měla dokonce padoucnici, ale to u královských sňatků nehrálo žádnou roli.

Nemoc a smrt

Počátkem ledna 1761 se u arcivévody Karla začaly projevovat příznaky neštovic, jež se zhoršovaly tak rychle, že mu bylo 13. ledna uděleno za přítomnosti sourozenců Josefa, Leopolda, Marie Anny, Marie Kristiny a Marie Amálie poslední pomazání a 18. ledna 1761 arcivévoda v pouhých 16 letech zemřel. Nedlouho poté se konal pohřeb. Neštovice, na něž v té době neexistoval žádný lék, postihly řadu příslušníků císařské rodiny, včetně Marie Terezie a Josefa II., ale oba je dokázali přestát, stejně jako Leopold, Marie Karolína a Marie Alžběta. Karel Josef, Marie Josefa, Johana Gabriela a obě manželky Josefa II., Isabela Parmská a Marie Josefa Bavorská, jim však podlehli.

Vzhledem ke Karlovu úmrtí přešly jeho veškeré povinnosti na mladšího bratra Leopolda. Nepodědil však pouze bratrovy povinnosti a titul, nýbrž i jeho snoubenku Marii Ludoviku Španělskou.

Zajímavost

Jako historická zajímavost by se mohla jevit skutečnost, že kdykoli došlo k zasnoubení potomků Marie Terezie s dětmi Karla III., zasáhla pokaždé smrt a snoubenka či snoubenec byli nuceni si počkat až na mladší sestru nebo bratra zesnulé či zesnulého. V případě Karla Josefa, se po jeho smrti stal toskánským velkovévodou Leopold, vládnul jako velkovévoda Pietro Leopold a jeho snoubenku Marii Ludoviku také převzal on. V případě Ferdinand I. Neapolsko-Sicilský, kdy si tento neotesanec měl vzít stejně starou Marii Josefu také zasáhly neštovice a nakonec se manželkou Ferdinanda stala Marie Karolína. [zdroj?]

Genealogie

Předci Karla Josefa
Karel Josef
Habsbursko-Lotrinský
Otec:
František I. Štěpán
Lotrinský
Děd:
Leopold Josef Lotrinský
Praděd:
Karel V. Lotrinský
Prababička:
Eleonora Marie Josefa
Habsburská
Babička:
Alžběta Charlotta Orléanská
Praděd:
Filip I. Orléanský
Prababička:
Alžběta Šarlota Falcká
Matka:
Marie Terezie
Děd:
Karel VI.
Praděd:
Leopold I.
Prababička:
Eleonora Falcko-Neuburská
Babička:
Alžběta Kristýna Brunšvická
Praděd:
Ludvík Rudolf Brunšvicko-Wolfenbüttelský
Prababička:
Kristýna Luisa Öttingenská

Odkazy

Reference

  1. Weissensteiner, Friedrich. Die Söhne Maria Theresias. Bécs: Kremayer & Scheriau, 1991

Literatura

Externí odkazy