Hanácké muzeum v přírodě: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎Externí odkazy: razeni kat
m →‎Externí odkazy: psani odkazu
Řádek 20: Řádek 20:
* [http://www.hanackeskanzen.cz/ Oficiální stránky]
* [http://www.hanackeskanzen.cz/ Oficiální stránky]
* [https://www.youtube.com/watch?v=bornO74AJs4] Krátký dokument o Souboru staveb lidové architektury Příkazy
* [https://www.youtube.com/watch?v=bornO74AJs4] Krátký dokument o Souboru staveb lidové architektury Příkazy
* Web Lidová architektura http://www.lidova-architektura.cz/ochrana-pamatky/muzea-skanzeny/prikazy-muzeum-skanzen.htm
* Web [http://www.lidova-architektura.cz/ochrana-pamatky/muzea-skanzeny/prikazy-muzeum-skanzen.htm Lidová architektura]
* Památkový katalog http://pamatkovykatalog.cz?element=536902&action=element&presenter=ElementsResults
* [http://pamatkovykatalog.cz?element=536902&action=element&presenter=ElementsResults Památkový katalog]


{{Portály|Česko|Kultura}}
{{Portály|Česko|Kultura}}

Verze z 30. 3. 2016, 14:53

Statek č. p. 54, vstup do Hanáckého skanzenu

Soubor staveb lidové architektury v Příkazích, známý též jako Hanácké skanzen, je unikátním dokladem hliněného stavitelství na Hané. Pozoruhodná je míra dochování areálu jako celku, včetně zahrad s ovocnými stromy a čtyřmi unikátními špaletovými stodolami. Areál je ve své zadní části obehnán hliněnými zídkami z 1. poloviny 19. století, které jsou jedinečným dokladem rozvoje hliněného stavitelství v oblasti Hané. Je v majetku České republiky (jeho správu zajišťuje Národní památkový ústav) a je přístupný veřejnosti. Je situován ve vesnické památkové rezervaci s dalšími pozoruhodnými lidovými objekty. Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Popis

Jádrem památkově chráněného areálu je typický hanácký statek č. p. 54 s obytnou a hospodářskou částí z roku 1875, tzv. „Kameníčkův grunt“. Vysoký stupeň dochování nevykazuje pouze venkovní areál, ale také interiér statku. Zahrnuje tradiční kuchyni, světnice a dílny. Téměř veškeré vybavení se zachovalo v původní funkčnosti až do dnešních dnů, a to i po technické stránce. Řadu činností, dříve pro hanácký venkov naprosto běžných, ukazuje areál a zobrazuje je tak v původní podobě. Jako autentická kulisa slouží také všudypřítomná domácí hospodářská zvířata.

Program je doplněn také sezónními jarmarky. S nimi je spojena také ukázka tradičního postupu výroby klasických venkovských produktů (smetana, máslo, pivo, tvarůžky apod.), řemesel (např. výroba nepálených cihel), sečení, výmlatu apod. Součástí areálu je i galerie, která slouží k pořádání příležitostných výstav. Novinkou od turistické sezóny 2015 je multifunkční sál v jedné z historických špaletových stodol. Jeho atraktivnost je umocněna tím, že je vybaven původními řadami sedaček ze zrušeného olomouckého kina Lípa (dříve Apollo). Je určen převážně pro filmové projekce či divadelní představení. Dramaturgie je zaměřena na filmy z prostředí českého venkova. Program je také doplněn unikátními historickými dokumenty o moravském venkovu z fondu Národního filmového archivu (NFA).

Odkazy

Reference

  1. Monumnet.npu.cz [cit. 2016-03-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy