Búri: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
Opraven překlep
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
Řádek 7: Řádek 7:
}}
}}


Búri (nebo Buri) byl první bůh v Severské mytologii. Je otcem Bora a děd [[Ódin]]a, [[Vili]]ho a [[Vé]]. Byl stvořen krávou Audhumlou, která olizovala slaný led z [[Ginnungagup]]. Jediným existujícím zdrojem tohoto mýtu je Prózická [[Edda]].
Búri (nebo Buri) byl první bůh v Severské mytologii. Je otcem Bora a děd [[Ódin]]a, [[Vili]]ho a [[Vé]]. Byl stvořen krávou Audhumlou, která olizovala slaný led z [[Ginnungagap]]. Jediným existujícím zdrojem tohoto mýtu je Prózická [[Edda]].


{|
{|

Verze z 20. 3. 2016, 11:52

Búri
[[Soubor:NKS 1867 4to, 95r, Auðumbla and Búri|225px|]]
RodičeAudhumla
DětiBor
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Búri (nebo Buri) byl první bůh v Severské mytologii. Je otcem Bora a děd Ódina, Viliho a . Byl stvořen krávou Audhumlou, která olizovala slaný led z Ginnungagap. Jediným existujícím zdrojem tohoto mýtu je Prózická Edda.

Hon sleikti hrímsteinana er saltir váru. Ok hinn fyrsta <dag> er hon sleikti steina, kom ór steininum at kveldi manns hár, annan dag manns höfuð, þriðja dag var þar allr maðr. Sá er nefndr Búri. Hann var fagr álitum, mikill ok máttugr. Hann gat son þann er Borr hét.

Lízala ledové bloky, které byly slané, a v první den, kdy jej olízla, vyšly z nich ve večerních hodinách mužské vlasy. Druhý den mužská hlava. Třetí den, tu byl muž již celý. Jmenoval se Búri; byl největší ve své funkci;ohromný a mocný. Zplodil syna Bora.

Búri není zmíněn v Poetické Eddě, ale je v jiných básních.

Nú hefk mart
í miði greipat
burar Bors,
Búra arfa.
Teď jsem uchopil
mnoho medoviny
(udělal hodně poezie)
od Búriho dědičného syna (Ódina).

Buriho jméno

Ymir

Význam Búri nebo Buri není znám. První by mohl znamenat „uložný prostor". Druhé jméno může znamenat „výrobce".

V každém případě, je Búri často užitý v ASCII nebo jako anglicizace. V pevninských Skandinávských jazycích je Búri použit jako obyčejná podoba.