Wolfsburg: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m narovnání přesměrování
opr.
Řádek 88: Řádek 88:


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
* {{Commons|Wolfsburg}}{{Města v Německu}}
* {{Commons|Wolfsburg}}
{{Města v Německu}}


{{Portály|Německo}}
{{Portály|Německo}}

[[Kategorie:Wolfsburg| ]]
[[Kategorie:Wolfsburg| ]]
[[Kategorie:Města v Dolním Sasku]]
[[Kategorie:Města v Dolním Sasku]]

Verze z 9. 3. 2016, 16:10

Tento článek je o městě v Německu. Další významy jsou uvedeny na stránce Wolfsburg (rozcestník).
Wolfsburg
Továrna Volkswagenu ve Wolfsburgu
Továrna Volkswagenu ve Wolfsburgu
Wolfsburg – znak
znak
Wolfsburg – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
StátNěmeckoNěmecko Německo
spolková zeměDolní Sasko
Wolfsburg
Wolfsburg
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha204,02 km²
Počet obyvatel122 457
Hustota zalidnění600 obyv./km²
Správa
StarostaKlaus Mohrs (SPD)
Vznik1938
Oficiální webwww.wolfsburg.de
Telefonní předvolba05361, 05362, 05363, 05365, 05366, 05367, 05308
PSČ38440–38448
Označení vozidelWOB
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wolfsburg je město na východě spolkové země Dolní Sasko v Německu, které leží na řece Aller severovýchodně od Braunschweigu. Bylo založeno 26. května 1938 nedaleko zámku Wolfsburgu jako sídlo automobilky Volkswagen. Do roku 1945 neslo název Stadt des KdF-Wagens bei Fallersleben (Město vozů KdF u Fallerslebenu). V roce 1972 překonal Wolfsburg hranici 100 000 obyvatel a v současnosti se jedná o 61. největší město Německa a 5. největší město Dolního Saska.

V roce 2013 byl Wolfsburg označen jako nejbohatší město Německa dle příjmů jeho obyvatel. Je to hlavně díky prosperujícímu automobilovému průmyslu. Ve městě také hraje bundesligový tým VfL Wolfsburg.

Historie

Wolfsburg v roce 1864

Zámek "Wolfsburg" byl poprvé zmíněn v roce 1302 jako bydliště členů rodu Bartensleben. Původně se ale jednalo jen o tvrz vedle řeky Aller, která chránila příkop. Po zániku linie Bartensleben, v roce 1742, se Wolfsburg stal majetkem hrabat z města Schulenburg.

Některé z dnešních městských částí, včetně části Heßlingen, patřili během 18. století vévodovi z Magdeburgu. V roce 1932 se tyto okresy byly odděleny od pruské provincie Saska a nadále spadali pod správu okresu Lüneburg patřící k Hannoveru.

Oficiálně bylo město Wolfsburg založen 1. července 1938 jako Stadt des KdF-Wagens bei Fallersleben. Založeno bylo hlavně pro pracovníky automobilky Volkswagen. Během druhé světové války sem byli přiváženi váleční zajatci i obyčejní lidé, aby zde z donucení pracovali právě v této automobilce. V roce 1942 zde dokonce byl koncentrační tábor založený nacisty.

Dne 25. května 1945 bylo město oficiálně přejmenováno na současný název, tedy Wolfsburg. Tento název pramení z názvu blízkého hradu. Ironií je, že "Wolf" nebo-li "Vlk" byla přezdívka Adolfa Hitlera. V roce 1951 byl Wolfsburg oddělen od okresu Gifhorn, a stal se samostatným městským okresem.

Okolo roku 1955 tady probíhal velký příliv přistěhovalců, který mířil právě do Německa, Jednalo se o přistěhovalce z Itálie, přičemž mnozí z nich mířili právě Wolfsburgu. O tři roky později, tedy v roce 1958, byla slavnostně otevřena radnice.

V roce 1973 město dosáhlo nejvyšší populace, což čítalo 135 000 obyvatel.

V létě roku 2009 si Wolfsburg získal celonárodní pozornost, když jejich fotbalový tým VfL Wolfsburg vyhrál německou fotbalovou ligu.

Geografie a počasí

Wolfsburg se nachází na jižním okraji starobylého údolí řeky Aller na Středoněmeckém průplavu. Je ohraničeno okresy Gifhorn a Helmstedt.

Celkově zde za rok spadne asi 532 mm srážek, což je poměrně nízké číslo. Nejsušší měsíc je zde říjen a naopak nejvíce naprší v červnu, kdy napadne téměř 2x více, než v říjnu.

Zámek Wolfsburg

Kultura a atrakce

  • Zámek Wolfsburg: Dominantou města, podle které je pojmenováno je právě zámek Wolfsburg. Jedná se o renesanční zámek se zahradami a parkem. Nachází se zde i muzeum, popisující historii hradu, města, i celého regionu.
  • Soubor:Wolfsburg Wassershow.jpg
    Wolfsburská vodní show — největší vodní show na světě
    Autostadt: Autostadt je moderní zábavní park věnovaný automobilům společnosti Volkswagen. V několika pavilonech jsou návštěvníkovy postupně představeny značky jako je Seat, Škoda Auto, Lamborghini nebo i Bentley. Jedná se o druhý nejnavštěvovanější zábavní park v Evropě.
  • Alt Wolfsburg: Alt Wolfsburg nebo-li Starý Wolfsburg je atrakce ukazující některé venkovské usedlosti v tradičním stylu.
  • Wolfsburská vodní show: Jedná se o největší vodní show na světě. Celkově je to "hra" s vodou, lasery, velkou fontánou a 70 m vysokými proudy vody.
  • Přírodní rezervace: V celém katastrálním území náležícím Wolfsburgu je celkem šest přírodních rezervací. Přitom pět z nich se nachází v údolí řeky Aller.
  • Zámek Fallersleben: Zámek postavený v roce 1551. V současnosti v něm sídlí muzeum nazvané Hoffmann-von-Fallersleben-Museum.
  • Kunstmuseum Wolfsburg: Jedná se o muzeum, v češtině popisované také jako Muzeum umění Wolfsburg.
  • Städtische Galerie: Nebo-li městská galerie. Opět se jedná především o muzeum umění, hlavně toho moderního.

Partnerská města

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Wolfsburg na anglické Wikipedii.

Externí odkazy