Ladislav Sutnar: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Řádek 18: Řádek 18:
Velký posun způsobil také v oblasti výstavní tvorby. Byl to doslova převrat. Dovedl banální předměty (např. technické sklo) vystavit s neobyčejnou výtvarnou gracií. Fenomenální úspěch měla výstava československého umění a uměleckého průmyslu na podzim roku 1931, kterou připravil s architektem [[Bohuslav Fuchs|Bohuslavem Fuchsem]] ve [[Stockholm]]u.
Velký posun způsobil také v oblasti výstavní tvorby. Byl to doslova převrat. Dovedl banální předměty (např. technické sklo) vystavit s neobyčejnou výtvarnou gracií. Fenomenální úspěch měla výstava československého umění a uměleckého průmyslu na podzim roku 1931, kterou připravil s architektem [[Bohuslav Fuchs|Bohuslavem Fuchsem]] ve [[Stockholm]]u.


Pro komunistický režim byl aktivní antikomunista Sutnar (podílel se například na vydávání exilového časopisu [[Svědectví (časopis)|Svědectví]]) nepohodlný, takže poválečná tvorba tohoto mezinárodně uznávaného grafického designéra byla u nás prakticky neznámá. Dluh splatila až retrospektivní výstava na Pražském hradě a monografie v roce [[2003]].
Pro komunistický režim byl aktivní antikomunista Sutnar (podílel se například na vydávání exilového časopisu [[Svědectví (časopis)|Svědectví]]) nepohodlný, takže poválečná tvorba tohoto mezinárodně uznávaného grafického designéra byla u nás prakticky neznámá. Dluh splatila až retrospektivní výstava V Jízdárně Pražského hradu a monografie v roce [[2003]].


== Studium a kariéra ==
== Studium a kariéra ==
Řádek 97: Řádek 97:
[[Kategorie:Čeští grafici]]
[[Kategorie:Čeští grafici]]
[[Kategorie:Čeští emigranti a exulanti]]
[[Kategorie:Čeští emigranti a exulanti]]
[[Kategorie:Nositelé Medaile Za zásluhy (Česko)]]
[[Kategorie:Nositelé Medaile Za zásluhy 2001(Česko)]]
[[Kategorie:Lidé z Plzně]]
[[Kategorie:Lidé z Plzně]]
[[Kategorie:Narození 1897]]
[[Kategorie:Narození 1897]]

Verze z 20. 2. 2016, 21:25

Ladislav Sutnar
Ladislav Sutnar na pamětní desce na rodném domě v Plzni
Ladislav Sutnar na pamětní desce na rodném domě v Plzni
Narození9. listopadu 1897
Plzeň
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí13. prosince 1976 (ve věku 79 let)
New York
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Alma materUniverzita Karlova
Povolánígrafický designér, vysokoškolský učitel, designér, fotograf, učitel, typograf, grafik, malíř a redaktor
OceněníČestné občanství města Plzně (2012)
list of AIGA medalists
medaile Za zásluhy
AIGA Medal
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ladislav Sutnar (9. listopadu 1897 v Plzni[1]13. prosince 1976 v New Yorku, USA) byl designer, typograf, avantgardní umělec, "genius kompozice".

Osobnost

Vila Ladislava Sutnara na Babě v Praze

Patří k zásadním výtvarným umělcům z oblasti komerční grafiky či vizuální komunikace jako byl kupř: Jan Tschichold, El Lisickij, Herbert Bayer a László Moholy-Nagy, kteří stáli u zrodu fenoménu grafický design a vizuální komunikace. Sutnarova grafická tvorba vyniká kontrastem, přehledným členěním informací, koncepční prací s fotografií, koláží, fotomontáží a s jinými do té doby výhradně kinematografickými postupy. Jeho typickým rysem byla diagonální kompozice navozující pocit pohybu v prostoru, dekorativní prvky. Jeho grafické práce zahrnují: plakát, knižní grafiku, obchodní design, hračky, užité předměty, typografii...

Velký posun způsobil také v oblasti výstavní tvorby. Byl to doslova převrat. Dovedl banální předměty (např. technické sklo) vystavit s neobyčejnou výtvarnou gracií. Fenomenální úspěch měla výstava československého umění a uměleckého průmyslu na podzim roku 1931, kterou připravil s architektem Bohuslavem Fuchsem ve Stockholmu.

Pro komunistický režim byl aktivní antikomunista Sutnar (podílel se například na vydávání exilového časopisu Svědectví) nepohodlný, takže poválečná tvorba tohoto mezinárodně uznávaného grafického designéra byla u nás prakticky neznámá. Dluh splatila až retrospektivní výstava V Jízdárně Pražského hradu a monografie v roce 2003.

Studium a kariéra

  • 1918–1925 Umělecko průmyslová škola v Praze
  • 1923 profesor na UMPRUM v Praze
  • 1929–1939 pracoval jako editor v nakladatelství Družstevní Práce
  • 1939 emigrace do USA

Jeho kniha Visual Design in Action je vedle knižního odkazu německého typografa Jana Tschicholda Die Neue Typographie považována za jedno z nejpodnětnějších děl o grafickém designu.

Heslo

"Dobrý vizuální design má velice vážný úkol. Obecné sdělnosti by neměl dosahovat ani zneužíváním vnímání minulosti, ani podbízením se takzvaně obecnému, ve skutečnosti však infantilnímu vkusu. Dobrý vizuální design musí chtít širokou veřejnost povznést a učit ji rozpoznávat kvalitu. Aby však byl designér schopen obecný vkus zušlechťovat a posouvat vývoj designu kupředu, musí pracovat s plným nasazením všech tvůrčích schopností. Musí nejprve přemýšlet, až potom navrhovat."

Sutnar, Ladislav: Visual Design in Action (1961)

Medaile AIGA

V roce 1995 mu byla udělena prestižní medaile Asociace profesionálních grafiků AIGA. Je udělována v USA od roku 1920 nejlepším grafickým designerům a grafikům z oblasti vizuální komunikace.

Ceny Evropa

  • Stříbrná medaile (hračky), Mezinárodní výstava dekorativního umění, Paříž 1925
  • Mezinárodní výstava, Barcelona 1929 Zlatá medaile (výstavnictví),
  • Milánské trienále, Milánské trienále, Milán 1936 Grand Prix a 14 zlatých medailí (výstavnictví, knihy, užitkové předměty)
  • Mezinárodní výstava umění a techniky v moderním životě, Paříž 1937 Zvláštní cena předsedy
  • 3. mezinárodního bienále užité grafiky Jana Rajlicha (výstavnictví), Brno 1968

Ceny USA

  • Fifty Books of the Vear (kafka, Red and Green, Design for Point of Sale, Package design, Visual design in Action), American Institute of Graphic Arts, New Yourk 1950, 1951, 1953, 1954, 1961
  • Fifty Advertisements of the Vear (Sweet‘s catalog Service), American Institut of Graphic Arts, New York 1955
  • Product Literature Competition, American Institute of Architects and Producers Council, New York 1951, 1952, 1953
  • Design and Printing for Commerce, American Institute of Graphic Arts, New York 1949, 1950, 1951, 1952, 1953, 1954, 1959

Odkazy

Literatura

  • JANÁKOVÁ, Iva. Ladislav Sutnar - Praha - New York - design in action. Praha: Uměleckoprůmyslové muzeum, 2003. ISBN 80-7101-050-2. (čeština, angličtina) 
  • Zdeno Kolesár: Kapitoly z dejín grafického designu, Slovenské centrum dizajnu, 2006, Bratislava (slovenština)

Externí odkazy