Jaroslav Brych: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Řádek 22: Řádek 22:


=== Pedagogická činnost ===
=== Pedagogická činnost ===
Jaroslav Brych působí též pedagogicky na Hudební fakultě AMU v Praze, Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy, na Konzervatoři Jaroslava Ježka a na Konzervatoři v Pardubicích.
Jaroslav Brych působí též pedagogicky na Hudební fakultě AMU v Praze, Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy, Konzervatoři Jaroslava Ježka a Konzervatoři v Pardubicích.


{{copyvio|zdroj=http://www.ceskyhudebnislovnik.cz/slovnik/index.php?option=com_mdictionary&action=record_detail&id=1003327}}
{{copyvio|zdroj=http://www.ceskyhudebnislovnik.cz/slovnik/index.php?option=com_mdictionary&action=record_detail&id=1003327}}

Verze z 20. 2. 2016, 15:06

Jaroslav Brych (* 23. února 1964, Chrudim) je český dirigent, sbormistr, hudební pedagog a hráč na lesní roh.

Hudební vzdělání

V letech 1978–84 studoval na konzervatoři v Pardubicích obor lesní roh u Otakara Tvrdého. V letech 1984–89 studoval obor dirigování na Hudební fakultě pražské AMU ve třídách profesorů Radomila Elišky, Václava Neumanna a Josefa Veselky. Studium uzavřel absolventským koncertem se Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK. Opakovaně se též zúčastnil známých mistrovských kurzů Helmutha Rillinga ve Stuttgartu.

Profesionální kariéra

Sbormistr a dirigent

Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy

Profesionální kariéru zahájil Jaroslav Brych ve Vysokoškolském uměleckém souboru Univerzity Karlovy (VUS UK), kde působil nejprve po boku Lubomíra Mátla, krátce také Miriam Němcové a Jiřího Kratochvíla, od roku 1992 do svého odchodu z VUS UK v roce 1997 pak již zcela sám.[1] Za svého působení se sborem nahrál též několik CD[2], velký úspěch slavila například nahrávka "Láska a Smrt"[3].

Symfonický orchestr Armády ČR

Mezi lety 1990 a 1994 by dirigentem Symfonického orchestru Armády ČR.

Pražský filharmonický sbor

Ještě za působení ve VUS UK nastoupil Jaroslav Brych do Pražského filharmonického sboru (PFS). Nejdříve zde působil po boku sbormistra a hudebního režiséra, Pavla Kühna, kterého v roce 1996 (po Kühnově odchodu) nahradil na pozici hlavního sbormistra. Pokračoval v tradici spolupráce s mnoha operními a hudebními domy, hudebními festivaly a organizacemi po celém světě. Nahrál nebo se spolupodílel na pořízení nahrávky řady hudebních děl, mimo jiné Rachmaninova Nočního bdění, skladeb Alfreda Schnittkeho a Martinů Zpěvů Vysočiny.[4] Ve funkci hlavního sbormistra setrval až do svého ukončení činnosti v PFS v roce 2005.[5]

Foerstrovo komorní pěvecké sdružení

Od roku 2009 je Jaroslav Brych sbormistrem Foerstrova komorního pěveckého sdružení (FKPS). Se sborem slavil například úspěch na Mezinárodní sborové soutěži v italském Rimini v roce 2012, kde FKPS obsadilo 1. místo v kategorii vícehlasých sborů a cenu Grand Prix města Rimini. V roce 2015 se sborem vydal CD s názvem "V dobrým jsme se sešli" ke 40. výročí jeho založení.[6]

V současnosti spolupracuje pravidelně též s Pražským filharmonickým sborem, Brněnským filharmonickým sborem, Pražským komorním sborem a dalšími.

Pedagogická činnost

Jaroslav Brych působí též pedagogicky na Hudební fakultě AMU v Praze, Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy, Konzervatoři Jaroslava Ježka a Konzervatoři v Pardubicích.

MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

©

Obsah této stránky (nebo jeho část) byl skryt kvůli podezření z porušení autorských práv. Text, který sem byl vložen, se nápadně podobá textu z:

http://www.ceskyhudebnislovnik.cz/slovnik/index.php?option=com_mdictionary&action=record_detail&id=1003327
Tato stránka je proto nyní zapsána na Wikipedie:Porušení práv. Samotná podoba textu nutně neznamená, že k porušení práv skutečně došlo, ale aby text mohl ve Wikipedii zůstat, je třeba ověřit jeho původ. Pokud se nepodaří původ textu ověřit, bude článek či příslušná část po týdnu smazána.

Pokud jste autorem materiálu a souhlasíte s podmínkami naší licence CC BY-SA 3.0, pošlete prosím souhlas e-mailem dle pokynů na Nápověda:Svolení autora nebo na internetové stránce, ze které text pochází, uveďte jeho licencování dle CC BY-SA 3.0.

Neobnovujte bez vysvětlení odstraněný text. Takový text by byl opět odstraněn.

Vkládáním autorských děl do Wikipedie bez výslovného souhlasu autora nebo držitele práv k šíření pod licencí CC BY-SA 3.0 porušujete zákon a pravidla Wikipedie. Uživatelům, kteří opakovaně porušují tato pravidla, může být dočasně zakázáno editovat články. Uvítáme však vaše původní příspěvky.
Pro vkladatele šablony:
Najděte autora a vložte mu na diskusní stránku:
případně použijte pro nové přispěvatele:
a vložte sem:
Pro správce:
Pokud se tento článek potvrdí jako porušení autorských práv nebo do sedmi dnů nedojde k potvrzení jeho licence, smažte ho


  1. www.vus-uk.cz [online]. www.vus-uk.cz [cit. 2016-02-20]. Dostupné online. 
  2. www.vus-uk.cz [online]. www.vus-uk.cz [cit. 2016-02-20]. Dostupné online. 
  3. REITTEROVÁ, Vlasta. Recenze CD „Láska a smrt“. Harmonie. Roč. 1998, čís. 4. 
  4. www.filharmonickysbor.cz [online]. www.filharmonickysbor.cz [cit. 2016-02-20]. Dostupné online. 
  5. Pražský filharmonický sbor, Sezona 2014/2015. Praha: Pražský filharmonický sbor, 2014. ISBN 978-80-260-6486-2. 
  6. www.fkps.cz [online]. www.fkps.cz [cit. 2016-02-20]. Dostupné online.