Česnek: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
HypoBOT (diskuse | příspěvky)
m Odstranění parametru barva z taxoboxu dle ŽOPP z 21.11.2015, konsensus na změně dostupný na Diskuse_k_šabloně:Taxobox#Odstranit_parametr_barva
Nyní se řadí do čeledi česnekovitých (Vlastimil Tlusták, ENUMERATIO, 2009)
Řádek 10: Řádek 10:
| třída = [[jednoděložné]] (''Liliopsida'')
| třída = [[jednoděložné]] (''Liliopsida'')
| řád = [[chřestotvaré]] (''Asparagales'')
| řád = [[chřestotvaré]] (''Asparagales'')
| čeleď = [[amarylkovité]] (''Amaryllidaceae'')
| čeleď = česnekovité (Alliaceae)
| rod = česnek (''Allium'')
| rod = česnek (''Allium'')
| rod popsal = [[Carl Linné|L.]]
| rod popsal = [[Carl Linné|L.]]

Verze z 12. 2. 2016, 16:08

Další významy jsou uvedeny na stránce Česnek (rozcestník).
Jak číst taxoboxČesnek
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádchřestotvaré (Asparagales)
Čeleďčesnekovité (Alliaceae)
Rodčesnek (Allium)
L.
Druhy rostoucí v ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Česnek (Allium Mill.) je rod jednoděložných rostlin, řazený v současné taxonomii do čeledi amarylkovité (Amaryllidaceae). V minulosti byl řazen nejčastěji do čeledi česnekovité (Alliaceae), která však byla v systému APG III vřazena do čeledi amarylkovité. Někteří autoři řadí rod česnek (Allium) do čeledi liliovité v širším pojetí (Liliaceae s.l.). Tento článek pojednává o botanickém rodu. O česneku jako zelenině se dočtete v článku česnek kuchyňský.

Popis

Jedná se zpravidla o vytrvalé (vzácněji dvouleté) pozemní byliny, převážně s cibulemi různých vlastností. Někdy jsou jednoduché, jindy složené a jejich části pak slouží k vegetativnímu rozmnožování. Jsou to rostliny jednodomé s oboupohlavními květy. Listy jsou nahloučeny na bázi, nebo nikoliv a pochvy listů pokrývají 1/3 – ½ délky lodyhy, jsou jednoduché, přisedlé nebo vzácně řapíkaté (např. česnek medvědíAllium ursinum), střídavé, uspořádané nejčastěji dvouřadě nebo spirálně, jsou ploché, žlábkovité, či oblé a pak trubkovité (duté) nebo hranaté, s listovými pochvami. Celé rostliny mají charakteristické aroma, které způsobují těkavé látky na bázi sulfidů. Čepele listů jsou celokrajné, čárkovité až kopinaté, vzácněji až vejčité, žilnatina je souběžná. Květy jsou oboupohlavní, jsou v květenstvích, zpravidla ve zdánlivých okolících, ve skutečnosti se jedná o vrcholičnaté květenství zvané šroubel, který je okolíkovitě a někdy až hlávkovitě stažený. Pod květenstvím jsou často 2 (vzácněji 1) listeny ve tvaru toulce, někdy jsou listeny navzájem srostlé. Někdy jsou v květenství přítomny pacibulky, které slouží k vegetativnímu rozmnožování, v některých případech se dokonce stává, že v květenství květy zcela chybí a jsou přítomny pouze pacibulky. Květy jsou pravidelné, okvětí je vyvinuto, zpravidla 6 okvětních lístků ve 2 přeslenech (3+3), okvětní lístky jsou volné nebo na bázi srostlé. Tyčinek je 6, ve 2 přeslenech, zpravidla 3+3, jsou srostlé na bázi s okvětím a často i vzájemně. Tyčinky vnějšího a vnitřního kruhu mohou být odlišné, nitky jsou někdy zakončeny dlouhými zuby. Gyneceum je složeno ze 3 plodolistů, je synkarpní, semeník je svrchní. Plod je suchý, pukavý, jedná se o tobolku.

Rozšíření ve světě

Je známo asi 660 (některé zdroje udávají v rozmezí 550-700) druhů, které jsou rozšířeny v Evropě, Asii a v Severní Americe, méně i v Africe, Střední Americe a Jižní Americe.

Rozšíření v ČR

V ČR roste a je původních asi 12 druhů: česnek hadí (Allium victiroalis L.), česnek medvědí (Allium ursinum L.), česnek tuhý (Allium strictum Schrader), česnek šerý horský (Allium senescens L. subsp. montanum), česnek hranatý (Allium angulosum L.), česnek kulovitý (Allium rotundum L.), česnek žlutý (Allium flavum L.), česnek viničný (Allium vineale L.), česnek kulatohlavý (Allium sphaerocephalon L.), česnek ořešec (Allium scorodoprasum L.), česnek kýlnatý (Allium carinatum L.), česnek planý (Allium oleraceum L.), pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum L.).

Další jsou pěstované jen jako zelenina a zplaňují: česnek kuchyňský (Allium sativum L.) , pór zahradní (Allium porrum L.), cibule zimní (Allium fistulosum L.), cibule prorůstavá (Allium × proliferum), cibule kuchyňská (Allium ceppa L.). Další druhy jsou pěstovány jako okrasné rostliny a některé mohou i zplaňovat: např. česnek podivný (Allium paradoxum (M. Bieb.) C. Don), česnek vysokohorský (Allium oreophillum C.A. Meyer), česnek zlatožlutý (Allium moly L.), česnek karatavský (Allium karataviense), česnek ozdobný (Allium cristophii Trautv.), česnek stopečkatý (Allium stipitatum Regel), česnek obrovský (Allium giganteum Regel), česnek aflatunský (Allium aflatunense B. Fedtsch) aj.

Seznam druhů

Viz Seznam druhů rodu Allium

Literatura

  • Klíč ke Květeně České republiky, Kubát K. et al. (eds.), Academia, Praha
  • Nová Květena ČSSR, vol. 2, Dostál J. (1989), Academia, Praha

Externí odkazy