Kanonické manželství: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Prameny: + link + drobnosti
→‎Prameny: fixlink
Řádek 29: Řádek 29:
* dogmatická [[Konstituce (církev)|konstituce]] ''[[Gaudium et Spes]]'' [[Druhý vatikánský koncil|Druhého vatikánského koncilu]];
* dogmatická [[Konstituce (církev)|konstituce]] ''[[Gaudium et Spes]]'' [[Druhý vatikánský koncil|Druhého vatikánského koncilu]];
* [[motu proprio]] ''Matrimonia mixta'' (vyhlášené Pavlem VI. 31. března 1970 týkající se mezikonfesních manželství);
* [[motu proprio]] ''Matrimonia mixta'' (vyhlášené Pavlem VI. 31. března 1970 týkající se mezikonfesních manželství);
* a instrukce ''Dignitas Connubii'' (vyhlášená [[Papežská rada pro legislativní text|Papežskou radou pro legislativní texty]] 25. ledna 2005), týkající se procesu neplatnosti manželství.
* a instrukce ''Dignitas Connubii'' (vyhlášená [[Papežská rada pro výklad legislativních textů|Papežskou radou pro výklad legislativních textů]] 25. ledna 2005), týkající se procesu neplatnosti manželství.


== Reference ==
== Reference ==

Verze z 30. 1. 2016, 10:36

Kanonické manželství je manželství muže a ženy uzavřené náležitou formou, v liturgii a za podmínek, které stanoví Kodex kanonického práva a další předpisy katolické církve. Katolická církev považuje manželství jako dané přirozeným právem, jenž je povýšeno na svátost, jak definuje Kodex kanonického práva, na základě učení Ježíše Krista.

Manželský svazek [...] je mezi pokřtěnými povýšen Ježíšem Kristem na svátost
— kán. 1055 CIC[1]

Kanonické manželství má samo o sobě účinky pouze v kanonickém rámci. Je třeba jej také odlišit od italské manželské smlouvy (italsky matrimonio concordatario), která naopak může být jeho součástí, od níž občanské zákony státu odvozují v jistých případech, vznik civilních účinků jejich civilního manželství.

Prameny

První zdroj pro kanonické manželství nacházíme v Bibli, kde se nachází v božském právu pozitivním (nebo zjeveném), od knihy Genesis až po evangelia. Písmo svaté je pak doplněno ústní tradicí, která je předávaná církevními otci, a stejně tak i normami božského práva přirozeného (což se, podle učení svatého Tomáše Akvinského, vztahuje i na nekřesťany).

Kanonické manželství samozřejmě mělo vliv na konfesní právo, a to zvláště po vypracování Kodexu kanonického práva v roce 1917 a následně po vydání Kodexu kanonického práva v roce 1983. Jestliže první kodex nedefinuje manželství jako takové, protože se to jeví jako zbytečné, a zaměřuje se více na technické a právní aspekty se silně materialistickým základy, které jsou svým původem středověké (v obsahu tzv. pio-benediktinského kodexu z roku 1917 je instituce manželství zařazená společně s ostatními svátostmi do jeho třetí knihy: De rebus), reforma kodexu z roku 1983 vedla k přehodnocení osobních a pastoračních aspektů manželství. To vedlo k současné definici manželství jako: společenství celého života (latinsky consortium totius vitae) na základě smlouvy (foedus), jenž je posvátnou smlouvou mezi mužem a ženou, a nutně povýšenou (pro pokřtěné) na svátost.

Pro úplnost je užitečné připomenout různá prohlášení papežů, týkající se věcí manželství. Patří k nim:

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Matrimonio canonico na italské Wikipedii.

  1. Kodex kanonického práva (CIC). Praha: Zvon, 1994. 822 s. ISBN 80-7113-082-6. S. 471. 

Související články