Svazarm: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m řádková verze {{Commonscat}}
m přidána Kategorie:Národní fronta Čechů a Slováků za použití HotCat
Řádek 34: Řádek 34:
[[Kategorie:Spolky v Československu]]
[[Kategorie:Spolky v Československu]]
[[Kategorie:Slova vzniklá blendingem]]
[[Kategorie:Slova vzniklá blendingem]]
[[Kategorie:Národní fronta Čechů a Slováků]]

Verze z 9. 1. 2016, 00:58

Svazarm neboli Svaz pro spolupráci s armádou (slovensky Zväzarm, Zväz pre spoluprácu s armádou) byla československá branná organizace ustavená 4. listopadu 1951 po vzoru sovětského DOSAAF. Svazarm sdružoval zájemce o některé odbornosti, kteří tak byli pod kontrolou. Pouze pod hlavičkou Svazarmu mohli pracovat například kynologové, střelci, radioamatéři či sportovní letci. Spadaly pod něj také autoškoly.

Přes svou proklamovanou vazbu na armádu zastřešoval Svazarm i řadu aktivit, které neměly mnoho společného s brannou činností. Kromě sportovních klubů nebo kurzů her na vojáky sdružoval Svazarm např. klub přátel divadla Semafor nebo HI-FI klub. J-Klub elektroniky 602. Základní organizace Svazarmu se stal nástupce Jonáš Klubu, jehož činnost byla zakázána v roce 1986 ve společném soudním přelíčení s Jazzovou sekcí.

24. března 1990 se Svazarm přetransformoval v STSČ (Sdružení technických sportů a činností) s tím, že ve vedoucích funkcích zůstali bývalí funkcionáři Svazarmu a kteří si ve větší míře ponechali i majetek. Po nějakém čase sdružení změnilo název na Sdružení sportovních svazů České republiky – ČSTV.[1]

Bez zajímavosti není ani to, že ve Svazarmu 21. století jsou například sdruženy organizace jako ČRK, ÚAMK ČR, Svaz branně technických sportů ČR, Aeroklub České republiky atd.

Slovo Svazarm v názvech jiných organizací

Slovo Svazarm mělo ve svém názvu i občanské sdružení Svazarm, „organizace pro volný čas a sport“, založené v první polovině roku 2006.[2]

Odkazy

Reference

Související články

Externí odkazy