Skiboby: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
V lonskem roce ziskala Alena Housova 30ty titul MS a 10 titul SP cimz prekonala Irenu Francovou Dostalkovou http://sport.idnes.cz/skiboby-housova-0jy-/sporty.aspx?c=A140317_114410_sporty_rou
místo Alena Housová doplněno správné jméno, příjmení a dívčí jméno Alana Hanousková - Hrbková
Řádek 4: Řádek 4:
Skiboby se objevují v průběhu [[19. století]] a [[patent]]ovat si je nechal [[Spojené státy americké|americký]] vynálezce J. C. Stevens v roce [[1891]]. První veřejný závod se uskutečnil roku [[1914]] v [[Liberec|Liberci]].
Skiboby se objevují v průběhu [[19. století]] a [[patent]]ovat si je nechal [[Spojené státy americké|americký]] vynálezce J. C. Stevens v roce [[1891]]. První veřejný závod se uskutečnil roku [[1914]] v [[Liberec|Liberci]].


[[Česko|Česká republika]] patří k největším velmocem tohoto sportu. Nejúspěšnějším závodníkem historie je Alena Housová, která během své aktivní kariéry získala 30 titulů mistryně světa a desetkrát vyhrála Světový pohár.
[[Česko|Česká republika]] patří k největším velmocem tohoto sportu. Nejúspěšnějším závodníkem historie je Alana Hanousková, dívčím jménem Hrbková, která během své aktivní kariéry získala 30 titulů mistryně světa a desetkrát vyhrála Světový pohár.


== Závodní disciplíny ==
== Závodní disciplíny ==

Verze z 8. 1. 2016, 12:17

Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Skiboby jsou individuální zimní sport, provozovaný na sjezdových či slalomových tratích. Závodník se snaží projet určenou trasu v co nejkratším čase na skibobu, což je v podstatě jízdní kolo vybavené namísto kol krátkými lyžemi. Krátké lyže má závodník také na nohách.

Skiboby se objevují v průběhu 19. století a patentovat si je nechal americký vynálezce J. C. Stevens v roce 1891. První veřejný závod se uskutečnil roku 1914 v Liberci.

Česká republika patří k největším velmocem tohoto sportu. Nejúspěšnějším závodníkem historie je Alana Hanousková, dívčím jménem Hrbková, která během své aktivní kariéry získala 30 titulů mistryně světa a desetkrát vyhrála Světový pohár.

Závodní disciplíny

Závodní disciplíny vycházejí z lyžování: Sjezd (1500–3500 m), slalom (300–800 m), obří slalom (800–4500 m) a super G (1100–2200 m). Pro všechny se používají stejné skiboby, jen lyže se liší pro sjezd a pro slalom. Všechny disciplíny mají svou mužskou i ženskou kategorii. Na vrcholných soutěžích, jako je mistrovství světa či Evropy, se kromě samostatných disciplín vyhodnocuje i trojkombinace, to znamená časy ze sjezdu, slalomu a obřího slalomu. Světový pohár, jenž bývá pětidílný, zahrnuje také paralelní slalom.

Externí odkazy