Ergonomie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Odkazy: neplatný odkaz
→‎Příklady uplatnění ergonomie v praxi: oprava nesmyslného a nepřesného zaokrouhlení
Řádek 14: Řádek 14:


== Příklady uplatnění ergonomie v praxi ==
== Příklady uplatnění ergonomie v praxi ==
1. Eskalátory v pražském metru jsou 100 cm široké, což odpovídá ergonomickému požadavku na šířku pro jednu osobu s dvěma kufry. Pro míjení dvou osob vedle sebe by musely mít ergonomickou šířku stupně minimálně 135 cm.{{Doplňte zdroj}}
1. Eskalátory v pražském metru jsou 100 cm široké, což odpovídá ergonomickému požadavku na šířku pro jednu osobu s dvěma kufry. Pro míjení dvou osob vedle sebe by musely mít ergonomickou šířku stupně minimálně 135 cm.
2. Je možné počítače pro výkon běžné administrativní práce vybavovat 19" monitory o poměru stran 16 : 9 či 16 : 10 (tzv. širokoúhlými)? Ergonomické požadavky uvádějí, že úhel pohledu by neměl přesáhnout v kterékoli aktivní oblasti monitoru 40° a pozorovací vzdálenost v doporučovaném rozsahu vyžaduje výšku znaků 20' až 22'. Na základě výpočtu ergonomického softwaru bylo zjištěno, že k naplnění ergonomických kriterií je potřeba minimální vzdálenost přesně 80,9657 cm, tedy cca 81 cm. Proto tyto monitory nejsou pro běžnou trvalou kancelářskou práci vhodné, neboť ji není možné na kancelářském stole dodržet.

2. Je možné počítače pro výkon běžné administrativní práce vybavovat 19" monitory o poměru stran 16 : 9 či 16 : 10 (tzv. širokoúhlými)? Ergonomické požadavky uvádějí, že úhel pohledu by neměl přesáhnout v kterékoli aktivní oblasti monitoru 40° a pozorovací vzdálenost v doporučovaném rozsahu vyžaduje výšku znaků 20' až 22'. Na základě výpočtu ergonomického softwaru bylo zjištěno, že je potřeba minimální vzdálenost asi 80 cm. Proto tyto monitory nejsou pro běžnou trvalou kancelářskou práci vhodné, neboť ji není možné na kancelářském stole dodržet.


== Odkazy ==
== Odkazy ==

Verze z 5. 12. 2015, 18:06

Ergonomie práce na počítači

Ergonomie (z řečtiny ergon práce a nomos zákon) je věda zabývající se odborným řešením rozporů mezi požadavky na optimální řešení problému z pohledu potřeb člověka, pracovního prostředí a pracovním podmínek, a to zejména stanoveným vhodných rozměrů a tvarů nástrojů, nábytku a jiných předmětů a jejich uspořádání v pracovním prostředí a stanovení optimálních rozměrů a maximálních dosahových vzdálenotí.

Odtud ergonomický - přizpůsobený ergonomickým požadavkům.

Popis

Podle definice je ergonomie mezioborová disciplina, jejímž cílem je dosáhnout přizpůsobení pracovních podmínek výkonnostním možnostem člověka. Tento vědní obor integruje a využívá poznatky humanitních věd (zejména psychologie práce, fyziologie práce, hygieny práce, antropometrie, biomechaniky) a věd technických (například vědy o řízení, kybernetiky, normování).

Cílem je, aby používané předměty a nástroje svým tvarem co nejlépe odpovídaly pohybovým možnostem, případně rozměrům lidského těla. Například vhodně navržená židle má tvarem sedáku sedícímu pomoci, aby seděl vzpřímeně, a předcházet tak křivení páteře. Podobný význam má i výška a tvar bederní opěrky apod.

Ergonomie se například zabývá rozměry schodů, velikostí pracovního stolu a výškou jeho desky, šířkou eskalátorů, tvarem nástrojů a jejich rukojetí, umístěním a tvarem ovládacích i signalizačních prvků strojů a zařízení. Věnuje pozornost osvětlení a snaží se odstraňovat zbytečnou námahu zaměstnance. Pro optimalizaci práce s počítačem stanovuje například vhodný maximální počet pohybů prstů při ovládání klávesnice (110 pohybů prstů jedné ruky za minutu) a zabývá se vhodným uspořádáním prvků na obrazovce, jakož i rozmístěním znaků na klávesnicie.

Oblast ergonomie je ještě mnohem širší a zahrnuje i návrh pomůcek pro postižené a podobně.

Příklady uplatnění ergonomie v praxi

1. Eskalátory v pražském metru jsou 100 cm široké, což odpovídá ergonomickému požadavku na šířku pro jednu osobu s dvěma kufry. Pro míjení dvou osob vedle sebe by musely mít ergonomickou šířku stupně minimálně 135 cm. 2. Je možné počítače pro výkon běžné administrativní práce vybavovat 19" monitory o poměru stran 16 : 9 či 16 : 10 (tzv. širokoúhlými)? Ergonomické požadavky uvádějí, že úhel pohledu by neměl přesáhnout v kterékoli aktivní oblasti monitoru 40° a pozorovací vzdálenost v doporučovaném rozsahu vyžaduje výšku znaků 20' až 22'. Na základě výpočtu ergonomického softwaru bylo zjištěno, že k naplnění ergonomických kriterií je potřeba minimální vzdálenost přesně 80,9657 cm, tedy cca 81 cm. Proto tyto monitory nejsou pro běžnou trvalou kancelářskou práci vhodné, neboť ji není možné na kancelářském stole dodržet.

Odkazy

Související články

Externí odkazy

  • Slovníkové heslo ergonomie ve Wikislovníku

Literatura

  • S. Gilbertová - O. Matoušek, Ergonomie: optimalizace lidské činnosti. Praha: Grada, 2002 - 239 s. : il. ISBN 80-247-0226-6
  • L. Chundela, Ergonomie. Praha: ČVUT, 2001 - 171 s. : il. ; 30 cm ISBN 80-01-02301-X