Der Spiegel: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Ministra Strausse: České skloňování bez „ß“ (tzv. scharfes s), s přepisem pomocí dvou s. V němčině všeobecně pozor na „Neue deutsche Rechtschreibung“ (nový pravopis).
commons, portály, kat
Řádek 13: Řádek 13:
=== Reference ===
=== Reference ===
{{překlad|en|Der Spiegel|525271170}}
{{překlad|en|Der Spiegel|525271170}}

=== Externí odkazy ===
=== Externí odkazy ===
* {{commonscat}}
* [http://spiegel.de oficiální stránky] (německy)
* [http://spiegel.de oficiální stránky] (německy)

{{Portály|Literatura|Německo}}


[[Kategorie:Časopisy v němčině]]
[[Kategorie:Časopisy v němčině]]
[[Kategorie:Hamburk]]
[[Kategorie:Hamburk]]
[[Kategorie:Vzniklo 1947]]

Verze z 27. 11. 2015, 22:18

Sídlo týdeníku Der Spiegel v Hamburku

Der Spiegel (doslova Zrcadlo) je německý týdeník vydávaný v Hamburku. Patří k největším evropským zpravodajským týdeníkům, jeho týdenní náklad dosahuje zhruba milion výtisků. Je mimo jiné znám svou investigativní činností, která spustila řadu politických afér, a bojem za svobodu tisku.

Dějiny

Der Spiegel vyšel poprvé 4. ledna 1947 v nákladu 15 000 výtisků jako nástupce staršího týdeníku Diese Woche („Tento týden“). Ten vznikl za pomoci britské okupační správy. Název se změnil, když tiskový orgán přešel do německých rukou a jeho šéfredaktorem se stal Rudolf Augstein, který v této funkci vydržel desetiletí a byl také většinovým vlastníkem. Náklad týdeníku poměrně rychle rostl, v roce 1961 už byl 437 000.

Následně se v roce 1962 odehrála slavná „Spiegel-Affäre“, když německý ministr obrany Franz Josef Strauß zareagoval na kritiku Bundeswehru zahájením vyšetřování, které zahrnovalo zatčení předních editorů včetně autora článku Conrada Ahlerse a jejich obvinění ze zrady. Protože se obvinění ukázala jako nepodložená, aféra skončila odstoupením ministra Strausse a výrazným zvýšením popularity a prestiže týdeníku.

Se znovusjednocením Německa, kdy mohl být začít prodáván v bývalém Východním Německu, překonal Der Spiegel hranici jednoho miliónu výtisků.

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Der Spiegel na anglické Wikipedii.

Externí odkazy