Přírodní památka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
podle zemí
typo
Řádek 1: Řádek 1:
'''Přírodní památka''' je území obvykle menší rozlohy zřízené k právní [[Ochrana přírody|ochraně]] určitých přírodních objektů místní až státní hodnoty. V rámci Světové komise chráněných území je klasifikovaná v kategorii III.<ref>[http://www.iucn.org/about/work/programmes/pa/pa_products/wcpa_categories/pa_categoryiii/|tytuł=Category III – Přírodní památka na www.iucn.org]</ref>.
'''Přírodní památka''' je [[chráněné území]] obvykle menší rozlohy zřízené k [[právo|právní]] [[Ochrana přírody|ochraně]] určitých přírodních objektů místní až státní hodnoty. V rámci [[Světová komise chráněných území|Světové komise chráněných území]] je klasifikovaná v kategorii III.<ref>[http://www.iucn.org/about/work/programmes/pa/pa_products/wcpa_categories/pa_categoryiii/|tytuł=Category III – Přírodní památka na www.iucn.org]</ref>.


== Historie ==
== Historie ==

Verze z 14. 10. 2015, 14:51

Přírodní památka je chráněné území obvykle menší rozlohy zřízené k právní ochraně určitých přírodních objektů místní až státní hodnoty. V rámci Světové komise chráněných území je klasifikovaná v kategorii III.[1].

Historie

Termín zavedl Alexander von Humboldt na přelomu 18. a 19. století, což dalo začátek trendu zachovávání památek při ochraně přírody. Velkým propagátorem ochrany stromů byl Hugo Wilhelm Conwentz, který podporoval jako přírodní památky pojmout také vzácné druhy rostlin a zvířat.[2]

Podle zemí

...

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pomnik przyrody na polské Wikipedii.