Karolina Alžběta Hannoverská: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m přidána Kategorie:Narození v Hannoveru za použití HotCat
m přidána Kategorie:Úmrtí v Londýně za použití HotCat
Řádek 68: Řádek 68:
[[Kategorie:Pohřbení ve Westminsterském opatství]]
[[Kategorie:Pohřbení ve Westminsterském opatství]]
[[Kategorie:Narození v Hannoveru]]
[[Kategorie:Narození v Hannoveru]]
[[Kategorie:Úmrtí v Londýně]]

Verze z 25. 9. 2015, 21:17

Šablona:Infobox panovnice Princezna Karolina Britská (Karolina Alžběta; 10. června 1713, Hanover - 28. prosince 1757, Londýn) byla čtvrté dítě a třetí dcera Jiřího II.

Mládí

Princezna Karolina[1][2] se narodila 10. června 1713 v paláci Herrenhausen v Hanoveru. Její otec Jiří Augustus dědičný princ Hanoveru byl nejstarším synem Jiřího kurfiřta Hanoveru. Její matka Karolina z Ansbachu byla dcerou Jana Frederika markraběte Braniborsko-Ansbachského. Jako vnučka kurfiřta Hanoveru měla titul Její Jasnost Princezna Karolina Hannoverská. Podle Act of Settlement 1701 byla sedmá v pořádí nástupnictví na Britský trůn. Pokřtěna byla den po jejím narození v Paláci Herrenhausen.[3]

Velká Británie

Roku 1714 zemřela královna Anna Stuartovna a její dědeček se stal králem Velké Británie a její otec Princem z Walesu. Se svou matkou a staršími sestrami Annou a Amélií se přestěhovala do Velké Británie a usídlily se v londýnském St James's Palace. Tohoto roku získala titul Její královská Výsost princezna Karolina. Roku 1727 zemřel její dědeček a na jeho místo nastoupil její otec jako Jiří II. Dokumenty z ledna až února roku 1728 ukazují její velkorysost kdy příspívala dobročinným organizacím.

Roku 1722 její matka která měla progresivní myšlenky nechala Karolinu a její sestru Amélii očkovat proti neštovicím způsobem variolace který do Anglie přinesly z Konstantinopole lady Mary Wortley Montagu a Charles Maitland.

Pozdější život

Karolina prožívala nešťastnou lásku k ženatému dvořanovi Johnu Herveyovi. Lord Hervey byl bisexuál, který možná měl poměr s Karolinym starším bratrem princem Frederikem a byl romanticky spojen s několika dvorními dámami. Když roku 1743 Hervey zemřel, Karolina odešla do St. James's Palace a až do konce života byl přístupný jen rodině a nejbližším přátelům.

Z jeho smrti byla nešťastná a chtěla zemřít. Zemřela 28. prosince 1757 svobodná a bezdětná, a to vě věku 44 let. Pohřbena byla ve Westminsterském opatsví.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Princess Caroline of Great Britain na anglické Wikipedii.