Džúdžucu: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Kusurija přesunul stránku Ju-Jitsu na Džú-džucu: český přepis
m typografie, odkazy
Řádek 3: Řádek 3:


== Charakteristika ==
== Charakteristika ==
Je to obranné bojové umění, které využívá kopů, úderů, různých hodů k neutralizaci útočníka. Důležitou roli hraje také kinetická energie protivníka, která je pomocí Ju-Jitsu využita proti němu samému. Je to také bojové umění i pro boj se zbraní. Žáci jsou trénování i pro varianty boje se zbraní proti neozbrojenému či ozbrojenému protivníkovi a hlavně pro situace, kdy jsou sami beze zbraně proti ozbrojenému protivníkovi. Důležitou složkou Ju-Jitsu je také [[atemi waza]] neboli cílené údery a kopy na protivníkovy vitální body za účelem jeho ochromení. Pro účely Ju-Jitsu se používá většinou [[Judo|Judistické]] "těžší" kimono se silným lemováním límců pro trénování úchopů a hodů, neboť dochází ke značné námaze materiálu. Jiná kimona jako např. karatistická by totiž takovou zátěž vydržela jen po velice omezenou dobu, jelikož jsou vyrobena z tenčích a méně odolných látek.
Je to obranné bojové umění, které využívá kopů, úderů, různých hodů k neutralizaci útočníka. Důležitou roli hraje také [[kinetická energie]] protivníka, která je pomocí Ju-Jitsu využita proti němu samému. Je to také bojové umění i pro boj se zbraní. Žáci jsou trénováni i pro varianty boje se zbraní proti neozbrojenému či ozbrojenému protivníkovi a hlavně pro situace, kdy jsou sami beze zbraně proti ozbrojenému protivníkovi. Důležitou složkou Ju-Jitsu je také [[atemi waza]] neboli cílené údery a kopy na protivníkovy vitální body za účelem jeho ochromení.
Pro účely Ju-Jitsu se používá většinou [[Judo|judistické]] „těžší“ [[kimono]] se silným lemováním límců pro trénování úchopů a hodů, neboť dochází ke značné námaze materiálu. Jiná kimona jako např. karatistická by totiž takovou zátěž vydržela jen po velice omezenou dobu, jelikož jsou vyrobena z tenčích a méně odolných látek.


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
Řádek 9: Řádek 11:


{{Pahýl}}
{{Pahýl}}

{{Portály|Sport}}
{{Portály|Sport}}



Verze z 5. 9. 2015, 13:29

Džiu-džitsu

Ju-Jitsu (japonsky kandži 柔術; hiraganou じゅうじゅつ; nebo Jujutsuzvuk 柔術 - džú džucu; výslovnost je různá: džu džicu, džu džucu; zastarale: Jiu-Jitsu - Džiu-džitsu) je tradiční japonské bojové umění, jehož kořeny sahají až do devátého století. Od té doby prodělalo mnoho změn. Nicméně největší změnou byla první systematizace technik, které v roce 1532 provedl Hisamori Takeouči. Ju-Jitsu můžeme přeložit jako „jemné umění“ nebo také „umění dosáhnout vítězství ohebností a/nebo pružností“. Existuje přes 700 základních verzí japonského Ju-Jitsu. Další styly vycházející z Ju-Jitsu pak nalezneme po celém světě. Bojové Ju-Jitsu je také závodní sport.

Charakteristika

Je to obranné bojové umění, které využívá kopů, úderů, různých hodů k neutralizaci útočníka. Důležitou roli hraje také kinetická energie protivníka, která je pomocí Ju-Jitsu využita proti němu samému. Je to také bojové umění i pro boj se zbraní. Žáci jsou trénováni i pro varianty boje se zbraní proti neozbrojenému či ozbrojenému protivníkovi a hlavně pro situace, kdy jsou sami beze zbraně proti ozbrojenému protivníkovi. Důležitou složkou Ju-Jitsu je také atemi waza neboli cílené údery a kopy na protivníkovy vitální body za účelem jeho ochromení.

Pro účely Ju-Jitsu se používá většinou judistické „těžší“ kimono se silným lemováním límců pro trénování úchopů a hodů, neboť dochází ke značné námaze materiálu. Jiná kimona jako např. karatistická by totiž takovou zátěž vydržela jen po velice omezenou dobu, jelikož jsou vyrobena z tenčích a méně odolných látek.

Externí odkazy