Alexander Leipold: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Jazyková korektura
mBez shrnutí editace
Řádek 25: Řádek 25:
V roce [[1991]] získal před domácím publikem první velkou seniorskou medaili. Zlepšenou výkonnost si však do olympijského roku [[1992]] nepřinesl. Na [[letní olympijské hry 1992|olympijských hrách v Barceloně]] nevyhrál jediný zápas ve skupině. V dalších letech však na sobě intenzivně pracoval, zkoušel to i s návratem do lehké váhy, ale nakonec se v polostřední váze našel. Mezi lety 1994 - 2000 patřil k absolutní světové špičce. Měl pouze tu smůlu, že v jeho váze zápasil fenomenální [[Buvajsa Sajtyjev]]. Na [[letní olympijské hry 1996|olympijských hrách v Atlantě]] ho Sajtyjev ve druhém kole porazil a nakonec vybojoval až 5. místo.
V roce [[1991]] získal před domácím publikem první velkou seniorskou medaili. Zlepšenou výkonnost si však do olympijského roku [[1992]] nepřinesl. Na [[letní olympijské hry 1992|olympijských hrách v Barceloně]] nevyhrál jediný zápas ve skupině. V dalších letech však na sobě intenzivně pracoval, zkoušel to i s návratem do lehké váhy, ale nakonec se v polostřední váze našel. Mezi lety 1994 - 2000 patřil k absolutní světové špičce. Měl pouze tu smůlu, že v jeho váze zápasil fenomenální [[Buvajsa Sajtyjev]]. Na [[letní olympijské hry 1996|olympijských hrách v Atlantě]] ho Sajtyjev ve druhém kole porazil a nakonec vybojoval až 5. místo.


Do olympijského roku [[2000]] se vrhnul s odhodláním udělat vše pro to, aby Sajtyjeva porazil. Vynechal dokonce i mistrovství Evropy, ale v přípravě něco neudělal správně. Po suveréním výkonu a zisku zlaté olympijské medaile ji musel pro pozitivní dopingový nález vrátit. Turnaj polostředních vah na [[letní olympijské hry 2000|olympijských hrách v Sydney]] měl celkově komplikovanou zápletku, ve které sehrál hlavní roli neznámý Američan [[Brandon Slay]]. Američan totiž ve skupině senzačně porazil Buvajsu Sajtyjeva, ale čím dál turnajem postupoval, tím rychleji se unavoval. Ve finále mu to Němec spočítal. Jenže Leipold byl necelý měsíc nato pozitivně testován na nandrolon<ref>Nandrolone je steroid, který slouží k ochraně svalů a šlach při enormní fyzické zátěži tzv. sportovec po užití této látky je schopen zvýšené fyzické námahy se s níženým rizikem natažení svalů či šlach.</ref> a o medaili přišel. Leipold se obrátil na právníky a snažil se dokázat svoji nevinu. Po půl roce soudních tahanic, kdy byl zpochybňován průběh dopingové zkoušky nebo navrhovány možné důvody k zvýšenému množství, soud nakonec uznal neúmyslné užití a dvouletý zákaz činnosti zrušil. Zlatá olympijská medaile však zůstala v rukou Američana.
Do olympijského roku [[2000]] se vrhnul s odhodláním udělat vše pro to, aby Sajtyjeva porazil. Vynechal dokonce i mistrovství Evropy, ale v přípravě něco neudělal správně. Po suverénním výkonu a zisku zlaté olympijské medaile ji musel pro pozitivní dopingový nález vrátit. Turnaj polostředních vah na [[letní olympijské hry 2000|olympijských hrách v Sydney]] měl celkově komplikovanou zápletku, ve které sehrál hlavní roli neznámý Američan [[Brandon Slay]]. Američan totiž ve skupině senzačně porazil Buvajsu Sajtyjeva, ale čím dál turnajem postupoval, tím rychleji se unavoval. Ve finále mu to Němec spočítal. Jenže Leipold byl necelý měsíc nato pozitivně testován na nandrolon<ref>Nandrolone je steroid, který slouží k ochraně svalů a šlach při enormní fyzické zátěži tzv. sportovec po užití této látky je schopen zvýšené fyzické námahy se s níženým rizikem natažení svalů či šlach.</ref> a o medaili přišel. Leipold se obrátil na právníky a snažil se dokázat svoji nevinu. Po půl roce soudních tahanic, kdy byl zpochybňován průběh dopingové zkoušky nebo navrhovány možné důvody k zvýšenému množství, soud nakonec uznal neúmyslné užití a dvouletý zákaz činnosti zrušil. Zlatá olympijská medaile však zůstala v rukou Američana.


V roce [[2001]] se na podzim na žíněnku vrátil a v [[2003]] se opět dostal do finále mistrovství Evropy. V létě téhož roku však během tréninkového kempu v [[Uzbekistán|Uzbekistánu]] utrpěl mozkovou příhodu.<ref>http://sport.idnes.cz/zapasnik-leipold-mysli-po-mrtvici-na-ateny-f2z-/sporty.aspx?c=A030818_192622_tenis_ot</ref> V olympijském roce [[2004]] se ještě pokusil o návrat, ale na své páté olympijské hry se nekvalifikoval. Následně ukončil sportovní kariéru. Věnuje se trenérské a činnosti a díky své kontroverzní minulosti je zajimavý i pro německá bulvární média. K jeho osobě nutno podotknout, že měl precizní zápasnickou techniku.
V roce [[2001]] se na podzim na žíněnku vrátil a v [[2003]] se opět dostal do finále mistrovství Evropy. V létě téhož roku však během tréninkového kempu v [[Uzbekistán|Uzbekistánu]] utrpěl mozkovou příhodu.<ref>http://sport.idnes.cz/zapasnik-leipold-mysli-po-mrtvici-na-ateny-f2z-/sporty.aspx?c=A030818_192622_tenis_ot</ref> V olympijském roce [[2004]] se ještě pokusil o návrat, ale na své páté olympijské hry se nekvalifikoval. Následně ukončil sportovní kariéru. Věnuje se trenérské a činnosti a díky své kontroverzní minulosti je zajímavý i pro německá bulvární média. K jeho osobě nutno podotknout, že měl precizní zápasnickou techniku.


== Výsledky ==
== Výsledky ==

Verze z 1. 8. 2015, 11:39

Šablona:Infobox medaile Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka |}

Alexander Leipold, (* 2. červen 1969 Wasserlos, Německo) je bývalý reprezentant Německa v zápase ve volném stylu. V roce 2000 vybojoval zlatou olympijskou medaili, která mu však byla kvůli dopingu odebrána.

Sportovní kariéra

Zápasení se vrcholově věnoval od dětství v Dolních Frankách pod vedením Gerharda Weisenbergera. V roce 1988 se v 19 letech stal stabilním členem seniorské reprezentace a zajistil si účast na olympijských hrách v Soulu. Ve skupině skončil na čtvrtém místě a měl právo bojovat o sedmé místo s Bulharem Jasenov, které nakonec i získal. Od roku 1990 přešel z lehké váhy do polostřední.

V roce 1991 získal před domácím publikem první velkou seniorskou medaili. Zlepšenou výkonnost si však do olympijského roku 1992 nepřinesl. Na olympijských hrách v Barceloně nevyhrál jediný zápas ve skupině. V dalších letech však na sobě intenzivně pracoval, zkoušel to i s návratem do lehké váhy, ale nakonec se v polostřední váze našel. Mezi lety 1994 - 2000 patřil k absolutní světové špičce. Měl pouze tu smůlu, že v jeho váze zápasil fenomenální Buvajsa Sajtyjev. Na olympijských hrách v Atlantě ho Sajtyjev ve druhém kole porazil a nakonec vybojoval až 5. místo.

Do olympijského roku 2000 se vrhnul s odhodláním udělat vše pro to, aby Sajtyjeva porazil. Vynechal dokonce i mistrovství Evropy, ale v přípravě něco neudělal správně. Po suverénním výkonu a zisku zlaté olympijské medaile ji musel pro pozitivní dopingový nález vrátit. Turnaj polostředních vah na olympijských hrách v Sydney měl celkově komplikovanou zápletku, ve které sehrál hlavní roli neznámý Američan Brandon Slay. Američan totiž ve skupině senzačně porazil Buvajsu Sajtyjeva, ale čím dál turnajem postupoval, tím rychleji se unavoval. Ve finále mu to Němec spočítal. Jenže Leipold byl necelý měsíc nato pozitivně testován na nandrolon[1] a o medaili přišel. Leipold se obrátil na právníky a snažil se dokázat svoji nevinu. Po půl roce soudních tahanic, kdy byl zpochybňován průběh dopingové zkoušky nebo navrhovány možné důvody k zvýšenému množství, soud nakonec uznal neúmyslné užití a dvouletý zákaz činnosti zrušil. Zlatá olympijská medaile však zůstala v rukou Američana.

V roce 2001 se na podzim na žíněnku vrátil a v 2003 se opět dostal do finále mistrovství Evropy. V létě téhož roku však během tréninkového kempu v Uzbekistánu utrpěl mozkovou příhodu.[2] V olympijském roce 2004 se ještě pokusil o návrat, ale na své páté olympijské hry se nekvalifikoval. Následně ukončil sportovní kariéru. Věnuje se trenérské a činnosti a díky své kontroverzní minulosti je zajímavý i pro německá bulvární média. K jeho osobě nutno podotknout, že měl precizní zápasnickou techniku.

Výsledky

Turnaj 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
lehká.v polostřední váha
Olympijské hry 7. - - - úč. - - - 5. - - - 1. - - - dns
Mistrovství světa - 6. ? 4. - 8. 1.[3] 2. - 2. 3. 2. - 19. 10. dns -
Mistrovství Evropy 6. dns ? 1. 4. dns 3. 1. 5. 2. 1. 3. dns dns 6. 2. 9.

Reference

  1. Nandrolone je steroid, který slouží k ochraně svalů a šlach při enormní fyzické zátěži tzv. sportovec po užití této látky je schopen zvýšené fyzické námahy se s níženým rizikem natažení svalů či šlach.
  2. http://sport.idnes.cz/zapasnik-leipold-mysli-po-mrtvici-na-ateny-f2z-/sporty.aspx?c=A030818_192622_tenis_ot
  3. startoval v lehké váze

Externí odkazy