Radomil Eliška: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m {{NK ČR}} jako položka seznamu; kosmetické úpravy
KasparBot (diskuse | příspěvky)
Autoritní data moved to Wikidata
Řádek 31: Řádek 31:


{{Pahýl}}
{{Pahýl}}
{{Autoritní data|WORLDCATID=lccn-n86-855275}}
{{Autoritní data}}
{{Portály|Hudba}}
{{Portály|Hudba}}
{{DEFAULTSORT:Eliška, Radomil}}
{{DEFAULTSORT:Eliška, Radomil}}

Verze z 23. 7. 2015, 10:42

Příbuzenstvo
manželka Věra Elišková
syn Martin Eliška
syn Petr Eliška

Radomil Eliška (* 6. dubna 1931 Podbořany) je český dirigent.

Život a dílo

Je absolventem Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, kde studoval dirigování u prof. Břetislava Bakaly. Jeho dalšími pedagogy byli prof. František Stupka, Bohumír Liška a Josef Veselka. Po působení v orchestru Armádního uměleckého souboru a orchestru Mladých symfoniků stál jako hlavní dirigent celá dvě desetiletí (19691990) v čele Karlovarského symfonického orchestru, který pod jeho vedením dosáhl pozoruhodné interpretační úrovně. S orchestrem mimo jiné vystoupil na Pražském jaru, podnikl řadu koncertních zájezdů (zejména do Španělska a Německa) a nahrál s ním řadu gramofonových desek a rozhlasových snímků. Poté přijal místo šéfdirigenta Západočeského symfonického orchestru (19911996). Také tento soubor zaznamenal velmi záhy radikální změnu svých výkonů.

Radomil Eliška hostuje u dirigentského pultu všech našich předních orchestrů, řídil symfonická tělesa v mnoha evropských zemích i v Japonsku. Odborná kritika vyzdvihuje především jeho spontánní hudebnost, výrazovou intenzitu, rytmickou pregnanci a smysl pro stavbu interpretovaných děl. Mnoho českých autorů vděčí R. Eliškovi za premiéru nejednoho ze svých děl, obzvláště v období jeho karlovarského působení.

Významná je i jeho pedagogická činnost. Od r. 1978 vyučuje na Akademii múzických umění v Praze, kde byl v roce 1986 jmenován docentem a roku 1996 profesorem dirigování. Vychoval celou řadu mladých dirigentů.

Od roku 2001 je předsedou Společnosti Antonína Dvořáka.

Osobní život

S manželkou Věrou mají dva syny. Starší Martin Eliška je pedagogem na gymnáziu, mladší Petr Eliška je ředitelem Základní školy T. G. Masaryka v Lysé nad Labem - Litoli.

Odkazy

Literatura

  • Kdo je kdo = Who is who : osobnosti české současnosti : 5000 životopisů / (Michael Třeštík editor). 5. vyd. Praha: Agentura Kdo je kdo, 2005. 775 s. ISBN 80-902586-9-7. S. 128. 
  • TOMEŠ, Josef, a kol. Český biografický slovník XX. století : I. díl : A–J. Praha ; Litomyšl: Paseka ; Petr Meissner, 1999. 634 s. ISBN 80-7185-245-7. S. 291. 

Externí odkazy