Fausto Coppi: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Zoner60 (diskuse | příspěvky)
šablonas
Řádek 42: Řádek 42:


{{Vítězové Tour de France}}
{{Vítězové Tour de France}}
{{Vítězové Giro d'Italia}}
{{Vítězové na mistrovství světa v silniční cyklistice}}
{{Vítězové na mistrovství světa v silniční cyklistice}}



Verze z 3. 7. 2015, 21:31

Šablona:Infobox medaile Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka |}

Angelo Fausto Coppi (15. září 19192. ledna 1960) byl italský závodník v silniční cyklistice, známý pod přezdívkou Il Campionissimo (šampión šampiónů).

Život

Narodil se v početné chudé venkovské rodině, k cyklistice se dostal jako poslíček u řezníka. Profesionálně závodit začal v roce 1939, hned v dalším roce vyhrál Giro d'Italia. Jeho kariéru přerušila druhá světová válka, během níž upadl do britského zajetí. V poválečném období soupeřil s Gino Bartalim o titul největšího profesionálního cyklisty světa. Rivalita měla i politické pozadí: konzervativní katolík Bartali proti představiteli průmyslového severu Coppimu, materialistovi a bonvivánovi, který odmítal používat křestní jméno Angelo, netajil se braním dopingu (což bylo při tehdejších testovacích metodách prakticky beztrestné) a udržoval mimomanželské vztahy. Na MS 1948 se Coppi s Bartalim navzájem hlídali tak dlouho, až jim ujel Belgičan Briek Schotte a stal se vítězem. Italská federace oba potrestala tříměsíčním zákazem činnosti.

Fausto Coppi jako první cyklista všech dob dokázal vyhrát Tour i Giro v jediném roce. Závěr jeho kariéry však byl poznamenán četnými zdravotními problémy. Zemřel v pouhých 40 letech na následky malárie, kterou chytil na dovolené v Africe.

Na jeho počest se uděluje cena Cima Coppi pro cyklistu, který jako první zdolá nejvyšší bod daného ročníku Gira. V anketě pořádané roku 1999 byl zvolen druhým nejlepším italským sportovcem 20. století. V Brně je podle něho pojmenována pizzerie Fausto Coppi. Tato pizzerie je už však trvale uzavřena.

Úspěchy

Vítězství

Giro d'Italia

1940, 1947, 1949, 1952, 1953

Tour de France

1949, 1952

Mistrovství světa

1953 (Lugano)

Světový rekord v hodinovce

7. listopadu 1942 v Miláně: 45 798 m

Externí odkazy