Rota Nazdar: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m přidání literatury, kategorie, úprava nadpisů - přesunutí Odkazy nad Literaturu
m přeformulování a doplnění Vznik, dodatky a oprava pravopisu ve Využití ve válce, přidání odkazů
Řádek 22: Řádek 22:
}}
}}


'''Rota Nazdar''' (oficiálně {{vjazyce|fr}} 1<sup>ère</sup> compagnie, bataillon C du 2<sup>e</sup> Régiment de Marche du 1<sup>er</sup> Étranger; 1. [[rota]] [[Prapor (jednotka)|praporu]] "C" 2. [[Pochodový pluk|pochodového pluku]] 1. [[Pěchota|pěšího]] [[pluk]]u [[Francouzská cizinecká legie|Cizinecké legie]]) byla vojenská jednotka, ve které působili jak čeští, tak i slovenští dobrovolníci. Jednotka se uplatnila v [[první světová válka|první světové válce]].
'''Rota Nazdar''' (oficiálně {{vjazyce|fr}} 1<sup>ère</sup> compagnie, bataillon C du 2<sup>e</sup> Régiment de Marche du 1<sup>er</sup> Étranger) 1. [[rota]] [[Prapor (jednotka)|praporu]] C 2. pochodového [[pluk]]u [[Francouzská cizinecká legie|Cizinecké legie]]) byla první česká vojenská jednotka působící na území Francie. Působili v převážně čeští dobrovolníci. Jednotka se uplatnila v [[první světová válka|první světové válce]].


== Vznik ==
== Vznik ==
Rota Nazdar vznikla v rámci [[Francouzská cizinecká legie|francouzské cizinecké legie]] 31. srpna [[1914]], tedy na začátku první světové války. Vznikla ve [[Francie|Francii]] a její počáteční stav byl asi kolem 250 [[dobrovolník]]ů. Odvod dobrovolníků proběhl 22. července 2014 v pařížské [[Invalidovna (Paříž)|Invalidovně]]. Dvouměsíční výcvik prodělali v [[Bayonne]]. Slavnostní přísahu složili 12. října a rota byla začleněna do praporu C tzv. Marocké divize.
Rota Nazdar vznikla v rámci [[Francouzská cizinecká legie|francouzské Cizinecké legie]] 31. srpna [[1914]], tedy na začátku první světové války. O její vznik se zasloužil Prozatímní výbor tvořený zástupci francouzské pobočky [[Sokol (spolek)|Sokola]] a sociálně-demokratického spolku Rovnost, podporovaný některými známými francouzskými osobnostmi, zejména [[Ernest Denis|Ernestem Denisem]]. Vstup do Cizinecké legie byla jediná možnost, jak vytvořit na území Francie zahraniční jednotku. Hromadný odvod [[dobrovolník|dobrovolníků]] proběhl 22. července 2014 v pařížské [[Invalidovna (Paříž)|Invalidovně]], za způsobilé k službě bylo uznáno 341 Čechů a 2 Slováci. Dvouměsíční výcvik prodělali v [[Bayonne]]. Slavnostní přísahu složili 12. října a rota byla začleněna do praporu C tzv. Marocké divize. Kvůli nedostatku českých důstojníků - k dispozici byli jen dva - rotě veleli Francouzi. Prvním velitelem byl jmenován kapitán M.L.J. Sallé.


== Využití ve válce ==
== Využití ve válce ==
Na začátku 1. světové války (1914-1915) se rota v rámci cizinecké legie účastnila střetnutí na francouzsko-německé [[fronta (válka)|frontě]] a počet vojáků, kteří se do ní dobrovolně hlásili, narůstal. Poprvé byla nasazena do boje v listopadu 1914 v kraji Champagne (nedaleko Remeše). V květnu 1915 se rota účastnila vítězně bojů u [[Arras]]u, kde po útoku na kótu 140 na hřebenu Falaise de Vimy mezi vesnicemi La Targette a Souchez zbylo pouze 75 bojeschopných mužů, 42 mužů včetně všech důstoníků padlo, ostatní byli raněni a prapor C byl rozpuštěn<ref>http://www.rozhlas.cz/pred100lety/bitvy/_zprava/kota-140-posledni-cil-roty-nazdar--1487827</ref>.
Na začátku 1. světové války (1914-1915) se rota v rámci Cizinecké legie účastnila střetnutí na francouzsko-německé [[fronta (válka)|frontě]] a počet vojáků, kteří se do ní dobrovolně hlásili, narůstal. Měl však své limity, protože jednotka nemohla být doplňována o nové síly. Hranice byly uzavřeny, další Češi a Slováci do Francie nepřicházeli a nemohli se tam dostat ani jako dezertéři či zajatci, neboť rakousko-uherská armáda na západní frontě nebojovala. (K rotě se připojilo asi třicet dobrovolníků z Velké Británie, která na svém území vznik české jednotky nepovolila, a v jednotce sloužilo i několik Poláků a jeden Švýcar.) Rota Nazdar byla poprvé nasazena do boje 11. listopadu 1914 v kraji Champagne (nedaleko Remeše). V květnu 1915 se rota účastnila vítězně bojů u [[Arras]]u, kde po útoku na kótu 140 na hřebenu Falaise de Vimy mezi vesnicemi La Targette a Souchez zbylo pouze 75 bojeschopných mužů, 42 mužů včetně všech důstojníků padlo, ostatní byli raněni a prapor C byl rozpuštěn<ref>http://www.rozhlas.cz/pred100lety/bitvy/_zprava/kota-140-posledni-cil-roty-nazdar--1487827</ref>.


Později byli její příslušníci dále zařazeni do jiných jednotek. Ještě na konci 1. světové války (1918) je o rotě zmínka, když se několik desítek vojáků této roty dostalo do československé brigády ve Francii.
Později byli její příslušníci dále zařazeni do jiných jednotek. Ještě na konci 1. světové války (1918) je o rotě zmínka, když se několik desítek vojáků této roty dostalo do československé brigády ve Francii.

Verze z 22. 6. 2015, 19:17

Šablona:Infobox vojenská jednotka

Rota Nazdar (oficiálně francouzsky 1ère compagnie, bataillon C du 2e Régiment de Marche du 1er Étranger) 1. rota praporu C 2. pochodového pluku Cizinecké legie) byla první česká vojenská jednotka působící na území Francie. Působili v ní převážně čeští dobrovolníci. Jednotka se uplatnila v první světové válce.

Vznik

Rota Nazdar vznikla v rámci francouzské Cizinecké legie 31. srpna 1914, tedy na začátku první světové války. O její vznik se zasloužil Prozatímní výbor tvořený zástupci francouzské pobočky Sokola a sociálně-demokratického spolku Rovnost, podporovaný některými známými francouzskými osobnostmi, zejména Ernestem Denisem. Vstup do Cizinecké legie byla jediná možnost, jak vytvořit na území Francie zahraniční jednotku. Hromadný odvod dobrovolníků proběhl 22. července 2014 v pařížské Invalidovně, za způsobilé k službě bylo uznáno 341 Čechů a 2 Slováci. Dvouměsíční výcvik prodělali v Bayonne. Slavnostní přísahu složili 12. října a rota byla začleněna do praporu C tzv. Marocké divize. Kvůli nedostatku českých důstojníků - k dispozici byli jen dva - rotě veleli Francouzi. Prvním velitelem byl jmenován kapitán M.L.J. Sallé.

Využití ve válce

Na začátku 1. světové války (1914-1915) se rota v rámci Cizinecké legie účastnila střetnutí na francouzsko-německé frontě a počet vojáků, kteří se do ní dobrovolně hlásili, narůstal. Měl však své limity, protože jednotka nemohla být doplňována o nové síly. Hranice byly uzavřeny, další Češi a Slováci do Francie nepřicházeli a nemohli se tam dostat ani jako dezertéři či zajatci, neboť rakousko-uherská armáda na západní frontě nebojovala. (K rotě se připojilo asi třicet dobrovolníků z Velké Británie, která na svém území vznik české jednotky nepovolila, a v jednotce sloužilo i několik Poláků a jeden Švýcar.) Rota Nazdar byla poprvé nasazena do boje 11. listopadu 1914 v kraji Champagne (nedaleko Remeše). V květnu 1915 se rota účastnila vítězně bojů u Arrasu, kde po útoku na kótu 140 na hřebenu Falaise de Vimy mezi vesnicemi La Targette a Souchez zbylo pouze 75 bojeschopných mužů, 42 mužů včetně všech důstojníků padlo, ostatní byli raněni a prapor C byl rozpuštěn[1].

Později byli její příslušníci dále zařazeni do jiných jednotek. Ještě na konci 1. světové války (1918) je o rotě zmínka, když se několik desítek vojáků této roty dostalo do československé brigády ve Francii.

Příslušníci roty

Odkazy

Literatura

  • BOHÁČ, Jaroslav. 1894-1944 Kronika československé legie ve Francii. Praha: Naše záloha, 1938. 580 s. 
  • EMMERT, František. Českoslovenští legionáři za první světové války, Praha, Mladá fronta 2014, ISBN 978-80-204-3283-4, 224 s.
  • PREININGER, Ladislav. Přísaha: deníky francouzského legionáře Ladislava Preiningera 1913-1940. Praha: Votobia ; Československá obec legionářská, 2001. 377 s. ISBN 80-7220-115-8. 
  • PREININGER,Ladislav. Československá legie ve Francii (První sborník francouzských legionářů k 10. výročí samostatnosti Českoslov. republiky)

Reference

Externí odkazy

  • Cesta roty Nazdar - Před 100 lety, speciální web Českého rozhlasu o 1. světové válce