Stupeň Celsia: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Verze 11730114 uživatele Hugo (diskuse) zrušena - revert revertu - moje blbost
→‎Stupeň Fahrenheita: Zlehčil jsem rovnice
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
Řádek 17: Řádek 17:


=== [[Stupeň Fahrenheita]] ===
=== [[Stupeň Fahrenheita]] ===
* <math>C = \left([F] - 32\right)\cdot\frac{5}{9}</math>
* <math>C = (F - 28) : 2</math>
* <math>F=[C]\cdot\frac{9}{5} + 32</math>
* <math>F= (2C) + 28</math>


== Pravopis ==
== Pravopis ==

Verze z 19. 6. 2015, 18:22

Celsiův stupeň (značený °C) je jednotka teploty, kterou v roce 1742 vytvořil švédský astronom Anders Celsius.

Původně byla stupnice obrácená, protože Celsius stanovil dva pevné body: 100 °C pro teplotu tání ledu a 0 °C[1] pro teplotu varu vody (obojí při tlaku vzduchu 1013,25 hPa). Carl Linné stupnici později otočil, a proto je dnes bod tání 0 °C a bod varu 100 °C.

Dnes je Celsiův stupeň (jako odvozená jednotka soustavy SI)[2] definována pomocí trojného bodu vody, kterému je přiřazena teplota 0,01 °C a tím, že absolutní velikost jednoho dílku teplotní stupnice (1 °C) je rovna 1 K.

Přepočet na jiné stupnice

Kelvinova stupnice

,
,

kde K je teplota v kelvinech, C je teplota v Celsiových stupních.

Réaumurova stupnice

,
,

kde R je teplota ve stupních Réaumura, C je teplota v Celsiových stupních.

Stupeň Fahrenheita

Pravopis

Na stupně Celsia platí stejná pravidla pravopisu jako na procenta, tj. měly by se psát s mezerou mezi svojí značkou a číslem a to i přesto, že v matematice se značka stupně přidružuje k číslu (360°). Např. 1 °C znamená jeden stupeň Celsia, kdežto 1°C (bez mezery) znamená jednostupňový (s dodatkem, že jde o stupně Celsia), což však není běžné.

Elektronický zápis

Pro stupeň Celsia existuje samostatný symbol v Unicode „“ (U+2103). Kompatibilní normální formou NFKD i NFKC je dvojice symbolu stupně (°) a písmene C.[3] Tak se také značka běžně zapisuje, například na většině míst v tomto článku.

V typografickém systému TeX a jeho běžně používaném balíku LaTeX se používá (v matematickém módu definovaný) znak \circ v horním indexu. 1 °C se vysází pomocí $1\,^\circ{\rm C}$.[4] V LaTeXovém balíku gensymb je definován příkaz \celsius pro stupeň Celsia, který funguje v matematickém režimu i mimo něj,[5] a v balíku textcomp příkaz \textcelsius.[6] Analogicky jsou definovány příkazy \degree a \textdegree pro samotný stupeň.[7]

Reference