Miroslav Malovec: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m doplnění požadovaného zdroje
Bžunda (diskuse | příspěvky)
→‎Činnost ve Wikipedii: zbytečné psaní o nás
Řádek 16: Řádek 16:


== Činnost ve Wikipedii ==
== Činnost ve Wikipedii ==
S osobností Miroslava Malovce jsou spojeny počátky [[Česká Wikipedie|české Wikipedie]] &ndash; právě on vytvořil první překlad hlavní stránky internetové encyklopedie [[Wikipedie]] do češtiny, na popud tvůrce [[Esperantská Wikipedie|esperantské Wikipedie]] [[Chuck Smith|Chucka Smithe]], a stal se jejím prvním správcem. Přestože se poté věnoval převážně práci v esperantské Wikipedii a větší rozvoj české Wikipedie nastartoval až příchod Víta Zvánovce, je Miroslav Malovec některými současnými správci české Wikipedie považován za její legendu.<ref>[http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedista_diskuse%3AMiroslav_MALOVEC&diff=504969&oldid=504384 Wikipedista Petr Adámek o Miroslavu Malovci]</ref>
S osobností Miroslava Malovce jsou spojeny počátky [[Česká Wikipedie|české Wikipedie]] &ndash; právě on vytvořil první překlad hlavní stránky internetové encyklopedie [[Wikipedie]] do češtiny, na popud tvůrce [[Esperantská Wikipedie|esperantské Wikipedie]] [[Chuck Smith|Chucka Smithe]], a stal se jejím prvním správcem.


== Reference ==
== Reference ==

Verze z 4. 3. 2007, 17:15

Miroslav Malovec (narozen 8. prosince 1953 v Brně), přezdívaný Mirek, je český esperantista, amatérský redaktor časopisu Starto (orgánu Českého esperantského svazu) a první redaktor a správce české Wikipedie. Žije v Brně a pracuje jako prodavač elektrosoučástek.

Esperantská činnost

Poté, co se Miroslav Malovec v mládí seznámil s mezinárodním jazykem esperanto, rychle se zapojil do činnosti esperantské komunity, stal se členem sekce mládeže Českého esperantského svazu (ČES) a svou proesperantskou činnost zahájil vyučováním v Letním esperantském táboře (Somera Esperanto-Tendaro) v Lančově. Působí také jako lektor korespondenčních kurzů esperanta a jako člen zkouškové komise ČES. Za jeho zásluhy spojené s výukou mládeže a aktivní proesperantskou činností v prostředí internetu mu bylo v roce 2006 uděleno čestné členství v České esperantské mládeži.

Literární činnost

Miroslav Malovec je aktivní také na poli literatury. Svými překlady českých děl do esperanta se snaží seznamovat esperantisty z jiných zemí s českou kulturou (spoluautor překladu románu Světlo v temnotách Františka Kožíka (1992), povídek Jaroslava Haška Nejen voják Švejk (1994), poezie české básnířky Věry Ludíkové Ekaŭdi la animon / Uslyšet duši (1998, dvojjazyčné česko-esperantské vydání) či dvou básní pro esperantský překlad knihy Deník mého bratra Chavy Pressburger).

Spolupracoval také na několika původně cizojazyčných knihách, které byly buďto přímo z esperanta, nebo jeho prostřednictvím přeloženy do češtiny a vydány v České republice (Interlingvistika (Cesty k odborné literatuře) německého interlingvisty Detleva Blankeho (2004) či filozofické dílo Bruno Vogelmanna Nový realismus (1996)).

Je také autorem několika původních děl esperantské literatury a esperantských příruček (Esperantsko-český (1995) a Česko-esperantský (1998) slovník, Gramatika Esperanta (1988, 2000) či Základní česká konverzace (vydaná při příležitosti 81. Světového esperantského kongresu v Praze 1996)).

Systematicky pracuje na digitalizaci veškeré esperantské literatury vydané od roku 1887 v českých zemích a počítačovém zpracování pozůstalostí významných esperantistů a je správcem knihovny Klubu esperantistů v Brně.

Činnost ve Wikipedii

S osobností Miroslava Malovce jsou spojeny počátky české Wikipedie – právě on vytvořil první překlad hlavní stránky internetové encyklopedie Wikipedie do češtiny, na popud tvůrce esperantské Wikipedie Chucka Smithe, a stal se jejím prvním správcem.

Reference


Externí odkazy