Riskuj!: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
'''Risk''' (po roce [[1997]] '''Riskuj!''') byla populární [[Česko|česká]] televizní soutěž, kterou vysílala [[TV Nova]] v letech [[1994]]-[[2004]] v podvečerních hodinách.
'''Risk''' (po roce [[1997]] '''Riskuj!''') byla populární [[Česko|česká]] televizní soutěž, kterou vysílala [[TV Nova]] v letech [[1994]]-[[2006]] v podvečerních hodinách.


==Princip==
==Princip==

Verze z 28. 5. 2015, 23:00

Risk (po roce 1997 Riskuj!) byla populární česká televizní soutěž, kterou vysílala TV Nova v letech 1994-2006 v podvečerních hodinách.

Princip

V pořadu si 3 soutěžící vybírají otázky z daných témat a s různou obtížností (vyjádřenou počtem bodů), např. Vojenská technika za 3000. Za správnou odpověď se jim body přičítají, za špatnou odečítají. Po vyčerpání všech otázek v kategorii si mohou vybrat prémiovou otázku, za niž si při správné odpovědi mohou vzít body, nebo peníze (o které pak již nemohou přijít).

Soutěž má tři kola, v prvních dvou kolech vždy vypadne soutěžící s nejnižším počtem bodů. Ve druhém kole vybírají dva zbylí soutěžící z množiny otázek, které mohou být na jakékoli téma a jsou odlišeny pouze bodovým ohodnocením (1000 až 70000), které zhruba odpovídá jejich obtížnosti.

Poslední zbylý soutěžící si ve třetím kole vybírá z devíti polí tři otázky, na které postupně vsází libovolnou část svých bodů získaných v předcházejících kolech. Otázky jsou skryty za jmény měn, takže např. může vsadit 15000 na Dolar.

Na konci pořadu si vítězný soutěžící může vybrat, zda se zúčastní dalšího dílu soutěže, v tom případě získává polovinu vyhrané sumy a druhá se mu připočte v dalším díle do posledního kola, pokud do něj postoupí, nebo zda si vezme všechny peníze a dalšího dílu se nezúčastní.

Zajímavostí je, že ve hře jsou za některými otázkami ukryty "cihličky", které slouží jako prvek štěstí ve hře - pokud soutěžící narazí na cihličku, automaticky získává odpovídající počet bodů.

Risk/Riskuj

V roce 1994 začala TV Nova vysílat pořad Risk, jednalo se o českou verzi amerického pořadu Jeopardy. Moderovali ji Pavel Svoboda a pak herec Ivan Vyskočil. V roce 1997 však TV Nova odmítla dále platit distribuční poplatky s odůvodněním, že se pořad originálu Jeopardy natolik nepodobá. Změnila tedy název na Riskuj! a přesunula natáčení do nového studia, kde ho moderovali Jan Krasl a po něm Petr Svoboda. Princip zůstal stejný. V roce 2000 byl pořad znovu uveden v jiném kabátě, opět nové studio a nový moderátor Jan Rosák. V roce 2006 byl pořad ukončen.

Parodie

Pořad Risk byl parodován v pořadu Česká soda, kde jako moderátor vystoupil Petr Čtvrtníček a bylo použito archivních záběrů Ivana Vyskočila (v nesouvisející roli).

Pořad Riskuj byl parodován v pořadu Tele Tele, a také Zdeňkem Izerem ve scénce Riskhuj.