Rudolf Ferdinand Kinský: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
MatSuBot (diskuse | příspěvky)
m sjednocení infoboxu za použití AWB
HypoBOT (diskuse | příspěvky)
m Náhrada dle ŽOPP Z 16. 5. 2015
Řádek 49: Řádek 49:


Panství [[Rosice (okres Chrudim)|Rosice]], [[Choceň]] a [[Freistadt]] získal dědictvím.
Panství [[Rosice (okres Chrudim)|Rosice]], [[Choceň]] a [[Freistadt]] získal dědictvím.
V roce 1905 koupil za 4 miliony korun panství [[Lysá nad Labem]] od vdovy po baronu [[Leitenbergerové|Leitenbergerovi]]. Zámek nechal opravit a vybavit jej starožitným nábytkem. Zahájil i opravy zámku [[Bon Repos]], které však přerušila [[První světová válka|světová válka]]. Založením [[Československá republika|Československé republiky]] přišel Rudolf Ferdinand Kinský nejen o [[šlechtický titul]], ale díky [[Pozemková reforma v Československu|pozemkové reformě]] i o část pozemků. Zámek tak ztratil ekonomickou soběstačnost.
V roce 1905 koupil za 4 miliony korun panství [[Lysá nad Labem]] od vdovy po baronu [[Leitenbergerové|Leitenbergerovi]]. Zámek nechal opravit a vybavit jej starožitným nábytkem. Zahájil i opravy zámku [[Bon Repos]], které však přerušila [[První světová válka|světová válka]]. Založením [[Československo|Československé republiky]] přišel Rudolf Ferdinand Kinský nejen o [[šlechtický titul]], ale díky [[Pozemková reforma v Československu|pozemkové reformě]] i o část pozemků. Zámek tak ztratil ekonomickou soběstačnost.
Ferdinand Kinský koupil i panství [[Benátky nad Jizerou]]. Většinu zámeckého vybavení však prodal v dražbě, vybrané sochy odvezl do Lysé nad Labem a některé do Nového Města nad Metují. V roce 1920 prodal Ferdinand Kinský zadlužený chátrající zámek i park v Benátkách nad Jizerou městu.
Ferdinand Kinský koupil i panství [[Benátky nad Jizerou]]. Většinu zámeckého vybavení však prodal v dražbě, vybrané sochy odvezl do Lysé nad Labem a některé do Nového Města nad Metují. V roce 1920 prodal Ferdinand Kinský zadlužený chátrající zámek i park v Benátkách nad Jizerou městu.



Verze z 19. 5. 2015, 18:48

Rudolf Ferdinand Kinský
Rodné jménoze Vchynice a Tetova
Narození2.12.1859
Heřmanův Městec, Habsburská monarchie
Úmrtí13.3.1930
Lysá nad Labem, Československo
Příčina úmrtístářím
Místo pohřbeníBudeničky
BydlištěLysá nad Labem
Majetekdržitel panství Rosice, Choceň, Benátky, Lysá nad Labem a Freistadt (Rakousko)
Titulkníže
Choťoo 20.9.1881 Marie hraběnka Wilczeková *24.12.1858 Paříž
DětiGabriella Josefa *28.3.1883 Vídeň, Marie Anna *21.5.1885 Seebarn, Emma *13.3.1888 Vídeň, Wilhemína *6-7-1891 Choceň, Rosse Maria *13.6.1896, Terezie Maria *13.1.1902 Vídeň
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rudolf Ferdinand Kinský se narodil 2.12.1859 v Heřmanově Městci, který držela od roku 1828 choceňská větev rodu Kinských. Jeho otcem byl Ferdinand Bonaventura, 7. kníže Kinský[1]. Rudolf Ferdinand byl jeho čtvrtým dítětem a druhým synem. Starší bratr Karel (*1858 – †1919) se stal VIII. knížetem Kinským ze Vchynic a Tetova a Rudolf Ferdinand pak IX. knížetem Kinským ze Vchynic a Tetova.

Vojenskou službu absolvoval u Císařských dragounů č.I. Až do začátku války byl poručíkem v záloze. Poté, co do Lysé přišla škardona Císařských dragounů č.I., byl povýšen na nadporučíka.

20.9.1881 se Rudolf Ferdinand oženil v Chocni s Marii hraběnkou Wilczekovou, narozenou v Paříži 24.12.1858[2]. S ní měl poté 6 dcer.

Panství Rosice, Choceň a Freistadt získal dědictvím. V roce 1905 koupil za 4 miliony korun panství Lysá nad Labem od vdovy po baronu Leitenbergerovi. Zámek nechal opravit a vybavit jej starožitným nábytkem. Zahájil i opravy zámku Bon Repos, které však přerušila světová válka. Založením Československé republiky přišel Rudolf Ferdinand Kinský nejen o šlechtický titul, ale díky pozemkové reformě i o část pozemků. Zámek tak ztratil ekonomickou soběstačnost. Ferdinand Kinský koupil i panství Benátky nad Jizerou. Většinu zámeckého vybavení však prodal v dražbě, vybrané sochy odvezl do Lysé nad Labem a některé do Nového Města nad Metují. V roce 1920 prodal Ferdinand Kinský zadlužený chátrající zámek i park v Benátkách nad Jizerou městu.

Po otci mezi jeho záliby patřila jízda na koni a chov lipicánských koní. Účastnil se řady dostihových závodů, většinou v Anglii. Na zámku v Lysé nad Labem choval 23 koní a v hřebčíně na Karlově až 65 koní. Byl také horlivým hasičem.

Rudolf Ferdinand Kinský zemřel 13.3.1930 v Lysé nad Labem. Po jeho smrti se většina jeho rodiny odstěhovala do rakouského zámku Kremsegg v Kremsmünsteru, zakoupeném v roce 1929. Ze zámku v Lysé nad Labem byl převezen na 40 vagónech veškerý mobiliář a zámek byl následně v roce 1938 odprodán státu - Ministerstvu sociální péče. V Lysé nad Labem zůstala pouze dcera Gabriela provdaná za Ericha Thurn-Taxise[2], která se po prodeji zámku státu přestěhovala do zahradního domku, který jako jediný z panství nebyl prodán.

Reference

  1. http://www.knize-kinsky.cz
  2. a b Božena Chmelová: Příběhy, pověsti a historie města Lysá nad Labem a okolí, ALPY Lysá nad Labem, 1999.