Kalvárie (Ostré): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
link, kategorie.
přidání kategorie.
Řádek 102: Řádek 102:
[[Kategorie:Poutní místa litoměřické diecéze]]
[[Kategorie:Poutní místa litoměřické diecéze]]
[[Kategorie:Kaple Božího hrobu v Česku]]
[[Kategorie:Kaple Božího hrobu v Česku]]
[[Kategorie:Křížové cesty v Česku]]

Verze z 23. 4. 2015, 17:35

Kalvárie

Vrchol398 m n. m.
Prominence45 m ↓
Izolace1 km →
Poznámkavýhled
Poloha
SvětadílEvropa
StátČesko Česko
PohoříRalská pahorkatina / Dokeská pahorkatina / Polomené hory / Brocenská pahorkatina / Rašovická část[1]
Souřadnice
Kalvárie
Kalvárie
Horninapískovec, brekcie
PovodíÚštěcký potok
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kalvárie (398 m n.m.[pozn. 1]) je vrch a poutní místo v okrese Litoměřice Ústeckého kraje. Leží asi 0,7 km jihovýchodně od vsi Ostré, na příslušném katastrálním území.

Popis vrchu

Pohled z vyhlídkové terasy Kalvárie na Úštěckou kotlinu a vrch Sedlo

Je to drobný neovulkanický suk tvaru nesouměrné kupy ze svrchnokřídových křemenných a vápnito-jílovitých pískovců, podmíněný čedičovou horninou (subvulkanická bazaltoidní brekcie). Pahorek leží na severním okraji rozsáhlé pískovcové plošiny. Převýšení vrcholu směrem na sever je až 150 metrů nad Úštěckou kotlinou. Kromě vrcholu a části svahů je pahorek zalesněn, a to převážně listnatým lesem.[3][4]

Geomorfologické zařazení

Kalvárie od Konojed

Vrch náleží do celku Ralská pahorkatina, podcelku Dokeská pahorkatina, okrsku Polomené hory, podokrsku Brocenská pahorkatina a Rašovické části.[1]

Stavba na vrcholu

Poutní areál, jehož počátky sahají do let 1704–1707 nechal vystavět pan Václav Růžička, hejtman zdejšího jezuitského panství se sídlem v Liběšicích. Za autora stavby bývá obvykle považován známý barokní architekt z nedalekých Litoměřic Octavio Broggio, avšak tato skutečnost není písemnými prameny doložena.

Přístupovou cestu k hoře lemují již od vsi Ostré výklenkové kaple křížové cesty z období baroka a klasicismu. Tato cesta ústí na terasu v západním svahu hory, která symbolizuje biblickou Zahradu getsemanskou. Zde se nachází torza barokních pískovcových soch klečícího Ježíše a apoštolů. Odsud stoupá na vrchol monumentální pískovcové schodiště. To je členěno dvěma podestami s výklenky osazenými pozůstatky dalších barokních soch. Na vrcholové plošině se nachází skupina tří kaplí, symetricky uspořádaných. Obě boční kaple (kaple Nalezení, kaple Povýšení svatého Kříže) mají zcela totožný věžovitý tvar. Silueta obou věží je výraznou a zdaleka viditelnou dominantou Úštěcka. Uprostřed mezi nimi se nachází přízemní, podélná kaple Božího hrobu.

V roce 2005 se poutního areálu ujala "Společnost pro obnovu památek Úštěcka". Ta si dala za cíl zabránit postupující devastaci a zachovat toto přitažlivé místo pro další generace. Příležitostně se zde pořádají i kulturní akce (např. Divadlo na schodech). Změny k lepšímu jsou zde patrné každým rokem. V roce 2011 byla zcela obnovena křížová cesta včetně obrazové výzdoby.

Z vrchu je výborný výhled, zejména na Úštěckou kotlinu a České středohoří.[5]

Přístup

Automobilem se dá nejblíže dojet pod vrch, resp. na parkoviště u jihovýchodního okraje vsi Ostré. Pěšky lze vystoupat až na vrcholovou stavbu. Vrch obkružuje od východu přes sever a jih žlutá žlutá turistická značka turistická trasa Lukovsko (rozc.) – Ostré (park.). Odbočka na křížovou cestu na Kalvárii je u značky Kostelíky.[4]

Odkazy

Poznámky

  1. Výšku vrchu uvádějí jen některé mapy, např. základní mapa ČÚZK[2] a navigační digitální mapa Mapsource.

Reference

  1. a b BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech. Praha: Kartografie Praha, 2006. ISBN 80-7011-913-6. 
  2. Základní mapy ČÚZK [online]. Český úřad zeměměřický a katastrální [cit. 2013-11-30]. Dostupné online. 
  3. Geologická mapa 1:50 000 [online]. Česká geologická služba [cit. 2013-11-30]. Dostupné online. 
  4. a b Mapy.cz [online]. Seznam.cz [cit. 2013-11-30]. Dostupné online. 
  5. Kalvárie - Ostré [online]. ceskestredohori.cz [cit. 2013-11-30]. Dostupné online. 

Externí odkazy