Rozhlas: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Odstraňuji šablonu {{link GA}} (vkládanou Wikidaty - skript od Amira) - článek není "dobrý"; kosmetické úpravy
m narovnání přesměrování
Řádek 26: Řádek 26:
* [[1895]] - [[Alexandr Stěpanovič Popov]] zkonstruoval první bezdrátovou [[telegraf]]ickou stanici za využití hromosvodu coby antény
* [[1895]] - [[Alexandr Stěpanovič Popov]] zkonstruoval první bezdrátovou [[telegraf]]ickou stanici za využití hromosvodu coby antény
* [[1896]] - [[Guglielmo Marchese Marconi]] telegrafuje na vzdálenost přes tři kilometry za použití dodnes používaného čtvrtvlnného unipólu (využil [[uzemnění]])
* [[1896]] - [[Guglielmo Marchese Marconi]] telegrafuje na vzdálenost přes tři kilometry za použití dodnes používaného čtvrtvlnného unipólu (využil [[uzemnění]])
* [[1906]] - [[Valdemar Poulsen]] vyvinul [[telegraf]] pomocí netlumených kmitů, který vysílal [[morseovka|morseovku]] na určité frekvenci a byl již teoreticky schopen přenášet řeč
* [[1906]] - [[Valdemar Poulsen]] vyvinul [[telegraf]] pomocí netlumených kmitů, který vysílal [[Morseova abeceda|morseovku]] na určité frekvenci a byl již teoreticky schopen přenášet řeč
* [[1907]] - [[Quirino Majorana]] uskutečnil první „hovor“ (na vzdálenost 75km)
* [[1907]] - [[Quirino Majorana]] uskutečnil první „hovor“ (na vzdálenost 75km)
* [[1910]] - [[Lee de Forest]] snímá zvuk opery [[Carmen]] a přenáší jej rozhlasově
* [[1910]] - [[Lee de Forest]] snímá zvuk opery [[Carmen]] a přenáší jej rozhlasově
Řádek 35: Řádek 35:
* [[1920]] - rozhlas vysílá výsledky amerických prezidentských voleb
* [[1920]] - rozhlas vysílá výsledky amerických prezidentských voleb
* [[1922]] - v [[Anglie|Anglii]] zahájeno pravidelné rozhlasové vysílání [[BBC]]
* [[1922]] - v [[Anglie|Anglii]] zahájeno pravidelné rozhlasové vysílání [[BBC]]
* [[1923]] - ve [[Kbely|Kbelích]] dne [[18. květen|18. května]] začíná vysílat český rozhlas „[[Radiožurnál|Radiojournal]]“
* [[1923]] - ve [[Kbely|Kbelích]] dne [[18. květen|18. května]] začíná vysílat český rozhlas „[[Český rozhlas Radiožurnál|Radiojournal]]“


=== Rozhlas v českých zemích ===
=== Rozhlas v českých zemích ===
Řádek 45: Řádek 45:
V roce [[1939]], po obsazení [[nacismus|nacisty]], přišla tvrdá [[cenzura]], která skončila až roku [[1945]]. Po válce rozhlas nějaký čas sloužil místo pošty a pomáhal při komunikaci, zavedena zpravodajská redakce.
V roce [[1939]], po obsazení [[nacismus|nacisty]], přišla tvrdá [[cenzura]], která skončila až roku [[1945]]. Po válce rozhlas nějaký čas sloužil místo pošty a pomáhal při komunikaci, zavedena zpravodajská redakce.


Před rokem 1989 vysílalo do komunistického Československa několik západních rozhlasových stanic, z nichž nejvýznamnější byly [[Rádio Svobodná Evropa]], [[Hlas Ameriky]] nebo [[BBC]], které byly pro řadu občanů zdrojem necenzurovaných informací. Z tohoto důvodu byl také signál Rádia Svobodná Evropa rušen rušičkami, vysílání BBC nebylo (až na malé výjimky) rušeno.
Před rokem 1989 vysílalo do komunistického Československa několik západních rozhlasových stanic, z nichž nejvýznamnější byly [[Svobodná Evropa|Rádio Svobodná Evropa]], [[Hlas Ameriky]] nebo [[BBC]], které byly pro řadu občanů zdrojem necenzurovaných informací. Z tohoto důvodu byl také signál Rádia Svobodná Evropa rušen rušičkami, vysílání BBC nebylo (až na malé výjimky) rušeno.


Roku [[1959]] spuštěno FM vysílání. V 60. letech uvolnění a počátky stereofonního vysílání.
Roku [[1959]] spuštěno FM vysílání. V 60. letech uvolnění a počátky stereofonního vysílání.

Verze z 6. 4. 2015, 00:32

Rozhlas je telekomunikační zařízení pro jednosměrný přenos zvuku na dálku. Cizím slovem, které už ale v češtině značně zdomácnělo, se také rozhlas označuje výrazem rádio. Obvykle jako přenosové médium slouží vysokofrekvenční elektromagnetické (radiové) vlny, ale používají se i metalické linky (rozhlas po drátě, místní rozhlas) a v poslední době se rozhlas šíří i pomocí internetu a vysíláním ze satelitních družic.

Slovem rádio se obvykle označuje jen soubor technických otázek s vysíláním spojených, kdežto vysílání samo se označuje slovem rozhlas. Název je pravděpodobně odvozen od slova radiace (záření) a má charakterizovat způsob, jakým se elektřina, sloužící k dopravování zpráv, rozvádí z vysílače.

Princip

George W. Ackerman: Farmářská rodina poslouchá rádio, Ingham County, Michigan, 1930

Přenášený zvuk je tvořen signály různých (akustických) frekvencí, které jsou nejprve převáděny na elektrické signály. Tento signál pro své nízké frekvence je jen obtížně schopen šíření na dálku elektromagnetickými vlnami, moduluje se tedy na kmitočty vyšších frekvencí, které se potom převádějí na elektromagnetické vlny pomocí vysílačů. Používají se dva základní druhy modulace: frekvenční (FM), kdy se v určitém rozsahu mění kmitočet nosné vlny podle nízkofrekvenčního (NF) signálu a amplitudová (AM), kdy se podle přenášeného NF signálu mění amplituda (velikost a tím intenzita) nosné vlny. V dnešní době jsou také pomocí družicového vysílání dostupná rádia které jsou přenášena přes družici a to ať klasickým analogovým způsobem pomocí FM modulace tak digitální rádia (ADR, DVB-S). Dále se rozvíjejí pozemní digitální rádia, ať už podle standardu DAB nebo DVB-T.

Území, na kterém má být možnost vysílání přijímat, je pokryto signálem, vysílaným rozhlasovými vysílači. Na shodném území obvykle současně vysílá více rozhlasových stanic, je tedy nutné jednotlivým vysíláním přidělit různé kmitočty (frekvence) nosných vln. Přidělená frekvence se nazývá kmitočet, nebo také kanál a vzhledem k nutnosti koordinace a zamezení vzájemného rušení jsou kanály přidělovány centrální autoritou. Tou je v České republice Český telekomunikační úřad. Ten také stanovuje výkon, anténní systém a další parametry vysílače.

Rozhlasové stanice

V České republice je ze zákona šířeno rozhlasové vysílání především formou veřejnoprávní služby. Tuto veřejnou funkci zajišťuje Český rozhlas, Vinohradská 12, Praha 2 (tradiční a legendární sídlo Českého rozhlasu se nachází jen malý kousek nad budovou Národního muzea; obdobně je tomu i u televizního vysílání, které zajišťuje ze zákona Česká televize, to je také šířeno coby veřejnoprávní služba pro všechny občany ČR, ta sídlí na Kavčích horách v Praze 4 v Podolí).

V počátcích rozhlasového vysílání a v dobách totality měl stát monopol na rozhlasové vysílání. Později byl tento monopol uvolněn a při splnění stanovených podmínek může kdokoli dostat licenci na rozhlasové vysílání. Současně s licencí je nově vzniklé stanici přidělen vysílací kmitočet pro šíření vysílání.

V Česku vysílá velká řada (v převážné míře soukromých) rozhlasových stanic resp. malých rádií. Naprostá většina z nich však působí pouze regionálně (např. Hitrádio Vysočina, Radio Blaník nebo Radio Relax). Několik soukromých stanic má přidělenu licenci na celoplošné vysílání. Kromě řady soukromých stanic (např. Rádio Impuls, Frekvence 1 či Evropa 2) vysílají na území ČR i veřejnoprávní subjekty - domácí Český rozhlas, britská BBC World Service a francouzské RFI (Radio France Internationale). Zvláštním druhem je Radio Proglas, což je nezisková křesťanská stanice.

Historie

Historie rozhlasové technologie

Historie rozhlasového vysílání ve světě

  • 1910 - první rozhlasový přenos z Metropolitní opery v New Yorku
  • 1920 - rozhlas vysílá výsledky amerických prezidentských voleb
  • 1922 - v Anglii zahájeno pravidelné rozhlasové vysílání BBC
  • 1923 - ve Kbelích dne 18. května začíná vysílat český rozhlas „Radiojournal

Rozhlas v českých zemích

Hlasatelna brněnského rozhlasu v roce 1928

Po složitých počátcích vysílání českého rozhlasu z vysílače ve Kbelích se studio několikrát stěhovalo a potýkalo s obtížnou finanční situací. Roku 1925 vstoupil do společnosti Radiojournal stát, navýšil základní jmění a umožnil další rozšíření programové nabídky (zpravodajství, hudba, umělecký program, divadelní představení, vysílání pro děti). Reportáž z VII. všesokolského sletu, která zprostředkovala posluchačům účast na významné události, získala rozhlasu velkou popularitu. 3. října 1926 český rozhlas vysílal první fotbalovou reportáž v Evropě (fotbalové utkání Slavie a Hungarie). V témže roce zahájil český rozhlas simultánní vysílání stejného programu z více vysílačů.

Ve 30. letech se už jednalo o vlivnou, dobře zavedenou instituci, která měla u veřejnosti autoritu. Do rozhlasu přicházeli noví lidé s odbornou kvalifikací i inovativními nápady. Tzv. brněnská škola experimentovala s vysíláním ze záznamu a montážemi. Rozhlas zařadil do vysílání vzdělávací pásma a školské vysílání.

Tímto varovným nápisem musel být za německé okupace opatřen každý radiopřijímač

V roce 1939, po obsazení nacisty, přišla tvrdá cenzura, která skončila až roku 1945. Po válce rozhlas nějaký čas sloužil místo pošty a pomáhal při komunikaci, zavedena zpravodajská redakce.

Před rokem 1989 vysílalo do komunistického Československa několik západních rozhlasových stanic, z nichž nejvýznamnější byly Rádio Svobodná Evropa, Hlas Ameriky nebo BBC, které byly pro řadu občanů zdrojem necenzurovaných informací. Z tohoto důvodu byl také signál Rádia Svobodná Evropa rušen rušičkami, vysílání BBC nebylo (až na malé výjimky) rušeno.

Roku 1959 spuštěno FM vysílání. V 60. letech uvolnění a počátky stereofonního vysílání.

Srpen 1968, během invaze vojsk Varšavské smlouvy, bylo před rozhlasem zabito 15 lidí. Rozhlas se aktivně snažil informovat a vyzýval národ k nenásilnému odporu. Sovětským okupantům se nepodařilo zamezit svobodnému vysílání Československého rozhlasu. Čs.rozhlas sehrál v prvních týdnech okupace významnou roli v odporu k okupaci. Následné tvrdé roky normalizace znamenaly odchod několika stovek zaměstnanců ČsRo.

Rozhlas sehrál svou roli i při sametové revoluci. Od 90. let poměrně uvolňování, v roce 1992 vstup soukromých rádií do éteru.

Původ slova

Slovo rozhlas je velmi mladé. Vzniklo až v roce 1924, kdy Radiojournal vypsal soutěž na české pojmenování rádia. Slovo rozhlas použil poprvé redaktor Národních listů ve svém článku.[zdroj?] Do té doby se používal termín radiožurnál.

Související články

Externí odkazy