Vojenská záslužná medaile (Rakousko): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Calid (diskuse | příspěvky)
doplnění textu dle cizojazyčných wiki (AJ, NJ, HU)
→‎Známí nositelé Signum Laudis: oprava linku na rozcestník
Řádek 42: Řádek 42:
* [[Engelbert Dollfuss]] - rakousko-uherský důstojník, později rakouský kancléř
* [[Engelbert Dollfuss]] - rakousko-uherský důstojník, později rakouský kancléř
* [[Hermann Kövess von Kövessháza]] – poslední vrchní velitel rakousko-uherské armády
* [[Hermann Kövess von Kövessháza]] – poslední vrchní velitel rakousko-uherské armády
* [[Alexander Löhr]] – rakousko-uherský důstojník, později velitel rakouského letectva a poté generál německého [[Luftwaffe]]
* [[Alexander Löhr]] – rakousko-uherský důstojník, později velitel rakouského letectva a poté generál německé [[Luftwaffe (Wehrmacht)|Luftwaffe]]
* [[Artur Phleps]] – rakousko-uherský důstojník, později [[Obergruppenführer]] [[Waffen SS]].
* [[Artur Phleps]] – rakousko-uherský důstojník, později [[Obergruppenführer]] [[Waffen SS]].
* [[Miklós Horthy]] - rakousko-uherský admirál, později regent [[Maďarské království|Maďarského království]]
* [[Miklós Horthy]] - rakousko-uherský admirál, později regent [[Maďarské království|Maďarského království]]

Verze z 28. 2. 2015, 09:46

Vojenská záslužná medaile
Militär-Verdienstmedaille
Vojenská záslužná medaile s meči
Vojenská záslužná medaile s meči
Základní informace
Kategorievojenský
Země původuRakousko-Uhersko
Založilrakouský císař František Josef I.
MottoSIGNUM LAUDIS
Odznakbronzová, stříbrná nebo zlatá medaile s obrazem vladaře na aversu, se slovy "SIGNUM LAUDIS" na reversu obklopeno vavřínovo-dubovým věncem. Medaile je převýšena císařskou korunou (dvojitou v případě typu Karla I.)
Stuha

Vojenská záslužná medaile (německy Militär-Verdienstmedaille,maďarsky Katonai Érdemérem ) známá také jako Signum Laudis, byla rakouské záslužné vyznamenání. Založil ho 12. března 1860 rakouský císař František Josef I. a byla udělována za vojenské zásluhy ve válce i v míru.

Vzhled vyznamenání

Odznakem je zlatá, stříbrná či bronzová medaile, převýšená císařskou korunou. Na aversu je znázorněna hlava Františka Josefa, okolo níž se vine nápis FRANCISCUS JOS. I. D. G. IMP. AUST. REX BOH. ETC. ET REX HUNG. (František Josef I. z Boží milosti císař rakouský, král český atd. a král uherský). Na zadní straně je nápis SIGNUM LAUDIS (Odznak pochvaly) obklopený vavřínovo-dubovým věncem. Při druhém udělení byla medaile stříbrná. Zanikla s pádem rakousko-uherského mocnářství v roce 1918. V letech 1917 a 1918 se udělovala jiná verze medaile, a to s poprsím Karla I., přičemž medaile nebyla převýšena jednou korunou, ale hned dvěma - rakouskou a uherskou na vavřínové a dubové ratolesti.

stupně Vojenské záslužné medaile

Vojenská záslužná medaile měla zpočátku jediný stupeň reprezentovaný bronzovou medailí, postupem času se začaly rozlišovat 3 stupně. Zde jsou uvedeny vzestupně:

  • německy Militär-Verdienstmedaille – bronzová. V prosinci 1916 byly jako vyšší stupeň vyznamenání ve válečných časech na stuhu doplněny zkřížené meče.
  • německy Militär-Verdienstmedaille – stříbrná. Stříbrná verze vznikla 26. března 1911 a byla udělována těm, kteří již v minulosti obdrželi předchozí stupeň. Zpočátku stříbrná verze nahrazovala verzi původní, ale od dubna 1914 již bylo přípustné nosit oba tyto řády spolu.
  • německy Große 'Militär-Verdienstmedaille – zlatá medaile zvaná též Velký Signum Laudis. Tato verze byla udělena pouze třicetkrát. 28 nositelů byli důstojníci v generálské hodnosti, dalšími dvěma nositeli byli letecké eso Gottfried von Banfield a kryptolog Hermann Pokorny. Zatímco bronzová a stříbrná Vojenská záslužná medaile byla určena jen pro Rakousko – Uhersko, tzv. Velký Signum Laudis byl udělen deseti cizincům – devíti německým generálům a jednomu generálu osmanskému.

Známí nositelé Signum Laudis

Nositelé nepocházející z Rakouska-Uherska

Související články

Literatura

LOBKOWICZ, František. Encyklopedie řádů a vyznamenání. Praha: Libri, 1999. 255 s. ISBN 80-85983-71-0.